Szívesen olvasnál valami jót, de egy hosszabb regénybe nem most kezdenél bele… Ismerős? Ilyenkor érdemes előszedni egy-egy novellát, ami rövidebb időre ugyan, de kiszakítja elménket a valóságból.

Már csak azért is célszerű tartani otthon legalább egy novellásgyűjteményt, mert ezeket a legkönnyebb lekapni a polcról, ha rövidebb szünetet tartanánk két nagyon fontos dolog között, amit a világ sózott ránk. Egy összefüggő cselekményt leíró regény félbehagyásakor ránk törhet a lelkifurdalás, itt azonban kisebb rá az esély. A novellásgyűjtemények (benne azokkal a rövid történetekkel, amelyek általában függetlenek egymástól) megvárnak, amikor egy időre félretesszük őket. Akár éveken keresztül is.

Ha pedig egy-két órás űrkalandra indulnál vagy sétálgatnál egy nem létező város utcácskáin, mutatom a térképet: ezekkel a novelláskötetekkel érdemes elütnöd az időt science fiction és/vagy fantasy rajongóként.

Az év legjobb science fiction és fantasy novellái

Jonathan Straham 2007 óta szerkeszti a The Best Science Fiction and Fantasy of the Year sorozatot, amiben tényleg minőségi novellákat válogat össze a megelőző év legjobbjaiból. Alastair Reynolds, Scott Lynch, Neil Gaiman vagy éppen Stephen King minimum garancia arra, hogy jól fogunk szórakozni olvasás közben, de a young adult irodalom kedvelőinek biztosan fel fog csillanni a szeme Holly Black neve láttán. Illetve a szerkesztőnek harminc év munkássága alatt azért volt ideje kitapasztalnia, mi az igazán jó.

Straham az idei évtől már csak sci-fi novellákat gyűjt egy csokorba, de nem hinném, hogy ez bármit változtatna a sorozat minőségén (A 2020-as válogatás várhatóan szeptember-október környékén érkezik magyarul.)

Ugyanez a sorozat a 2016-os kiadástól kezdve magyarul is megjelenik a GABO-nál, sőt, a kiadó 2018-ban létrehozta a saját verzióját Az ​év magyar science fiction és fantasynovellái címmel. A kötetekbe két módszerrel válogatnak novellákat: pályázat útján, illetve pályázaton kívül kérnek fel már befutott szerzőket. (A 2020-as nyertes pályaműveket már közzétették. Kíváncsi leszek a végeredményre.)

Most jöhetne az a rész, hogy melyik novella az eddigi kedvencem, de képtelen vagyok választani. Szinte mindegyikben volt valami, ami legalább picit elrugaszkodott a zsánerétől. Magyarok közül Veres Attiláról és Moskát Anitáról mondhatom el, hogy zseniális képzelőerővel rendelkeznek, a nemzetközi porondról pedig Neil Gaiman vett meg magának a szürreális látásmódjával.

Itt megrendelheted a sorozatok köteteit, közvetlenül a kiadótól.

A legjobbak legjobbjai

Lehet még ennél is jobb? Igen! Az év legjobb science fiction novellái névre hallgató amerikai szériát ugyan itthon nem találjuk meg a könyvesboltok polcain, húsz év alatt megjelent novelláiból azonban megszületett egy új válogatás, amely még a legjobbakból is kiemelte a legjobbakat – és amit már magyar nyelven is elhozott a GABO. A Gardner Dozois által szerkesztett sorozat első kötete a 35 Years of the Year’s Best Science Fiction címet kapta (tükörfordításban „35 évnyi legjobb science fiction”), ám ez előbb utal az eredeti szériában megjelent 35 könyvre, mint a nagyobb antológia által felölelt tényleges időintervallumra. Ezért pontosította a magyar kiadó az alcímet két évtizedre.

Science fiction rajongóknak tudom ajánlani, ha a saját és más valóságokban is vágynának egy kis időutazásra. Húsz évet vissza, több százat előre.

Itt tudod beszerezni A legjobbak legjobbjai antológiát a kiadótól.

Zsiványok és Veszélyes amazonok

Nem elütési hiba, szándékosan írtam a „veszélyes” szót nagy kezdőbetűvel: mindkét címmel megjelent ugyanis egy-egy vaskos novellagyűjtemény George R. R. Martintól és az azóta elhunyt, Hugo-díjas szerkesztőtől, Gardner Dozois-tól. Előbbinek viszonylag egyszerű a koncepciója, az antológia viszont bebizonyította, milyen sokszínűen lehet feldolgozni: embereket vernek át és dolgokat lopnak el. Mint például egy utcát (igen, egy egész utcát képesek eltulajdonítani az egyik novellában).
A Veszélyes amazonokat szerintem felesleges túlmagyarázni: olyan nők történeteit mutatja be, akik előbb vágnák le a sárkány fejét, mint hogy megvárják vele a szőke herceget. Erős témák, erős nőkkel.

A két antológia jó kiindulás lehet, ha szívesen megismerkednénk valamelyik szerző munkájával, de nem szeretnénk rögtön egy vaskos regényével indítani. Én például a Zsiványokban ismertem meg Joe Abercrombie-t, a novellája pedig rávett arra, hogy belekezdjek az egyik könyvébe.

A Trónok harca-rajongók mindkét kötetnek örülhetnek: a Zsiványok egy novellát, a Veszélyes amazonok egy teljes kisregényt tartalmaz A tűz és jég dala-univerzumból.

Akciós csomagban rendelhető a két kötet a kiadótól, egészen pontosan itt.

+1 ráadás: Galaktika

Nehéz lett volna kihagynom a sorból Magyarország legrégebb óta fennálló sci-fi antológiasorozatát. A fenti képre vagy ide kattintva bővebben kifejtem, mivel tud megvenni magának a magazin.

Ha előfizetnél a Galaktikára, katt ide!

Ha pedig szeretnél még több mandragoreás tartalmat látni, akkor irány az Instagram és a Facebook!

Vélemény, hozzászólás?