Július 3.-án startolt a huszadik Budapest Pride Fesztivál “Húsz esztendőnk hatalom!” mottóval. Ennek apropójára és ezzel párhuzamosan indított el a Blogturné Klub tizenöt vendégblogger kollaborációjával egy rendjét elhagyó blogturnét, melynek célja, hogy egyrészt tiszteletünket fejezzük ki a két X-es rendezvénynek, másrészt minél szélesebb körben elismerésre és elfogadásra kerüljön a heterotól eltérő szexuális orientáció létjogosultsága, harmadrészt pedig – ki nem találnád – témába vágó könyvek bemutatása. Eme gyönyörűséges nyári napon (többek közt) a REAl thoughts pofátlankodik be a sorba is becsatlakozik – mindössze egy kötettel ugyan, de azt a lehető legnagyobb őszinteséggel ajánlva. Ennél komplikáltabban nem is fogalmazhattam volna.

A fikciós történet egy kiemelkedően tehetséges, fiatal egyetemi professzor és azonos nemű tanítványa között kibontakozó, perzselő szenvedélyről szól, sajátos formában. A vonzalom, az önmarcangolás, a beismerés és a beteljesülés fázisait mindkét főszereplő szemszögéből láthatja az olvasó, betekintést nyerve abba, mi játszódik le egy fiatal fiú lelkében, aki ráébred, hiába futott eddig a lányok után, most mégis egy férfi iránt táplál eddig soha nem tapasztalt, olthatatlan vágyat.A tanítvány tabukat döntöget, kendőzetlenül tárja az olvasó elé a szexuális beteljesülés legintimebb részleteit is, de bebizonyítja, a szerelem azonos neműek között is lehet ugyanolyan elsöprő, mint férfi és nő között. A szerző az elsőkönyves Becca Prior, aki nem megbotránkoztatni, hanem szórakoztatni szeretné olvasóit, és elvinni egy olyan világba, amely ugyan rengeteg embert érdekel, mégis nagyon ritkán merünk beszélni, sőt olvasni is róla.

Borító: 4/5 Egy szóval: zseniális! Semmi figyelemfelkeltő sallang, semmi provokáció – az ember első ránézésre nem is sejtené, milyen “botrányosan” erotikus könyvet tart a kezében. Picit jobban meg kell vizsgálni a borítót ahhoz, hogy megtaláljuk a két alak közötti hiányzó darabot. Anélkül simán elmenne egy szimpla illusztrációnak két barátról, viszont ha a helyére rakjuk a kieső részletet, már egészen más benyomást kapunk. Nagyon cseles. Egyedül a betűtípussal nem vagyok kibékülve, kicsit modernebb is lehetett volna de itt legalább jó helyen van a 18+ jelzés.

Tartalom: 5*/5 – Soha nem értettem, miért könyvelhetnek el akkora sikereket az erotikus regények. Nincs bennük semmi realitás, a karakterek általában véregyszerű sztereotípiák, lehetetlenség szeretni őket. A nő vagy félénk mimóza, vagy racionális gondolkodásra képtelen kényes liba valótlan problémákkal, a férfi pedig egy arrogáns bunkó, mégis elérhetetlen ideál, amilyen a valóságban biztosan nem létezik. A már-már gusztustalan részletességgel megírt aktusokról nem is beszélve. Aztán kinyitottam A tanítványt. Eleinte féltem tőle, hiába voltam tisztában azzal, hogy ez egy melegregény, az “erotikus” kifejezés működésbe hozta a műfaj iránt táplált előítéleteimet. Rosszul tette. Becca Prior ugyanis mindet ledöntötte.

Ahogy az a fülszövegből is kiderül, a történet két aspektusból íródott. Emiatt kissé furcsán hatott, hogy egyszer már megismerjük a történéseket, aztán visszaugrunk az időben meghallgatni a másik nézőpontot is, de így volt teljes a regény.

Egyikük a sorozatos hódításairól híres Harry. Rendkívül okos, amit elolvas, azt rögtön megjegyzi. Tudását egy olyan különleges magángimnáziumban kamatoztatja, ahol a gyerekek saját bungalókban laknak, ZH-kat írnak, előadásokra járnak és év végén vért izzadnak a kettesért (wat?), ennek ellenére nincs elég keret ehetetlennél jobb ételt felszolgálni a menzán. De Harry nemcsak a tanulásban, hanem a hölgyek ágyba csábításában is jeleskedik, ergo ennél heterobb már nem is lehetne – gondolnánk mi.

