Tudod, mi tesz egy igazán különleges, bensőséges faktort A Széthullott Birodalomhoz, amitől kicsit közvetlenebbnek érezhetjük a trilógiát? Az, hogy nem jutott a túlhype-olt sorozatok sorsára: nem írtak hozzá nyolcvannyolc előzmény- és következménykötetet, regényeket más karakter szemszögéből, nem adtak ki róla képes albumot, kimaradt jeleneteket, illusztrált kiadást, színezőt, hanem egyszerűen békén hagyták a tisztességesen befejezett, úgy-jó-ahogy-van történetet. Ergo semmilyen módszerrel nem próbáltak még több bőrt lenyúzni róla, Mark Lawrence „mindössze” egy alig 160 oldalas novellagyűjteménnyel ajándékozta meg a rajongókat, ami hozzáadott a sorozat értékéhez.

„Addig erőlködtem, míg éles fájdalom hasított a nyakamba, és elhomályosult a látásom, de a nyelvem hegyével szinte meg tudtam érinteni a legközelebbit a három cső közül. Majdnem! De a „majdnem” a különbség az elmetszett nyak és a levegőbe hasító penge között.”

uti-testverek

Térj vissza Mark Lawrence-szel a hatalmas sikerű Széthullott Birodalom világába! Ez a tíz elbeszélést tartalmazó kötet még jobban kibontja a regényekben felvetett témákat, és egyúttal megmutatja Jorg Ancrath herceg és úti testvérei kevésbé ismert oldalát is.
Emellett mélyebb bepillantást nyújt a letűnt Építők által hátrahagyott rengeteg tárgyi emlék hátterébe, és megmutatja, mit kezd egy barbárabb kor egy valaha volt világ legkifinomultabb eszközeivel.
Mélyülj el jobban a Széthullott Birodalom és Jorg bandájának kegyetlen világában, ki ne hagyd ezeket a csattanós, akciódús elbeszéléseket a trilógia elolvasása után!
Ez az exkluzív kiadvány a világon először jelenik meg nyomtatásban.

Borító: 5/5 – Először nem értettem. Maga az ábrázolás tökéletes: a szutyokfekete Zord Kaszások előtt fénylik egy mesterien megmunkált kard, mely nagy valószínűséggel megvágta az őt tartó kezet (ami már megint jobb), mert láthatóan csorog le a vér két ujján. Talán nem a pengénél kellett volna megfogni.
A történethez illik a kard és a tövisekkel körbefont kéz, mint Jorghoz a neve*, csak a trilógia többi kötetéhez nem passzol – ez okozta nálam eleinte a nemértemséget. De ettől függetlenül tetszetős, méltó fantasy borító lett, megérdemli a max pontot.

Tartalom: 5/5 – Mielőtt a lényegre térnék, tisztáznunk kell valamit.

tbeteszt

Akik már beleszerettek A Széthullott Birodalomba, egyszerre fognak öröm- és bánatkönnyeket hullatni az Úti Testvéreknek köszönhetően. Örülni fognak, mert a történet végre visszakanyarodik hozzájuk egy intermezzo erejéig, és eddig nyitva maradt kérdéseket válaszol meg. Jorg személyiségéről, diktatórikus életcéljairól és kegyetlen cinizmusáról a végtelenségig kimerítő ábrázolást kaptunk – de mi a helyzet a többiekkel, akiknek lassan a létezését is elfelejthettük? Mit kell eltitkolnia Makinnak Jorg elől, Vörös Kent miért lett vörös, mi rejtőzik Gomst atya látszathite mögött, miért hagyta cserben Rike Jorgot, amikor a legnagyobb szüksége lett volna rá, vagy *HATALMAS SPOILER A TÖVISEK CSÁSZÁRÁBÓL* hol kezdődött William Holt királyi pályafutása? *HATALMAS SPOILER VÉGE*

Ez a kötet egy édes nosztalgia. Aprócska, ám annál értékesebb ráadása a jövővel kevert múlt világának, ami korábban órákra képes volt egy helyre szögezni minket, mint Jorgot a tövisbokor. (Na jó, ez csúnya hasonlat volt.)

És pont ez az, ami miatt nemcsak boldogok, hanem kicsit szomorúak is leszünk. Ugyanis túl hamar véget ér a mese. Újabb szeleteket kapunk innen-onnan, belecsipegethetünk más szereplők személyiségébe, történetébe, de sajnos a készletek egy idő után kifogynak. Mi pedig telhetetlenül még többet akarunk belőle.

A novellák talán egyik legérdekesebb alakja William, Jorg öccse, aki alig éri el az iskolás kort, mikor brutálisan végeznek vele. Merénylői igen hamar elejét vették annak, hogy ne adj’ Isten keresztbe tegyen a birodalom ellenlábasainak, ám őt kicsit jobban megismerve felmerült bennem a kérdés: mi lett volna, ha a bátyjánál is kegyetlenebb fiú életben marad? Ha ő reked a tövisek között és nézi végig testvére halálát, hamarabb megbosszulná, mint Jorg? Esetleg ha mindketten felnőnek, meghagyja William a trónt jogos örökösének vagy kerek-perec közli vele, hogy ő alkalmasabb az uralkodásra?

” – És mi a létező legnagyobb bűn?
[A hatéves] Jorg a homlokát ráncolta.
– Tevékkel paráználkodni?
– Dehogy! És hol hallottál ilyet? – Gomst megint félúton kapott észbe, mielőtt megcsapta volna a fiút.
– A Szentírásban olvastam. – Jorg dacosan összeszorította az állkapcsát.
Gomst gyorsan [a négyéves] Williamre pillantott.
– Az apád meggyilkolása a legnagyobb bűn.
– De mi az a teve? – értetlenkedett William.

Részlet a Széthullott Birodalom térképéről
Részlet a Széthullott Birodalom térképéről

Aki korábban már kivégezte a teljes sorozatot és szeretné újra felidézni annak hangulatát, mindenképp ajánlom az Úti Testvéreket. Szerzője egy dedikált, magyar nyelvű példányt fel is ajánlott annak, aki az alábbi Refflecopter boxot kitöltve

  1. Like-olja a Real Thoughts Facebook oldalát
  2. Like-olja a Prince of Thorns Facebok oldalát
  3. Válaszol egy pofonegyszerű kérdésre

Facebook oldalak esetében nem elég a látogatás, a like-okat ellenőrizzük! Aki korábban már like-olta valamelyiket, annak is jeleznie kell a Rafflecopterben, hogy megtette!
Lawrence a kötetet postán juttatja el a nyertesnek – bárhová. Szóval külföldről is ér jelentkezni. 😉
A játék december 18.-ig tart, a nyertesnek három nap áll rendelkezésre, hogy jelentkezzen a könyvért.

a Rafflecopter giveaway

Sok cseresznyét! 😉

Te esetleg olvastad már? Hogy tetszett? A spoilereket mindenképp jelöld a kommentedben!

A recenziós és nyereménypéldányért hálás köszönetem a Fumax Kiadónak, valamint Mark Lawrence-nek!

164 oldal, Fumax, 2016 – 2690 forint (kemény táblás)
RENDELD MEG 22% KEDVEZMÉNNYEL!

*”Jorg. A név pont rám illőnek tűnt. Illett a számra és a személyiségemhez. Kemény és direkt.” – Részlet a Szendergő szépség c. novellából

Vélemény, hozzászólás?