Öt évvel ezelőtt jelent meg Magyarországon Az éhezők viadala című könyv, mely egyre népszerűbbé tette a disztópia műfaját kis hazánkban.Na, ennél szárazabb és sablonosabb kezdést nem is produkálhattam volna. A történetből elkészült a 2012-es esztendő filmes szenzációja. Jelenleg ott tartunk, hogy a harmadik regény alapján forgatott mozifilmre kapkodják el a jegyeket és hángörgémzes üccsi-popcorn kombóval a kezükben ülnek végig két órát a fanatikus rajongók (illetve az általuk elráncigált legeslegjobb barátok), mert anélkül nem az igazi. Akik esetleg még nem ismerkedtek meg a trilógiával, vagy szeretnék felfrissíteni az emlékezetüket a moziszék kikoptatása előtt, azoknak most megadom a lehetőséget. Lássátok kedvességem.


Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé.
A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.

 

Borító: 4/5 és 5/5 – Általában eredeti borítóval veszek könyveket (igyekszem elhatárolódni az adjuk-ki-még-egyszer-filmes-borítóval-azt-úgyis-többen-fogják-megvenni mániától), viszont az Agave egy igen trükkös megoldást eszelt ki: az új kiadás mozis védőborítóját lehámozva az eredeti címlap tárul elénk. Személy szerint nekem előbbi ezerszer jobban tetszik, figyelemfelkeltőbb és sokkal inkább reflektál magára a történetre, míg a képen a bal oldali túl semleges. Most sikerült rácáfolnom önmagamra.
Tartalom: 5/5 – Mit ne mondjak, Collins egy igen szokatlan és egyedi disztópiával rukkolt elő. Nem csoda, hogy ennyien imádják. De tulajdonképpen mi is volt az a módszer, az az írói varázs, amivel képes volt eladni és megszerettetni ezt a kasszasikert? Nos… tulajdonképpen semmi. A szerző stílusa üres, nem mondható sajátosnak, nem találkoztam egyéni szuzönkollinszos szófordulatokkal, leírásokkal – amiket nagyon hiányolnék, ha nem Az éhezők viadaláról lenne szó. No de akkor mégis mire kapott öt pontot? Magára a történetre.
Panem területe tizenkét kerületre körzetre oszlik: az elsőben százdollárosokat használnak vécépapír gyanánt, a tizenkettedik lakói pedig negyvenhétezer forintból próbálnak megélni. Itt tengeti életét főhősnőnk, Katniss (Hol máshol?), végre valahára egy olyan női főszereplő, aki nem kergette világgá az idegrendszeremet. Apja meghalt egy bányarobbantásban, anyja pedig olyannyira beleroskadt a bánatba, hogy teljesen megfeledkezett szülői kötelességeiről, így természetesen ki tartaná el a háromfős családot, mint ő maga. (Ja igen, van egy húga is.) Legjobb barátjával, Gale-lel rendszeresen járják az erdőt – illegálisan -, hátha találnak valamit, ami ehető.
Egy sok-sok évvel ezelőtt történt Kapitólium (khm, kormányzat) elleni lázadás után a felsőbb hatalmak ugyan meghagyták a pórnép életét (csak hogy lássuk, milyen jó fejek), azonban kegyelmükért igen nagy árat fizetnek immár hetvennégy éve: minden körzet lakója köteles kiválasztani egy fiút és egy lányt, akik élő közvetítésen keresztül mészárolják egymást halálra, míg a győztesre hírnév és dicsőség vár. Hivatalosan ahogy telik az idő, egyre többször kerül bele egy név az urnába: tizenkét éves korban egyszer, tizenhárom évesen kétszer, und so weiter. De most jön a dolog kicseszős része: ha valaki éppenséggel nagyon csóri, megadatik neki a lehetőség, hogy fedezze minden egyes családtagjának egy évi szűkös kajaellátását – cserébe többször írják fel a nevét, ergo nagyobb eséllyel öleti meg saját magát. A 16 éves Katniss minden évben eljátszotta ezt – mégis kihúzták a húga nevét. Persze jó nővér módjára magára vállalja a nemes feladatot, hogy indul az Éhezők Viadalán, Peeta Mellarkkal együtt. A sorsolás után érzékeny búcsút vesznek családjuktól, barátaiktól, majd kezdetét veszi váratlan utazásuk a Kapitólium felé egy sohajózan mentor és a Tizenkettedik Körzet szokatlan stílusérzékkel rendelkező megbízottja társaságában. Útközben degeszre eszik magukat az őket szállító luxusvonaton, ami – valljuk be – nagy élmény lehet egy éhező nyomornegyedbelinek.
A huszonnégy Kiválasztottat gyakorlatilag teljesen elkényeztetik a viadal előtt: saját lakosztály, stylist meg minden cicoma, ami alanyi jogon jár a sztároknak. (Szóval megy a szemfényvesztés ezerrel.) A luxuskörülményeket persze csak ideig-óráig élvezhetik, utána ugyanis következik a feketeleves: összeeresztik őket az arénába és kezdődhet a modern kori gladiátorharc. Katniss az erdőben bujkálva próbál kerülni minden fölösleges konfliktust és életben maradni, de minden leleményessége ellenére ő sem úszhatja meg harc nélkül, mert a népeknek kell a show és a fák között való rejtőzködés nem számít annak. SPOILER A Peetával köttetett álszerelmük azonban annál inkább. SPOILER VÉGE
Hetekkel később alig páran maradnak a küzdőtéren, ekkor vezetnek be a szervezők egy új szabályt: Ha a két utolsó túlélő ugyanabból a körzetből származik, mindketten győztesként kerülnek ki a versenyből. No de vajon mi történik ezek után? Aki még nem olvasta a könyvet, az most azonnal görgessen lejjebb, mertHATALMAS SPOILER következik: Peeta és Katniss némi huzavona és életveszélyes sérülés után ugyan megnyerik a viadalt, ekkor azonban a Kapitólium ismét tanúbizonyságot tesz arról, márpedig ők bárkit rángathatnak a dróton: megszüntetik a két győztesre vonatkozó szabályt. Katniss nagyon jól tudja, hogy a nézőknek mindenképp szükségük van győztesre, különben a show értelmét vesztené. Ezt kihasználva Peetával egyszerre emelnek a szájukhoz pár szemet az azonnali bakancsfeldobáshoz vezető éjfürtből – és természetesen a felsőbb hatalmak nem hagyhatták, hogy két potenciális bajnok megmérgezze magát. HATALMAS SPOILER VÉGE

