Nem tudom, mennyire vetted észre, de mintha a „vélemény” szóra az emberiség egyszerre húzná el a száját, legyen akár pozitív, akár negatív. Teljesen érthető, a sajátunkat amennyire szeretjük hangoztatni, annyira teszünk a másikéra (tisztelet az ingeknek, amiket nem vettünk magunkra). Pont ezért kerülöm tudatosan ezt a szót, mert őszintén, én sem nagyon szeretem. Ugyan sorozatosan pofázom a sajátomat – mint például itt, a blogon is – inkább egy személyes nézőpontként tekintek rá. Na, tessék, személyes nézőpont. Csak jobban hangzik így. Az alább következő pár sort is ennek fényében fogadd: egy egyéni álláspontnak, ami természetesen nem megcáfolhatatlan. Szóval kommentben várom az (ellen)érveket.

#1 NÉPSZERŰ KÖNYV/SOROZAT, AMIT NEM SZERETSZ

A legtöbb túlhype-olt ellenérzést A szürke ötven árNYALATa néven futó erotikus regénysorozat papírpornó váltotta ki belőlem. Már az erősen sztereotipizált történettel is elég nagy gondok vannak, de a legnagyobb probléma ott kezdődik, ahogyan ezt az egészet leírták. Gondolj bele, egy bizonyos szintet elváró, minőségi irodalomhoz szokott agysejtseidnek mennyire esne jól egy oldalon belül háromszor azt olvasni, hogy „még keményebben szopok”?

#2 NÉPSZERŰ KÖNYV/SOROZAT, AMIT MINDENKI UTÁL, DE TE SZERETED

Akkor most jöjjön az inverz, ahová a Twilight-ot sorolnám. Mentségemre szóljon, 14 éves fejjel olvastam, ma már egyáltalán nem biztos, hogy ugyanúgy állnék hozzá, de nem is a szerelem fogott meg benne, hanem az, ahogyan a  szerző az érzéseket közvetítette szavakon keresztül (Mindet!).

#3 SZERELMI HÁROMSZÖG, MELYBEN A FŐHŐS NEM AZZAL JÖTT ÖSSZE, AKIVEL AKARTAD

Még jó, hogy messzire kerülöm az ilyen sztorikat…

#4 NÉPSZERŰ MŰFAJ, AMIT NEM SZERETSZ

Erotika, young adult, new adult, sci-fi… Soroljam? Egy kezemen meg tudnám számolni, a négy műfajból összesen hány elismerésre méltó regény akadt ezidáig a kezembe. Elvégre a kivétel erősíti a szabályt, vagy mi. (Na jó, a  sci-fi egyáltalán nem rossz, nem akarom itt degradálni, szimplán távol áll tőlem.)

#5 KÖZKEDVELT KARAKTER, AKIT NEM SZERETSZ

Inkább a fordítottjából tudnék mondani, abból viszont kábé az összes eddigi olvasmányom antagonistáit. Mindig őket pártolom valamiért.

#6 NÉPSZERŰ SZERZŐ, AKIT NEM KEDVELSZ

Sajnos belőlük is akad egy elég hosszú listám. Máig képtelen vagyok felfogni, mivel ért el John Green ekkora népszerűséget, ugyanez játszik Lakatos Leventénél, Leiner Laurában hatalmasat csalódtam A Szent Johanna Gimi után, Oravecz Nóra kilencvenkilencre osztott gondolatai pedig számomra inkább lélekdeprimálók.

#7 NÉPSZERŰ TOPOSZ, AMIT HALÁLRA UNSZ

Konkrétumot nem igazán tudnék adni, inkább a young adult és new adult regények kiszámíthatósága az, ami teljesen lefáraszt. Hanyagolni is  fogom ezt a kettőt, nagyobbak az elvárásaim, mint amit ezek nyújtani tudnak. Persze a tizenéves korosztály számára mindkettő tökéletes, mert hiába véregyszerűek, képesek megszerettetni az olvasást az emberrel.

Azért remélem, minden kedves olvasóban tudatosul, hogy jogunkban áll az „általánostól” eltérően gondolkodni és senki nem fog verbálisan elkárhoztatni a komment szekcióban. Néha mindenkinek jól esik egy csöppet beinteni a világnak, nem?

Vélemény, hozzászólás?