Régen jelentkeztem utoljára unboxinggal, az első Illumicrate dobozom pedig kiválóan alkalmas volt arra, hogy megtörjem a csendet.

Aki esetleg nem ismerné: az Illumicrate egy brit vállalkozás, amely különböző könyves tematikák alapján küld havi vagy eseti időközönként meglepetésdobozokat (angolul subscription box, így talán gyakrabban talákozhatunk a megnevezéssel). Náluk nincs műfaji, zsáneri megkötés, a young adult kategóriáján belül bármilyen friss megjelenést megtalálhatunk a dobozaikban. Ezek a dobozok egy különleges kiadású, keményfedeles kötetet tartalmaznak (ez megnyilvánulhat festett élekben, szerzői aláírásban, átdizájnolt borítóban vagy bármi másban, amit egy nyomtatott könyvön újra lehet gondolni), illetve a regény témájához passzoló 5-6 darab exkluzív ajándékot, amik csak az Illumicrate dobozaiban érhetők el és általában grafikus művészek tervezik őket.

A legtöbb esetben minden ajándékot egy ismert regény inspirált (vagy maga a dobozban fellelhető ajándék könyv), az augusztusi doboznak viszont – melynek témája a Dark Academia lett – az a különlegessége, hogy csak fandom semleges elemeket tartalmazott.

Lejjebb görgetve a doboz tartalmáról készült képek következnek.

A spoiler lap, ami leírja, mi mindent találunk a dobozban, általában hasonlít kicsit az ajándék kötet eredeti borítójára, ebből lehet következtetni, mi rejlik a csomagban (szinte sosem árulják el előre, bár akad néha kivételes eset).

Az Illumicrate szinte már híres a bögréiről, amelyeket 2-3 havonta szoktak a dobozaikba csempészni, a rajtuk lévő mintákat Rosie (@rosiethorns88) tervezi.

Ez most kimaradt, de okkal: a sárga dobozokba új gyűjthető elem került, melyek első darabja egy Pallasz Athéné által inspirált teáscsésze. A mintát Niall Grant (@niallcgrant) készítette.

Életemben nem találkoztam még könyv alakú vázával, hát most itt a nagy alkalom. Sajnos a lila nem az én színem, de Chattynora (@chattynora) munkáján rögtön megakadt a szemem. Tényleg olyan, mintha egy picike könyvecske lenne, és szerencsére nem csak virágtartónak használható (engem személy szerint egy perselyre emlékeztet, bár ahhoz képest nagyobb a nyílása felül).

Fez Inkwright (@rosdottie) washi tape-jei biztosan jó szolgálatot fognak tenni a BuJómban. Elképesztően aranyosak.

Az Illumicrate dobozok minden hónapban egy olyan enamel pinnel érkeznek, amit a havi kötet inspirált (ezt azok is megkapják, akik csak a könyvre iratkoztak fel). Az ehavi darab az egyik legszebb ajándéka lett a doboznak, a Stacey McEvoy-Caunt (@stacey.mcevoy.caunt) tervezte kitűzőt biztosan gyakran fogom hordani, amennyiben az aktuális ruházatom éppen engedi.

Nabaa Afridi (@whimsical.doodles) olvasónaplójára voltam a legkíváncsibb. Egyszerű, de elképesztően mutatós dizájnt kapott kívül-belül, tényleg olyan, mintha egy régi, bőrkötéses napló lenne. (Aki kíváncsi rá, TikTokon belelapoztam.)

Minden könyvmoly legjobb barátja a színes-szagos jelölőcetli, amivel felcímkézheti a fontos részeket a cselekményben. Vagy a kedvenc idézeteit. Vagy amit szeretne. A Plum Tree Illustration (@maya_jasmine_art) kis cetlijei jó szolgálatot fognak tenni – és nem mellesleg gyönyörűek.

Végül pedig a box igazi sztárja, a kötet, amire minden más elem épült: Tori Bovalino legújabb regénye, a The Devil Makes Three. Kívül új borítót és festett éleket, belül pedig színes mintázatot kapott, az első oldalt pedig aláírta a szerző.

Bár egy vérbeli könyvmoly számára már-már természetes élőhelynek számít egy könyvtár, a történet főhőse, Tess halálra unja magát az iskolakönyvtárban töltött munkája alatt. A dolgokat aztán némileg izgalmasabbá teszi, hogy a lapok közül sikerül felszabadítania egy démont – ám sajnos a lehető legrosszabb értelemben. Innentől pedig elkezdődik Tess harca a szeretteiért és a saját démonai ellen.

Első nekifutásra egy tetszetős dobozt kaptam, majdnem minden elemére azt mondtam, hogy wow, ezt biztosan hasznát veszem. Az enamel pineknek eleve majdnem megszállottjuk vagyok, a papír-írószereknek is mindig tudok örülni (annak ellenére, hogy igyekszem minimalizálni a számukat itthon), és a választott könyv is olyannak tűnik, aminek nemcsak a kialakítását, hanem a történetét is szeretni fogom. Egyedül a könyv alakú vázával nem tudok egyetérteni.

Rating: 4 out of 5.

A könyv első kiadását az alábbi linkeken tudod megrendelni:

Book Depository
Libristo

Vélemény, hozzászólás?