71 – nálam ez lehet az év száma 2019-ben, ennyi könyvet sikerült ugyanis elolvasnom ahhoz képest, hogy heti egyet lőttem be magamnak. Ekkora adag mellett pedig képes voltam arra is ügyelni, hogy ne a mennyiségi, hanem a minőségi olvasásra menjek rá. (Igen, tudom, ellentmondok saját magamnak ezzel a rengeteg könyvvel, átlagember közel nem olvas ennyit, de tényleg sokkal színvonalasabb kötetek kerültek a kezembe, mint néhány évvel ezelőtt). Azonban nemcsak lapozgattam, szagolgattam, “fogyasztottam” azt a sok könyvet, hanem csöppet fel is halmoztam őket – így történhetett meg, hogy 25 olvasatlan darabot sikerült áthoznom a dupla húszas esztendőre.

Mindenképp csökkenteni szeretném az átgondolatlan vásárlást (és a várólistámat), így jutottam a címben leírt – szintén ellentmondásos – döntésre, bár a kép azért egy picit árnyaltabb. Idén sem fogok minden szembejövő könyvet kivégezni, egyszerűen annyit kötöttem ki magamnak, hogy

2020-ban minden könyvet el fogok olvasni, amit 2020-ban szereztem be.

Itt felhívnám a figyelmet legfontosabb szóra: beszerzés. Tehát kaptam, vettem, cseréltem, találtam, happoltam, növesztettem, feltaláltam, vagyis aktívan hozzájárultam ahhoz, hogy az adott könyv hozzám kerüljön, az enyém legyen. A kapott ajándék kötetek most nem játszanak.

Az ötletet egyébként a Moly.hu-n találtam a kihívások között, Amit főztél, edd is meg! – 2020 néven fut, immár hetedik alkalommal.

A szabályok egyébként faék egyszerűek és szerencsére adnak is némi engedményt. Nem kell elolvasni ugyanis a szótárakat, lexikonokat, szakácskönyveket, enciklopédiákat (ezeket tényleg nem sok értelme lenne), valamint azokat a könyveket, amiket mástól kaptunk vagy korábban már olvastuk az adott nyelven. Ha viszont másik nyelven szereztük be, akkor rögtön mehet is várólistára.

Drukkoljatok, hogy sikerüljön! Jövőre ugyanitt megnézzük, tartottam-e magam.

És akkor a végére egy apró 2020 reading goals, amit nemrég az Instagramon osztottam meg.

(Valaki vegye jegyzőkönyvbe ezt a bejegyzést!)

Vélemény, hozzászólás?