Látszik, hogy a promóciós fotókon fogott először íjat a
kezébe.

A film: 5/5 – Sokan szkeptikusan állnak a könyvekből készült filmekhez “nem adja vissza a könyv hangulatát”, “teljesen
megnyírbálták az eredeti cselekményt”, “ez nem is így volt a könyvben” és ehhez hasonló indokok mellett. Ennek ellenére azt kell mondjam, Az éhezők viadala filmadaptációja még a minimális változtatások mellett is nagyon el lett találva. A látványvilág képes volt visszaadni azt, amit az olvasó maga elé képzelhetett, a vonat és a lakosztályok berendezése olyan, mintha egy lakberendezési magazinba léptünk volna be. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy aki szerette a könyvet, annak a film is tetszeni fog. Egyedül a Katnisst alakító Jennifer Lawrence-szel kapcsolatban vannak igazán aprócska fenntartásaim: a színészi játékával semmi gond nincs, viszont az arca túl pufók volt ahhoz képest, hogy az általa megformált karakternek gyakorlatilag alig volt mit ennie.

Záró akkordok Csak egy mondatot fűznék hozzá: ugyan a történet abszolút fiktív, de aki szeretné tudni, hogyan működik a való életben egy valóságshow, feltétlenül vegye kezébe Az éhezők viadalát.

Ha kedvet kaptál az olvasáshoz, vagy pont az első rész hiányzik még a gyűjteményedből, ajánlok figyelmedbe egy karácsonyi nyereményjátékot, melyben 1 (azaz egy) példányt fogok kisorsolni. A részvételhez csak pár dologra lesz szükség:
– Feliratkozni a blogra/YouTube csatornámra (igen, már olyan is van)
– Like-olni a blog Facebook oldalát
– Like-olni az Agave kiadó Facebook oldalát
– És levelet írni a Jézuskának
A játék december 15.-ig tart.

Minden mezőt ki kell tölteni! Nem elég meglátogatni a Facebook oldalakat, a jelentkezés csak like-kal együtt érvényes! Kizárólag Magyarországi címre tudunk postázni!

Sok cseresznyét! 😉

Könyv: 304 oldal, Agave (2009) – 3480 Ft (kartonált)
DVD: 137 perc, Fórum Hungary (2012) – 999 Ft (Media Markt Online)
RENDELD MEG A KÖNYVET 25% KEDVEZMÉNNYEL!