Olvastad az első részt? Igen? De jó, hogy tetszett? Micsoda, miért nem? Ja, hogy két nézőpontból olvasod detto ugyanazt és tele van szerkesztési hibákkal? Na jó, akadt benne valóban, de mégiscsak egy első regény volt kezdő szerzőtől, ezért aztán nem kellene annyira leírni. Tényleg, nagyon rosszul tennéd, ha emiatt nem adnál esélyt a második könyvnek. Hidd el, elég nyomós érvek szólnak mellette.

“Melegnek lenni nem egy leányálom. De nem te döntöd el, kibe leszel szerelmes…”

Küzdelem és remény.
Néha olyan döntések elé állít az élet, ahol csak vesztes lehetsz.
Ha gyáva vagy, elveszíthetsz valakit, aki mindennél többet jelent számodra.
Vagy küzdhetsz…
Küzdhetsz a világ ellen, a nehezebb utat választva…
A harcot egyedül vívod, társad csupán a remény.
A remény, ami mindig elkísér, bármit is sodorjon eléd az élet.
Bíznod kell és szeretni…
Mert élni csak szeretve érdemes.
Vannak szerelmek, amik az égben köttetnek, és bármennyire szeretnéd elhitetni magaddal, hogy minden a te döntéseden múlik, az élet megtanít rá, hogy vannak kivételek.
Lewis és Harry története folytatódik…

Borító: 4/5 – Tetszik az alapkoncepció és tökéletesen reflektál a történetre. Az első rész gerincén lévő puzzle darab eléggé indokolatlannak tűnt, viszont így, a másodikkal együtt már értelmet nyert: a kezdetek kezdetén szegényke még magányosan unja magát, a folytatásra pedig megtalálja a párját és együtt unják magukat. A betűtípussal és a szövegek elrendezésével azonban továbbra sem tudtam kibékülni. Annyi szép és design-os betűkészlettel dolgozhattak volna, miért pont azt kellett rápakolni a borítóra, amivel a szakdolgozatomat írom?

Tartalom: 5/5 – Ami azt illeti, rendesen elragadott a hév, amikor belekezdtem A tanítvány 1-be és nem is nagyon engedett szabadon, pedig köztudottan nyúlok a hányózacskó után, ha valaki kimondja, hogy erotikus regény. Nyilván megvoltak a maga hibái, és a korrekciókra sem ártott volna fél fokkal több figyelmet szentelni, de ha valaki ezek miatt esélyt sem ad a második kötetnek, annak fogalma sincs, mit hagy ki.

A tanítvány 2 ugyanis messze túllépte elődjét.

Telerizsázhatnám az egész posztot olyan (egyébként igaz) frázisokkal, mint “Fantasztikus történet egy fantasztikus írótól” vagy “Egy érzelmes regény, ami nem ereszt el” esetleg “Letehetetlen, el kell olvasnod”, de őszintén: körülbelül minden recenzióba és könyv hátuljára ugyanezeket a mondatokat nyomják. Így már egy élő embert nem lehet meggyőzni arról, hogy önszántából a kezébe vegyen valamit, ami papírból készült, tele van betűkkel és nem egy internetre csatlakozott érintőképernyő.

Úgyhogy más módszerhez folyamodok. Üres dicshimnuszok helyett konkrét érvekkel próbálok rávilágítani arra, miért überelte Becca Prior saját magát.

#1 ROHADTUL VICCES

Nem véletlenül használtam ezt a kevésbé szofisztikált kifejezést, de hadd magyarázzam meg egy idézettel:

– Angyal vagy, tudod?
– Hogyne tudnám? Éjjel mindig nyomnak a kurva szárnyaim.

#2 EZ MÁR NEM EGY MELEGREGÉNY

Na jó, de. Csak ez – az első résszel ellentétben – túlmutat a saját műfaján, sokkal több egy erotikus regénynél. Tovább fejlődött a történet egy szimpla szerelmi sztorinál és más területeket érintett, mint elődjében a szépen, lassan kibontakozó romantikus szál. Melyek ezek?

 #3 MÁSNAK LENNI, MINT A TÖBBIEK

Itt most nem feltétlenül a szexuális orientációra gondolok. Rengeteg féle ember létezik, akik bár rendelkeznek egy áldásos vonással, az gyakran átokká válhat, ezt pedig valahogy meg kell tanulni kezelni – mind az egyénnek, mind a környezetének. Néhány példa erre a könyvből:× Lewis egy huszonegy évesen doktorált biológiaprofesszor. Ami ebben jó: átlagon felüli agykapacitásával degeszre keresheti magát és soha nem kell aggódnia az anyagiak miatt. Ami ebben rossz: képtelen megérteni saját kortársait, nehezen alakít ki kapcsolatokat.

