Április 13.-án végre megtudjuk, miért (nem) jó a VESZETT, ergo van szűk két hetünk arra, hogy kicsit felfrissítsük emlékezetünket az eddig történtekkel kapcsolatban. Ebben kívánok segítségedre lenni. Az Útvesztőről már írtam korábban, térjünk át az utána következő kötetre, a Tűzpróbára.

Thomas és társai azt gondolták, ha valaha élve kijutnak az Útvesztőből, akkor visszanyerik szabadságukat, folytathatják korábbi életüket. Ám a titokzatos VESZETT még nem végzett velük. Újabb próba, újabb rémálom vár rájuk.
A Föld felperzselt vidék, melyen zombiszerű gyilkos lények kószálnak. A kormányok eltűntek, a világ anarchiába süllyedt. A remélt szabadság helyett a csapat még kegyetlenebb megpróbáltatásnak néz elébe: vár rájuk a Tűzpróba. Ebben a világban már nincsenek egyedül – és a többiek csak akkor maradhatnak életben, ha ővelük végeznek. Vérfagyasztó kalandokkal teli útjuk során nyoma vész a csapat egyetlen lány tagjának, Teresának, és a fiúk elhatározzák, hogy felkutatják, még ha ez az életükbe kerül is. Fogalmuk sincs róla, micsoda elképesztő veszélyek várnak rájuk. Nincsenek szabályok. Nincs segítség. A tét az életük. Thomasban pedig lassan felébred a gyanú: vajon nem az ő elméjében rejlik a szabadulásuk kulcsa?

Borító: 5/5 – Ha egy borítóról el lehet mondani, hogy tökéletesen reflektál a történetre, akkor ez az. Talán még szebb, mint az előző könyvé. Egyszerre kellemes és kellemetlen érzéssel tölti el a szemlélődőt: a sárga árnyalatai szemet gyönyörködtetőek, ugyanakkor a háttérben meghúzódó fekete, erősen felújításra szoruló épületek sejtetik, hogy itt valami nagy baj történt. Ami igazán megfogott benne, az a lerombolt város felé tartó alakok titokzatossága. Az olvasóra bízza, hogyan képzeli el a szereplőket – nem úgy az első kötet borítója, ami gyakorlatilag készen tálalta nekünk Thomasék csinos pofiját.

Tartalom: 3/5 – Gyenge hármas.

Röviden: Mennek, mennek, megállnak, mennek, mennek, ÚRISTEN, EGY VILLÁM, mennek, mennek, megállnak, mennek, mennek, JESSZUS, EMBERI LÉNYEK, mennek, mennek, megállnak, mennek, mennek, ATYAÉG, EZEK LÁNYOK, mennek, mennek, megállnak, mennek, mennek, LESZAKAD A VÁLLAM, mennek, mennek, megállnak, mennek, mennek, JÉZUSOM, MIK EZEK? GYORSAN, NYÍRJUK KI ŐKET!

Kicsit hosszabban: A tisztársak megkönnyebbülve hagyják hátra az életüket megkeresítő Útvesztőt és örülnek nehezen kivívott szabadságuknak, azonban kiderül, hogy ezt elég rendesen benézték, mert a VESZETT szereti a helyes fiúcskákat – jól átsütve. Ki is küldik őket egy száz mérföldes sétára a Földre, ahol a Nap nemcsak a komplett bolygót perzselte fel, hanem az emberek agyvizét is felforralta. Na jó, valójában egy gyógyíthatatlan vírus támadta meg az agyukat – és itt kerülnek képbe Thomasék, egy generáció, amely képes túlélni ezt a szörnyű betegséget, ergo ők lehetnek a kulcs egy lehetséges gyógymód feltalálásához.
Tehát, mint említettem, a fiúknak rettentő nagy kánikulában kell eljutniuk A-ból B-be, ami nem is lenne olyan bonyolult, ha lenne elég kajájuk, az időjárás nem lázadozna és a napkitörés megfertőződött túlélői illetve az időközben felbukkanó lánycsapat nem akarnák őket váltott műszakban kinyírni. Na, így már sokkal izgalmasabban hangzik, ugye? Az is!

Ez egy olyan könyv, amit nehéz letenni. Nem azért, mert az utolsó oldalig pörög a cselekmény, hanem azért, mert James Dashner kiválóan ért ahhoz, hogyan zárjon le egy fejezetet, ott hagyva bennünk a függővég keltette késztetést a tovább olvasásra. Ha éppen lankad a figyelmünk, valamivel mindig felcsigázza: új barátok, új ellenségek, testi-lelki harcok, szerelmi háromszög (igen, az sem maradt ki) und so weiter, und so weiter*. Fokozatosan építi fel a cselekményt pontról pontra, mire a könyv végére érünk, nem marad lerágatlan köröm az ujjunkon. És nem utolsó sorban a szereplőket is egyre jobban megszeretteti velünk.

Ezek után lehetnek negatívumai ennek a könyvnek? Naná, hogy lehetnek! Mint bármelyik másiknak.
#1 Nem hozta az első rész színvonalát. Míg Az Útvesztő egy teljesen egyedi történet a disztópia műfajában, addig a Tűzpróba már majdnem tipikusan hozza a posztapokaliptika jól bevált elemeit – ami nem lenne probléma, ha nem vennénk figyelembe az indító kötet sajátosságait.
#2 Kitört az apokalipszis, vége a világnak, és Thomasék még szinte el sem indulnak megmenteni az emberiséget, már képesek összeveszni azon, ki legyen a vezetőjük. Mert most tényleg az a legfontosabb.
#3 Bugyuta szójátékok, elnevezések. Az Útvesztőben még csak-csak megbarátkoztam a bökött kifejezéssel, de a fertőzöttekre használt buggyant már enyhén szólva nevetséges. Szerintem.
SPOILER #4 Valaki elárulná nekem, miért játszik fontos szerepet egy gyógyíthatatlan vírus ellenszerének kifejlesztésében az, hogy Teresa parancsszóra megcsalja Thomast? SPOILER VÉGE

Mindezeket összevetve fiataloknak (12-18 év) és disztópia-rajongóknak jó szívvel ajánlom a Tűzpróbát, mert hiába a kidolgozatlanság, maga a történet és a szereplők abszolút szerethetők. Kíváncsi leszek, milyen filmet hoznak ki belőle.

A recenziós példányért hálás köszönetem a Cartaphilus Kiadónak!
416 oldal, 2014 – 3490 Ft (kartonált, füles)
RENDELD MEG 15% KEDVEZMÉNNYEL!

 

A trilógia zárókötete ITT előrendelhető!

*und so weiter (német): és így tovább

Vélemény, hozzászólás?