Amikor kezembe vettem a Tövisek Hercegét, első gondolatom az volt: Jézus Isten, ennyi karakter, ennyi helyszín egy cselekményszálba zsúfolva… Hogy fogom én ezeket megjegyezni? Valami mégis megfogott benne és mire a végére értem, szinte követeltem magamban a folytatásokat. Azóta A Széthullott Birodalom lett a kedvenc trilógiám, Mark Lawrence pedig szintén a(z egyik) favorizált szerzőm. Nem is volt kérdés, hogy miután lezártam magamban az ambíciózus, nárcisztikus Jorg történetét, a kevésbé nagyra törő és a felelősségtől könnyen megfutamodó Jalanéra is időt szentelek.

Két énközpontú herceg, egyik a töviseké, másik a bolondoké. De ha szembeállítanánk őket, melyikük kerülne ki győztesen?

Mark Lawrence egy újabb trilógia erejéig visszatér a Széthullott Birodalomba, hogy ezúttal egy kevésbé ambiciózus hercegről regéljen…
A vörös királynő öreg már, de a Széthullott Birodalom királyai így is mindenki másnál jobban tartanak tőle. Legfélelmetesebb fegyvere a titokzatos Néma Nővér, akit senki sem láthat, de a nevét rettegve emlegetik.
A királynő unokája, a gyáva és részeges nőcsábász, emellett szenvedélyes szerencsejátékos Jalan Kendeth herceg mindössze tizedik az öröklési sorrendben, ám tökéletesen elégedett jelentéktelen szerepével.
A Néma Nővér által állított halálcsapdából megmenekülve sorsa összefonódik Snorri ver Snagasonéval, az ádáz viking harcoséval. Hogy megtörjék a kettejüket egymáshoz béklyózó varázst, útnak indulnak a Széthullott Birodalmon át a jeges észak felé. A Holt Király bérencei elől menekülve számtalan veszéllyel, készséges nőkkel, Skilfarral, a jégboszorkával, sőt, még egy Jorg Ancrath nevű jöttment herceggel és bandájával is találkoznak.
Ám Jalan csak egyetlen dologra vágyik: szabadulni Snorritól, mielőtt a viking óriás küldetése sikerrel jár, és végre farkasszemet nézhet ellenségeivel a Fekete Erődben, a Metsző Jég peremén.


Borító: 10/5 – Oh my fuckin’ God, ez iszonyatosan gyönyörű! Ha már a szerző eddigi köteteit is túlosztályoztam a saját értékelési skálámnál, itt sem járhatok el másképp. Ez a vérvörös tónus úgy vonzza a tekintetet, mint legyet a légypapír, és a grafika sem utolsó. Fantasztikus alkotás, egyszerre hátborzongató és elegáns. Már a fenti kép is elragadóan szép, de akkor most képzeld el ugyanezt aranyozott, fényvisszaverő betűkkel, kemény kötésben. Igen, szerintem is kifejezetten jól hangzik. Csak azt nem értem, miért kellett a jobb sarokba a Fumax logó. Tudom, célszerű szerepeltetni a kiadót a borítón, viszont esztétikusabb lenne az összhatás, ha a szerző neve középre került volna, vagy egy vonalba a címmel.

Tartalom: 10*/5 – Lawrence szépirodalmi prózaisága, amellyel képes igazán élvezhetővé tenni egy fantasy-t, már korábbi trilógiájában megmutatkozott, a Bolondok Hercegében pedig még ehhez képest is jelentős fejlődés tapasztalható. Az ember azt hinné, ezt már sehova nem lehet fokozni. Pedig de.