Csakhogy megérkezik a sztori másik alanya, a huszonegy évesen doktorált ideiglenes biológiatanár a Föld nagyon távoli végéből, aki olyan érzéseket vált ki Harryből, amiket még ő maga sem hisz el. Lewis régóta tisztában van saját homoszexualitásával és több atrocitás érte őt emiatt, éppen ezért még a családja előtt is kénytelen titkolózni. Életét a szerelem helyett inkább a tudománynak szenteli, így azonban elég nehéz párt találni, idáig nem is sikerült neki.

Ők ketten eleinte kerülik egymást, ám hiába próbálják elfojtani az érzéseiket, végül egy fájdalmas vallomás után megtörténik, aminek meg kell történnie.

Pontosan mi lakozik eme formabontó regény lapjain?

Szerelem Az előbb már felsorakozttattam érveimet az erotikus könyvek ellen (elnézést kérek, tudom, hogy harmadszor írom le ezt a szót, de nem találtam megfelelő szononimát). Egyet kihagytam: többnyire nem valódi, érzelmektől mentes kapcsolatra épülnek. Na, ez az elsődleges szempont, amiért ajánlom A tanítványt. Nem egy “csak szexre kellesz” viszonyt ír le, hanem egy őszinte szerelmet. Lehet azzal érvelni, hogy mekkora baromság, két azonos nemű között nem létezhet ilyesmi, ez biológiai ellentmondás. Ezzel szemben tenném fel a kérdést: Hány melegpár cáfolt már rá erre az állításra?

Szex Na, abból akad itt, nem kevés, annyi különbséggel az eddigiektől, hogy itt fiú-fiú között zajlik az etyepetye. A szerző kimerítette a témát, amennyire csak lehetett és amennyire elvárnánk egy korhatáros könyvtől, mégsem lett klausztrofóbiája az ebédemnek a gyomromban olvasás közben, sőt! Igen, jócskán belement a részletekbe, szinte az orrom előtt meredeztek azok a bizonyos testtájak, de ezt pontosan így kell csinálni! Ilyen választékos gyönyörűséggel még senki nem írt le aktust. (Jó, azért akadtak benne szárnyaló műfaji túlzások – ami ugyanúgy előfordulhat bárhol máshol.)

Izgalmas letargia Két meleg srác abban a tudatban szeret egymásba, hogy a másik minden bizonnyal hetero. Nem az intim jelenetek, hanem kettejük huzavonája adja meg igazán a könyv húzóerejét. Becca Prior nagyszerűen, korukhoz illően ábrázolta a még éppenhogy nem nagykorú Harry vívódását saját elfolytott érzéseivel (“… egy szerencsétlen kretén vagyok, egy 17 éves kis nyomorék. Hogy kellenék egy ilyen pasinak? Egy zseninek, aki olyan helyes, hogy bármelyik magazin sírva könyörögne, hogy megszerezze a fotóit. Bárkit, mondom BÁRKIT megkaphat. Hogy rúgnék én itt labdába?“) , valamint a húszat eggyel túllépő Lewis aggodalmait, mi szerint nem ronthat meg egy ilyen fiatal fiút (“Harry egy szexuális érzékenységének csúcspontján lévő, tizenhét éves kamasz. Életében talán először, megérintette egy idősebb, nagy tudással rendelkező ember, akibe belelát olyan tulajdonságokat, amivel az illető valószínűleg nem is rendelkezik. Az, hogy ő hetero létére irántam lobbant lángra, azért lehet, mert egy nyitott és lázadó gyerek, akinek szüksége van olyan impulzusokra, amik segítenek neki megtalálni az útját.“).

