A címhez hozzátéve: lényegében majdnem ugyanaz, csak egy kicsit kevesebbet kell pepecselni vele.

Szóval, történt egyszer, hogy Johanna Basford megalkotta lehetetlenszámba menő, aprólékos, precíz rajzait, könyv formájában megmutatta a nagyvilágnak és hirtelen egy 18 év feletti ember sem tartotta cikinek a színezgetést, sőt: beépült szabadidős tevékenységei közé. Szinte egyik napról a másikra az “üres” minták megtöltése színekkel akkora trenddé vált, hogy az igazi kreatívművész-hatás kedvéért még az átlagosnál jóval többet kóstáló művészceruzákra is simán beruháztak azok, akik teljesen rákaptak az ízére, idővel pedig “kitört” a ceruza vs. filctoll háború is, Basford ötletén megihletődve pedig tonnaszámra láttak napvilágot a felnőtt korosztálynak szánt színezők.

Persze jöhetnek az “ez is csak egy divathóbort”, “úgyis elmúlik hamarosan” vélemények, egy dolgot azonban mindenképp el kell ismerni: a színek pozitív hatását az ember nyugalmára és idegrendszerére.

Miért?

#1 SIMÁN LEHET BELŐLED MŰVÉSZ

Meg persze igazi is. (Szólj, ha leesett.) Ha nemcsak kapkodsz ide-oda a színek után, mint a mérgezett egér, hanem ellesed mások munkáit, simán megtanulhatod – vagy legalábbis erős alapot adhatsz a tanulási folyamatnak -, hogy a fenébe lehet ilyen gyönyörű színátmeneteket és precíz árnyékokat alkotni. Aztán ki tudja, a végén még talán saját mintákat is elkezdesz alkotni és voilá, lesz egy saját színezőkönyved. Persze ehhez nagy kitartás és kreativitás kell, nekem például előbb lenne büntetés, mint kikapcsolódás ennyire aprólékosan rajzolni.

#2 SZÍNEK ROGYÁSIG

Őszintén, az állandó szürke nyomottságot, vagy a színorgiát szereted jobban? A színek köztudottan mindenkit boldogabbá tesznek és fokozottan javítják a közérzetünket. Gondolj bele: színesben vagy feketében nyomtatsz inkább? Képes albumot szürkeárnyalatos vagy színes fotókkal veszel előbb a kezedbe? És a tankönyvekben is milyen unalmasak már azok a fekete-fehér fotók, ugye?

#3 AKTÍV MEDITÁCIÓ

Na jó, erre a tényre rácáfoltak már, de meg is erősítették, szóval egyezzünk ki abban, hogy emberfüggő, kire milyen hatással van a színezgetés. Valaki rosszul érzi magát tőle, nem kapcsol ki, mást viszont abszolút megnyugtat, kizárja magát a külvilágból, miközben csak mintákat és színeket lát maga előtt. Persze túlzásba vinni sem szabad, az edények nem mossák el magukat és a kutya sem tudja megetetni magát (kivéve, ha kiszagolja, hol tartjuk a kajáját), de amikor már mindent elrendeztünk, érdemes kipróbálni a színezést, hogy lehiggadjunk és könnyebben elviseljük azokat az idiótákat, akik körülvesznek minket.

#4 PRODUKTIVITÁS

Igen, a színezés is produktív tevékenység, elvégre továbbgondolod valaki más munkáját és új dolgot alkotsz. Amit mondjuk, kitehetsz a falra. Vagy elajándékozhatsz. Jómagam ezt tettem a legelső kiszínezett mintámmal, ami egy teljes évig lógott a húgom koliszobájában.

Bevallom őszintén, kisgyerekként imádtam színezni, az oroszlánkirályos színezőmet máig kincsként őrzöm. Az óvónénik mindig rám szóltak, hogy legyek olyan kedves, ne menjek már ki a vonalból, de eszem ágában sem volt hallgatni rájuk. A rajzolásban sajnos annyira nem vagyok ügyes, nagyapám hiába festőművész, a tehetségét anyukám és a húgom örökölte, engem nagy ívben elkerült. Többek közt talán ezért is kaptam rá körvonalas minták kicsinosítására, azzal sokkal kevesebb a macera. És nagyon örülök, hogy már nem ciki előkapni a ceruzákat, hanem felnőtt ember is nyugodt szívvel leülhet az asztalhoz egy színezőkönyv társaságában. Kár, hogy nem tizenéves koromban kezdett el teret hódítani ez a hype, akkor legalább nem kellett volna elrejtenem a sunyiban nyomtatott rajzokat.