× Kuzinjánál, Teddynél hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy Lewis-zal ellentétben nála az ész nem visszahúzódó személyiséggel társul, hanem épp ellenkezőleg: eddigi összes iskoláját rémunalommal élte túl, így mindegyikből sikeresen rúgatta ki saját magát.
SPOILER ALERT
× Aki még fontos lehet ebből a szempontból, az Harry partnere a végzős bálon. Nem, nem Lewist hívta meg, hanem egy, az ideáloktól igencsak messze álló méretekkel rendelkező elsőst. Emberek, azok a pillanatok, ahogy a minden önbizalomtól mentes lány énképét Harry szépen, lassan helyreteszi… Az egész sztorinak talán azok a legtanulságosabb pontjai.
SPOILER VÉGE

#4 CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK? KRÍZIS

Lewis családi háttere már az első kötetben világossá vált, szüleinek mai napig nem merte bevallani, hogy a fiúk jobban érdeklik, mint a lányok. Harry-nél viszont a helyzet talán még ennél is rosszabb: anyja egy alkoholista a lehető legrosszabb fajtából, apja pedig a munkája miatt jóval kevesebbet foglalkozott az otthoniakkal. Mindehhez adjuk még hozzá, hogy a srácnak hivatalosan meg sem kellett volna születnie. Akkor most próbáljuk meg kiszámolni, vajon hány méterrel lehet a béka segge alatt Harry valós önértékelése.
Viszont, miért lényeges ez? Mert Becca szerint még egy ennyire elcseszett családképet is helyre lehet hozni. Az már egy másik kérdés, hogyan.

#5 CSAK SZEXRE KELLESZ. DE ARRA MINDENKINEK.

Biztos hallottad már önfényezni valamelyik hímnemű ismerősödet, hány csajt fektet meg hetente. Sajnos szinte általánossá váltak az effajta szituk. Éppen ezért üzenném az összes szoknyapecérnek: gondoljatok bele a másik oldalba. Nem, nem abba, hogy mi van, ha legutóbbi ágypartneretek kilenc hónap múlva apukát varázsol Belőletek vagy a csaj jó hírnevét is rontjátok, ezekről bőven papolnak mások. Ti kézről kézre adtok “dugható” lányokat – de az eszetekbe jutott már, hogy ők pontosan ugyanezt teszik Veletek? Nem, nem csak Ti tudjátok, ki kapható egy-egy alkalomra.


#6 NEM CSAK A HÚSZÉVESEKÉ A VILÁG

Lewis nagymamája egyedül él és korára hivatkozva nem igazán hisz abban, hogy ennyi idősen bármi esélye van párt találni. Ez sajnos nemcsak fiktív probléma, az ember ahogy egyre több X-et húz be magának, annál kevésbé érzi sajátjának az életet. Pedig ez nagyon nem így van, rossz hozzáállás, ha az ember korhoz köti, hogyan tud élni (mondom ezt 21 éves fejjel).


#7 A KARCSÚ NEM MINDIG SZÉP

SPOILER ALERT Legalábbis belülről. A sztori vége felé képbe kerül egy félénk, kicsit sem magabiztos lány, aki nem éppen 90/60/90-es méretekkel rendelkezik, mégis bálkirálynővé választják. Miért? Mert  egy valaki végre valahára észrevette, hogy nem kizárólag a szőke haj-nagy mell kombó büszke birtokosai között kellene keresgélni. Aztán szépen sorban egyre több embernek nyílt ki a szeme. Tudom, agyonjáratott téma már, sőt mostanában nagy divat a vékony lányokat hibáztatni a ferdített ideálok miatt (erről majd később), mégis bele kellett vennem ezt a momentumot az érvelésbe, mert mégiscsak tanulságos pont. SPOILER VÉGE

#8 CSINÁLHATJÁK. A NÉGY FAL KÖZÖTT.

A szerző tökéletesen összefoglalta, amit ehhez a gyakran elhangzó megnyilvánuláshoz fűznék:

“A heteróknak fogalmuk sincs, milyen az, ha nyilvános helyen nem viselkedhetsz természetesen. Nekik az gusztustalan, ha két meleg egymáshoz ér, vagy ne adj’ Isten, csókot vált. Belegondoltak már, milyen lenne az életük, ha azt, akit szeretnek, soha nem ölelhetnék magukhoz, nem nyilváníthatnák ki az érzéseiket?”

All in all, Becca ezzel a kötettel sokkal többet tett le az asztalra, mint az előzővel (bár az sem volt éppen semmi). Itt már ugyan nem kell duplán olvasnunk ugyanazt a cselekményt, ezek után sem állítom, hogy nincsenek hibái.

× Romantikus regények egyik – számomra – nagy átka, hogy néhol már túlontúl érzelmesek. Értem én, szerelmespárról van szó, csak azért mégis akad benne egy-két olyan mondat, ami egy homoszexuális srác száját sem hagyná el (hacsak nem éppen prózaian akar fogalmazni). Ja, és heteró fiúk nem szoktak random puszit nyomni a másik arcára.

× A homofóbia – érthető módon – sarkalatos pontja a történetnek, egyik megnyilvánulását viszont már nagyon erős túlzásnak és röhejesnek éreztem: “Még a végén elkapunk valamit.”

× Harry anyjának gyűlölködő hozzáállása a fiához csak nekem irreálisan végletes, vagy én vagyok a szerencsés, amiért soha nem kellett hasonlót átélnem?

Lényeg a lényeg,  A tanítvány sorozat feltétlenül érdemes egy olvasásra. Itt megrendelheted, de a második részből nyerhetsz is egy dedikált példányt, néhány feltételt teljesítve:
× Like-old a REAl thoughts és A tanítvány Facebook oldalát
× Iratkozz fel a REAl thoughts YouTube csatornájára
× Válaszolj egy nagyon egyszerű kérdésre
A játék március 27.-ig tart. A nyertesnek három nap áll rendelkezésére, hogy jelentkezzen a nyereményért. Kizárólag magyarországi címre tudunk postázni.

a Rafflecopter giveaway

Sok cseresznyét! 😉

A recenziós és nyereménypéldányért hálás köszönetem a Newkids Kiadónak!

528 oldal, Newkids, 2015 – 3490 ft (kartonált)