Humor Harrynek “annyi köze van a biológiához, mint ütvefúrónak a fúvószenekarhoz“, a professzor könyvét “úgy húzta a pad alá, mintha pornót olvasott volna“, Lewis számára pedig “borzasztó igazságtalan az élet. Annyi nője lehetne, mint égen a csillag, de neki egy pasi kellene.” Ha mindez nem lenne elég, szemüveg nélkül lazán összetéveszt egy óvszer-sikosító kombót egy csomag keksszel és egy flakon hajzselével. Zabálnivalóan aranyosak mindketten, főleg Harry az olykor gyermeteg, de érzelmes megnyilvánulásaival.

Összefoglalva, a könyv vicces, szórakoztató, közvetlen, emellett azonban érdemes komolyan venni a benne leírtakat és elgondolkodni rajtuk. Amolyan emésztgetős, többször is kivégezhető olvasmány, amit csak nagy szenvedések árán lehet letenni.

A szerző nem akárhogy képes bánni a szavakkal. Ha feltennék nekem a kérdést, melyik könyv szippantott magába teljes mértékben és szakított ki a valóságból, akkor egyértelműen A tanítványt mondanám.

A blogturné nyereményjátéka kapcsán idebiggyesztek egy fotót kedvenc LMBTQ hírességemről.  Adam Lambert mellett döntöttem, egyrészt mert erős, érzelmes hangja van, amit kemény munkával képzett (ilyen magas tartományban nők is alig tudnak énekelni, nemhogy férfiak), másrészt bátran felvállalta homoszexualitását akkor, amikor az American Idol győzelme állt vagy bukott rajta. Végül másodikként fejezte be a versenyt, de nem mintha számítana – egyáltalán meg tudja valaki mondani, ki nyerte a szériát? Na ugye!

Erre az infora azért lesz szükséged, mert az alábbi Rafflecopter boxot helyesen kitöltve talán pont a Te polcodon fog landolni egy példány A tanítványból, plusz két másik, hasonló témájú kötet: egy Ethan & Carter illetve egy Fogadj el!.

A többi blogger kedvenceihez is kapsz segítséget, az állomások pontos rendjének listájával:

Július 3.

Media Addict Edouard Louis: Leszámolás Eddyvel

Thinking About You Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

Egy könyvfüggő vallomásai David Levithan – John Green: Will & Will

Július 4.

Kiruu zakkant kuckója Becca Prior: A tanítvány

Könyvspirációk David Levithan: Nap nap után

Reelka’s View Lakatos Levente: Szigor

Vivi könyves blogja Ryan Loveless: Ethan és Carter

Július 5.

Könyvlelő James Dawson: This book is gay

Mentavirág olvas Alice Walker: Kedves Jóisten

Readinger Becca Prior: A tanítvány

Július 6.

Kelly & Lupi olvas Gilbert Adair: Álmodozók

Readinger Ryan Loveless: Ethan és Carter

Egy könyvfüggő vallomásai Sara Shepard: Flawless

Július 7.

Kiruu zakkant kuckója Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

Letehetetlen Blog Michael Cunningham: Az órák

Vivi könyves blogja Becca Prior: A tanítvány

Július 8.

Tekla könyvei Marie-Aude Murail: Oh, boy!

Thinking About You Becca Prior: A tanítvány

Ryan könyvespolca Cris Beam: I am J

Július 9.

MFKata gondolatai Tiffany Reisz: A szirén

Real thoughts Becca Prior: A tanítvány

Reelka’s View David Levithan: Nap nap után

Július 10.

Pastel Blue and Chocolate Cake Becca Prior: A tanítvány

Annie könyves blogja Jodi Picoult: Gyere haza

CBooks Tiffany Reisz: Az angyal

A könyv mechanikája Michael Cunningham: Otthon a világ végén

Július 11.

Thinking About You Marie-Aude Murail: Oh, boy!

Kristina blogja Becca Prior: A tanítvány

randomfinny Madeline Miller: Akhilleusz dala

The book world Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

Július 12.

Könyvspirációk Becca Prior: A tanítvány

Thinking About You David Levithan – John Green: Will & Will

Bibliotheca Fummie Oscar Wilde: Dorian Grey arcképe

A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére jelentkezni a nyereményéért! Kizárólag magyarországi címre postázunk!

a Rafflecopter giveaway

Sok cseresznyét! 😉

A recenziós példányért hálás köszönetem a Newkids Kiadónak!

400 oldal, Newkids (2015) – 2999 Ft (kartonált)
RENDELD MEG ITT!