Tekintettel arra, hogy semmit nem szeretek túlzásba vinni, összesen egy színezőkönyvet szereztem be: Millie Marotta Káprázatos trópusok címűjét. Basford rajzait túl aprólékosnak találtam, annyira nem nyerték el a tetszésemet (még a Csodás Óperencia sem, pedig oda-vissza vagyok a tenger élővilágáért), Marotta viszont eltalálta az ízlésemet. Imádom a trópusi környezetet, mert egyrészt egy közép-európai ember számára rendkívül egzotikus és szokatlan, másrészt mindig a nyárra emlékeztetnek a hatalmas levelű növények és a használt festékpalettára hajazó állatok. Szerencsére jóóó sok minta található benne, lehet bőven válogatni, én sem színeztem még ki mindet. Csak egy dologról feledkezett meg a kiadó: a tűzésnél a dupla oldalas mintákhoz kábé lehetetlen hozzáférni.

Nem teljes értékű könyvek ugyan, hanem csak utánzatok, de Basford Titkos Kertjéből és Bűvös Erdejéből van itthon egy-egy 24 oldalas Made in China verzió – és hiába nem rajongok annyira a művészhölgy munkájáért, utóbbinál mégiscsak kivételt kellett tennem: az egész olyan, mint egy komplett mesevilág. Nagyon aranyos rajzok gyűjteménye, az egyiknek a húgom neki is esett. Szerintem gyönyörű lett.

Kép: MolnArt

Jut eszembe, lett egy falinaptáram is a Praktika magazinból. Szerintem ezek a színezők vonzzák egymást.

Na jó, ezt csak félve vállalom fel. Anyukám nyomtatta ki nekem poénból, én meg hagytam volna üresen? Mondjuk, az rendben van, hogy egy huszonegy éves kezdett el vele játszani, de az a két cicus bal oldalon mi a fenét csinál…?

A számomra legnagyobb kedvenc, színezésre alkalmas holmim a jegyzetfüzetem. Nemcsak a többletfunkciók miatt (mint pl. a firkálás vagy jegyzetelés), hanem azért is, mert két nagyon jó barátomtól kaptam. Nem tudom, Te hogy vagy vele, én mindenesetre a másoktól kapott cuccaimat legtöbb esetben jobban szeretem, mint amiket magamnak vásárolok. Ez a notesz pedig mindig ott pihen a táskámban, szakdogás kulcsszavaktól kezdve telefonszámokon és órarenden át egészséges kajákig mindent írtam bele. Az meg csak hab a tortán, hogy unalmas órákon/előadásokon lehet benne színezgetni. 🙂

Egy jó tanács a színorgia végére: Millió-egy féle rajzot és mintát találsz a neten, plusz a könyvesboltok szintén tele vannak olyan “üres” könyvekkel, amelyekre öröm ránézni és alig várják, hogy nekik ess a művészkészleteddel… Állj ellen a kísértésnek! Ne nyomtasd ki a századik kisvirágot és ne vegyél egyszerre hat színezőkönyvet, mert nem fogod győzni! Inkább egyszerre mindig csak egyet vásárolj be. Például, a Káprázatos trópusokat. Nekem az bejött. 🙂

Te szoktál színezni? Próbáltál már saját mintát alkotni?  

A Káprázatos trópusok recenziós példányért hálás köszönetem a Libri Kiadónak!

96 oldal, Libri, 2015 – 3490 forint (kartonált, füles)

RENDELD MEG 5% KEDVEZMÉNNYEL!

FACEBOOK | YOUTUBE | INSTAGRAM | TWITTER | TUMBLR | PINTEREST | GOODREADS | BLOGLOVIN | MOLY

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük