Ha nehéz időszakot élsz meg, ha elakadtál és nem tudod, hogyan tovább, vagy ha többre tartasz egy tekercs WC papírt, mint saját magadat, akkor pont itt az ideje ezeket az “eszednélvagyte” gondolatokat kiűzni a fejedből. Első körben öt zeneszámmal adnék hozzá némi segítséget.

 

Előrebocsátom: nem, nem vagyok az a mindig derűlátó ember, aki egy kupac szemétben is megtalálja a szépet. Most inkább azt az időszakomat élem, amikor felsőfokra edukált értelmi szintem kékfedeles manifesztációját (magyarra fordítva, a diplomámat) megkaparintván egyszerre több új helyzettel kell szembenéznem, keresve az egyensúlyt a munka, a magánélet és önmagam között. Ám mindezek ellenére is vagyok elég fiatal plusz naiv ahhoz, hogy elhiggyem, enyém a világ és bármit elérhetek, amit csak akarok. Na, körülbelül ennyire lennék pozitív, szerintem pont elég.

Na de, milyen melódiákat dugok a fülembe, amikor fel kell vakarnom magam a padlóról? Olyanokat, amiknek alig van közük a slágerlistákhoz. Talán annyi hasonlóság akad köztük, hogy körülbelül ugyanannyira változatos a kettő: semennyire. Csak a műfaj más. Úgyhogy ez a tracklist leginkább azoknak kedvez, akik az énekhang mögött jobban szeretnek gitárt és dobot hallani, de persze akadnak kivételek… igen, a slágerlistákról. Azért hajrá, hátha bejön valamelyik és visszahozza a létezésed pályáján félúton elhagyott életkedved.

#1 BON JOVI – IT’S MY LIFE

Az örök klasszikus, aminek már csak a refrénjére megéri tombolva kiütni a melankóliát a ringből, középső ujjunkkal tisztelegni a világnak és a levegőbe kiabálni, hogy márpedig ez az én életem, élni akarom.

I ain’t gonna be just a face in the crowd
You’re gonna hear my voice
When I shout it out loud”

#2 FALL OUT BOY – CENTURIES

Tinédzserként gyakran feltesszük magunknak a kérdést: Mi a baj velem? Majd később jó eséllyel ráeszmélünk, hogy tulajdonképpen semmi. Vagyunk olyan jók, hogy évszázadokon keresztül emlékezzenek ránk… ugye?

Some legends are told
Some turn to dust or to gold
But you will remember me
Remember me for centuries”

 

#3 NICKELBACK – WHAT ARE YOU WAITING FOR?

A nyílt közutálatnak “örvendő” banda konkrétan seggbe rúg és arra késztet, hogy most azonnal kezdj valamit az életeddel. De komolyan, nem fog a sült galamb a szádba repülni! Tudod, mikor van az a bizonyos “megfelelő alkalom” vagy “tökéletes pillanat”? MOST! Úgyhogy emelkedj fel a kanapéról és tegyél is valamit az álmaidért!

Everybody’s gonna make mistakes
But everybody’s got a choice to make
Everybody needs a leap of faith
When are you taking yours?
You gotta go and reach for the top
Believe in every dream that you got
You only living once so tell me
What are you, what are you waiting for?”

#4 THREE DAYS GRACE – UNBREAKABLE HEART

Kibeszélnek a hátad mögött, elmondanak mindennek, rombolják az önbizalmad, belülről kezdenek szép lassan felőrölni… Igen, ezek az emberek mindig ott voltak, ott vannak és ott lesznek “nekünk”. Fizikai képtelenség őket végérvényesen kikerülni, mert amint megszabadulunk az egyiktől, jön rá nyolc másik. De tudod mit? Inkább örülj nekik! Arra ugyanis pont jók, hogy megerősödj, és ha törhetetlenné nem is válsz, idővel legalább könnyebben elbírod a nehéz terheket.

They’ll try to take your pride, try to take your soul
They’ll try to take all the control
They’ll look you in the eyes, fill you full of lies
Believe me they’re gonna try
So when you’re feeling crazy and things fall apart
Listen to your head, remember who you are
You’re the one, you’re the unbreakable heart”

#5 ASHES REMAIN – END OF ME

Zárásként pedig következzen egy kis motiváció azokra a nehéz szitukra, amikor derékig állunk a kakiban fejjel lefelé, az egész világ ellenünk fordul és úgy érezzük, mindennek vége, sosem leszünk képesek talpra állni. Hangsúlyozom: úgy érezzük. Mert amint eltelik egy kis idő és túljutunk rajta, már csak legyintünk rá és nevetünk az egészen. Mindig ez megy, ismerd be: ami most felzaklat, néhány éven belül semmiség lesz Számodra.

I ran away from the pain
always breaking down inside
Incomplete, but now I see
This won’t be the end of me

Téged mi motivál, ha nehéz időszakot élsz meg? Vannak bevált dalaid erre az esetre?