A 9GAG-generáció tagjai legalább egy Sarah Andersen képregénnyel biztosan találkoztak már, ahogy görgették lefelé a böngészőablakot. Tavaly pedig meg is bizonyosodhattunk arról, mennyire kiábrándító dolog felnőni, legalábbis az első „Sarah’s Scribbles”-gyűjtemény szerint. Ám míg a piros csíkos kötet leginkább azt foglalta össze, miért is nincs olyan könnyű dolga egy önálló huszonévesnek, addig a soron következő könyvek, a Puha, boldog puffancs, valamint a Macskapásztor már komolyabb – és kevésbé komolyabb – tanácsokkal szolgálnak az „ipszilonosoknak”.

(A Felnőni kiábrándító című kötethez készült bejegyzésért kattints ide!)

#1 A férfiak többfunkciósak. Használjuk ki ezt az előnyös tulajdonságukat és sokkal könnyebb lesz az életünk.

#2 Művészlélekként olykor igazi kihívás jó munkát letenni az asztalra. Elvégre ahhoz kell a Zihlet, nem? Nos, azt nagyon könnyen meríthetünk magunknak, csak kövessük Andersen 5 lépéses guide-ját.

#3 Ne hasonlítgasd magad másokhoz! A saját teljesítményedet kizárólag önmagadhoz mérd! Csak így fogsz tudni igazán fejlődni és haladni egyről a kettőre.

#4 Érezted már bármikor, hogy nem tudod, hogyan legyél ember? Egy apró botlás miatt még évek múlva is fogod a fejed? Vagy gőzöd nincs, hogyan lehetnél aktív részese egy társalgásnak, mert bármit mondanál, úgyis kinevetnének? Ilyenkor hajlamosak vagyunk szentül elhinni, hogy a körülöttünk lévők tök normálisak, mi pedig teljesen retardáltak vagyunk, akikbe semmilyen szociális készség nem szorult. Na, ezt most szépen felejtsük el és hívjuk segítségül Teszek Rá Kapitányt. Meg persze haladjunk végig Andersen gyűjteményén, mely tizennyolc oldalban tartalmaz összefüggő képregényeket erről az – egyébként teljesen általános – problémáról.* Igen, néha előfordul, hogy nem tudjuk, hogyan kell bánni az emberekkel, de emiatt egy percig se érezzük rosszul magunkat! Mert amin mi hosszasan parázunk, azt a többiek már réges rég elfelejtették.

*A Puha, boldog puffancs című könyvben jelent meg.

#5 Boldogságra vágysz? Felejtsd el az önmagukat ismétlő, végletekig klisés önsegítő könyveket! Sokkal egyszerűbb – és olcsóbb – út is létezik a boldogsághoz: nyúld le a barátod pulcsiját! A boldogság és biztonság érzete garantált!

#6 Gyakran nem tudod eldönteni, hogy az introvertáltak vagy az extrovertáltak táborát erősíted-e? Olykor szükséged van a nyüzsgésre és a kellemes beszélgetésekre, máskor viszont minden embert a Pokolca kívánsz? No para!

„Az elterjedt tévhittel ellentétben, introvertáltnak lenni nem azt jelenti, hogyan viselkedsz emberek között. Azt jelenti, mit csinálsz utána.”

(Én speciel egy elég egyedi kombinációja vagyok a kettőnek.)

 

#7 Ha stresszmentesen kívánod elvégezni a feladataidat, tanuld meg menedzselni az idődet…

#8 …és priorizálni a teendőidet.

#9 Add ki magadból a problémáidat! Persze, ne az első szembejövő szerencsétlennek, hanem egy olyan embernek, akiben maximálisan megbízol. Gondolj csak bele: amíg benned van, belőled táplálkozik, téged őröl fel. Viszont amint kiadod valakinek (lehetőleg élőszóban), máris veszített az erejéből. A probléma csökkenésének folyamatábrája alább látható.

#10 Andersen a Puha, boldog puffancsban már adott nekünk egy dióhéjnyi útmutatást arra vonatkozóan, hogyan lehetünk produktív művészek (ld. #2-es pont). A Macskapásztor utolsó oldalain azonban valamivel komolyabban is foglalkozott a témával és tényleg hasznos tanácsokkal látja el a feltörekvő alkotókat. Mindenképp érdemes átrágnunk magunkat rajta (nemcsak művészként), ám az üzenete egy szóban összefoglalható: Csináld! (Akkor is, ha mindenki azt mondja, ne.)

Rágd végig magad Sarah Andersen gyűjteményein, hogy te is puha, boldog… macskapásztor lehess! 😉
Te szoktad nézegetni Andersen képsorait? Van köztük olyan, amiben abszolút magadra ismertél? Írd meg hozzászólásban! 😊

Puha, boldog puffancs: 127 oldal, Fumax, 2017 – 2690 forint (puhatáblás)
Macskapásztor: 110 oldal, Fumax, 2018 – 2495 forint (puhatáblás) – megrendelhető itt!

Képek forrása: sarahcandersen.com

Vélemény, hozzászólás?