Bekövetkezett, amitől mindenki annyira tartott. Az elkerülni vágyott elkerülhetetlen. A borzalom, mely még oly’ távolinak tűnt. Igen. Elkezdődött az iskola. Illetve csak nektek, nekem majd 15.-én fog. MUHAHAHAHAAA!

Na jó, nem leszek ennyire gonosz. Inkább teszek azért, hogy a rengeteg tanulás, az idegesítő tanárok és a hülye osztálytársak elviselhetőbbé váljanak. A Facebook-on már beharangoztam a nagy hírt, mi szerint egy könyvet fogok kisorsolni köztetek a Dream válogatásból. Többen is találgattatok, vajon melyik lehet, végül Attila volt az a zseni, aki kitalálta. Merthogy olyan Reás a borítója. 🙂 Szóval ez a könyv nem más, mint *dobpergés* Elizabeth Richards – A sötétség városa!

Egy véres, brutális háború után, a Fekete Város még füstölgő romjai között a tizenhat éves Natalie Buchanannal és Ash Fisherrel megtörténik az elképzelhetetlen: egymásba szeretnek. Natalie ember és egy kormánytisztviselő lánya. Apját megölte egy hibbant Sötétfajzat, és a lány még nem tért magához az egész életét felforgató megrázkódtatásból. Hogyan lehetséges ezek után, hogy belezúgott Ashbe, ebbe a Sötétfajzat félvér fiúba? Pedig szíve varázslatosan megdobban a közelében, megtagadva mindent, amiben a lány addig hitt. Ez a felkavaró szerelem választásra kényszeríti családja és Ash között. A fiú sem adja könnyen át magát érzéseinek, elvágyik saját vérei közé, a Határfal túloldalára. Ekkor lép az életébe Natalie, így neki is választania kell. Szenvedélyes románc veszi kezdetét ebben a lepusztult, mégis lenyűgöző világban, amelynek hangulata szinte magába szippantja az olvasót. Letehetetlen könyv, semmiképpen ne hagyd ki!

Borító: 5/5 – Először nem jöttem rá, mit is akar ábrázolni. Olyan elvontművészféle alkotásnak tűnt. Kábé a könyv negyedénél jártam, mire megvilágosodtam, hogy ez márpedig egy szilánkokra robbanó vörös rózsa. Mit ne mondjak… nagyon találó, ugyanis a cselekményben fontos szerepet kap a szerelmesek virága – nem ebből a szempontból.

Amikor a könyvtárban megláttam a polc tetejére kipakolva ezt a regényt, képtelen voltam elmenni mellette. Most nézzetek rá, egyszerűen vonzza a szemet! A kezembe vettem, nézegettem, forgattam, tapogattam, szagolgattam, simogattam, gyorsan átfutottam a fülszövegét, aztán vittem is a kölcsönzőpulthoz, hogy ezzel a szépséggel kettesben töltsünk el pár hetet. Nekifutás előtt mégegyszer áttanulmányoztam a fülszöveget és már az első mondat láttán felkúszott a szemöldököm a homlokom közepére: “Egy véres, brutális háború után, a Fekete Város még füstölgő romjai között a tizenhat éves Natalie Buchanannal és Ash Fisherrel megtörténik az elképzelhetetlen: egymásba szeretnek.” Oké… én ezt mennyire gondoltam komolyan? Képes voltam kihozni a könyvtárból egy ROMANTIKUS könyvet? Én, aki az öldöklést és a kegyetlenkedést szereti? Hová gurult a gyógyszerem? De ha már így alakult, ez biztosan nem véletlen. Disztópiáról lévén szó, csak nem olyan szörnyű. Úgyhogy adtam neki egy esélyt, és csalódnom kellett. Pozitív értelemben.

Tartalom: 4/5 – Az egy kaptafára írt disztópikus-szerelmetes regények egyik ékes példája, gyönyörű köntösben és mesterien tálalva.

Sablon #1 Adott egy fiú meg egy lány, mindketten tizenhat (ismétlem: TIZENHAT) évesek. Egy évvel sem öregebbek.

Sablon #2 A lány gazdag, jómódban él, a fiúnak pedig kajára sem telik anélkül, hogy drogot árulna. De nem akármilyen drogot. (Ezt később részletezem.)

Sablon #3 Anyuci megtiltja, hogy az elit körökbe tartozó pici lánya egy nyomornegyedbeli fiúcskával járjon – aminek létrejöttéhez nem mellesleg volt némi köze.

Sablon #4 Futurisztikus világ. Mert minden világot rengető szörnyűségnek a jövőben kell történnie.

Ennyi volt a fikázás, most jön a jó rész.