A történet központi alakja ezúttal nem egy bátor, egomán úri ficsúr, hanem egy pipogya, gyáva úri ficsúr. Jalan Kendeth olyan jelentéktelen szerepet tölt be az uralkodói családban, mint ékezet az android billentyűzeten, de ő nem is vágyik többre. Bőven elég neki, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül eljátszhatja a családi vagyont és hercegi bájának segítségével örömét lelheti rangos vagy éppen kevésbé rangos nemeshölgyek bensőséges társaságában, miközben próbálja elkerülni rettegett nagyanyja, a vörös királynő haragját. Aztán egyszer csak szembetalálja magát egy kegyetlen szörnyeteggel, amit úgy hívnak, hogy Nagybetűs Élet: egy földöntúli átok összeköti őt az északról származó viking harcossal, Snorri ver Snagasonnal, ami fizikai fájdalmat okoz, ha túlságosan eltávolodnak a másiktól – márpedig ők eredetileg a világ két végén tengetik mindennapjaikat, úgyhogy ezt a problémát mihamarabb orvosolni kell, ha nem együtt akarják leélni hátralévő életüket. Így történt, hogy az elkényeztetett, pökhendi Jalan Kendeth hercegnek el kell hagynia a palota kényelmét és kicsit körülnézni azon kívül.

Miben nyilvánul meg az a jelentős fejlődés?

Már magáról a történetről tisztább képet kapunk. A Széthullott Birodalom esetében „túl nagy dózist” érhet egyszerre, hirtelen nehezére esik az olvasónak beazonosítani azt a rengeteg szereplőt. A Bolondok Hercegénél egyáltalán nem tapasztaltam ilyesmit, tudtam, hol tart éppen a cselekmény és a nevekkel sem álltam hadilábon.

Jellemfejlődés. A könyv elején főhősünk kihasználja Snorrit a nagyobb nyereség érdekében és minden lehetséges eszközzel próbál megszabadulni útitársától, elméletben még a meggyilkolásától sem riad vissza – más kérdés, hogy vajon ezzel a „határozott” jellemével a gyakorlatban is kivitelezné-e a dolgot. Azonban mire a végére érünk, Jalan mintha képes lenne félretenni az egoizmusát és alkalomadtán másokra is gondolni, meghallgatni őket, segíteni rajtuk, sőt talán némi bátorság is fér belé a pipogyaság mellé. Jorg ezt egy teljes trilógia alatt képtelen volt megtanulni. Egy-null a vöröshatárinak.

A karakterábrázolás zseniális. Jorg személyisége, indítékai és belső vívódásai csak a neki szentelt sorozat második kötetében kristályosodnak ki igazán (szerintem), míg Jalant már a legelső könyvben tökéletesen megismerhetjük, persze ha szabad ilyen elhamarkodottan ítélnem.

Ja, és ez az ember még mindig tud írni. Ha erről az állításról az első három könyve nem tett volna elég tanúbizonyságot, ez a bolond herceg brutálisan jó sztorit kapott maga köré. Kevesen tudnak olyan humorral eladni egy ízes káromkodást, mint Lawrence. Simán lekörözte saját magát ezzel a regénnyel. Már a Tövisek Hercege is fantasztikus alkotás volt tőle, de az új trilógia nyitó kötete messze túlszárnyalja. Nagyon kíváncsi vagyok, mit fog még kihozni belőle.

Meggyőztelek? Remélem, igen, mert a szerző egy szerencsés olvasómnak nagyon szívesen küld egy általa szignózott példányt. Töltsd ki az alábbi Rafflecopter boxot és máris bebiztosítottad magadnak a lehetőséget, hogy éppen Te legyél az.

A játék szeptember 13.-ig tart. Nemzetközi nyereményjátékról van szó, bárhonnan lehet nevezni!

a Rafflecopter giveaway

Sok cseresznyét! 😉

A recenziós és nyereménypéldányért hálás köszönetem a Fumax Kiadónak és Mark Lawrence-nek!

396 oldal, Fumax (2014) – 3995 Ft (keménytáblás)
RENDELD MEG 25% KEDVEZMÉNNYEL!

Vélemény, hozzászólás?