A történet a két főszereplő szemszögéből íródott egyesszám első személyben, jelen időben. (Biztosan mondtam már korábban, hogy legutóbbitól a hajamat szoktam tépkedni.) Az első fejezet egy pikánsnak tűnő jelenettel indul, a prostitúció egy igen szokatlan formájával: a lány fizet a fiúnak. Itt jön képbe az a bizonyos fúdenemakármilyen drog, amivel a félvér Ash illegálisan kereskedik, ugyanis sötétfajzat anyjától és ember apjától öröklött génjei révén a saját szervezete termeli azt, és egy finom harapással mások testébe juttatja. Ezzel meg is ismerkedtünk a történet férfi (vagyis inkább fiú) főhősével. Végre egy vérszívó, aki nem vámpír!

A cselekményt a másik oldalról az okos, csinos, jómódú Natalie viszi. Születési rendellenesség miatt nem a saját szíve dübörög a mellkasában, hanem egy megkínzott, ébren megműtött sötétfajzaté. (Nekik úgyis két szívük van, azok sem dobognak, amíg meg nem találják a vértársukat.) Mint a fülszövegből kiderült, apja egy sötétfajzatnak köszönhetően dobta fel a bakancsát, amit ő maga nehezen dolgoz fel, viszont testvére még inkább az események áldozatául esett lelkileg. Anyja a parancsnok címet viseli és állandó munkakapcsolatban áll Fekete Város teljhatalmú, agymosó propagandát hirdető diktátorával, Orbán Viktorral Tiszta Rózsával, kinek eltökélt hívei Britney Spears imitátorként nekiestek a saját hajuknak egy nullásgéppel. SPOILER (Aha, munkakapcsolat… akkor nem merülne fel a kérdés, ki kinek a biológiai apja.) SPOILER VÉGE Még saját Bibliájuk is van.

Ash egyszercsak találkozik Natalie-val, az iskola új lányával (hoppá, sablon #5), akivel osztálytársak lesznek (sablon #6) és ráadásul még egymás mellé is kell ülniük. Eleinte ki nem állhatják egymást, Ash-ben azonban már a megismerkedésük óta különös érzések civakodnak egymással. Vonzódik a lányhoz, egyben taszítja is őt. Na, vajon miért? Hát persze, hogy ő lesz a vértársa (magyarul az, akivel leéli az egész életét)! Innentől kezdve két-három fejezetenként célszerű vödröt tartani a könyv alá.

Igen ám, csakhogy időközben bekerül a képbe az a bizonyos harmadik személy (sablon #7). Nem árulom el, ki az. Talán már van sejtésed, ha figyelmesen olvastál. 🙂

Ez volt a történet szerelmi szála, most következzen a lenyűgözően kidolgozott politikai. Fekete Városban az emberek és a vérrel táplálkozó sötétfajzatok békében éltek egymás mellett. Idővel azonban a már korábban említett Tiszta Rózsa kerül hatalomra és egy furcsa vírus kezd el terjedni a sötétfajzatok között, amivel Ash édesanyja is megfertőződik. (Hm… Idepofátlankodik egy önjelölt diktátor és egyszercsak sorra múlnak ki a gyűlölt faj egyedei. Nem furcsa ez?) Éppen ezért elkülönítik őket, megvonva tőlük majdnem minden táplálékot – utóbbiról persze a hiszékeny emberek mit sem sejtenek, azt az információt ültették el az agyukban, hogy gondoskodnak a gettóba zártakról. Lesz is nagy káosz, amikor az Ember az Egységért mozgalom aktivistái lerombolják a határfalat, és elkezdődik a két összeeresztett faj csatája a szabadságért, az igazságért.

 Záró akkordok Abszolút tudom ajánlani ezt a könyvet minden disztópiakedvelőnek. Sőt, még a Maxim Kiadót is sikerült megfűznöm elérnem. Voltak olyan kedvesek, hogy felajánlottak egy példányt, amit kis szerencsével a saját polcodon tudhatsz. Ehhez nem kell mást tenned, mint:
1. Feliratkoznod
2. Like-olnod a blog Facebook oldalát
3. Like-olnod a Dream válogatás Facebook oldalát
4. Válaszolnod egy piszkosul egyszerű kérdésre
Minden mezőt ki kell tölteni akkor is, ha már korábban feliratkoztál/like-oltál, mert csak úgy kerülsz be a rendszerbe!
Kizárólag magyarországi címre tudok postázni! Sorry.

A játék szeptember 14.-ig tart.

a Rafflecopter giveaway

Sok cseresznyét! 😉

392 oldal, Maxim (2013) – 2999 Ft (kartonált, füles) / 3799 Ft (keménytáblás, védőborítóval)
RENDELD MEG 20% KEDVEZMÉNNYEL!