Pontosan egy hete stoppolják le egymás elől a legjobb ülőhelyeket az Útvesztő-rajongók a mozikban, alig várva, hogy elkezdődjön a Tűzpróba vetítése. Valószínűleg már a Te füledbe is eljutott az a rengeteg sirám a filmmel kapcsolatban, úgyhogy kapsz néhány jótanácsot, mielőtt Te is befizetnél rá. Érdemes (nem) komolyan venni az alábbiakat.


#1 FELEJTSD EL A KÖNYVET

Ha már rögtön megjelenése után kiolvastad a regényt, akkor minden bizonnyal csak apró foszlányok maradhattak a fejedben a cselekményt illetően… Hidd el, jobban jártál így. Eszedbe ne jusson újraolvasni, a végén még konkrét viszonyítási alapod lesz a filmhez, aztán csalódni fogsz, hogy mi volt ez. Tényleg.

#2 VONATKOZTASS EL A KÖNYVTŐL

Na jó, tudtam én, hogy nem fogod kibírni és előszedted a könyvet. Vagy nem is volt erre szükséged, még élénken emlékszel, mi-merre-hány méter? Akkor szerencsés vagy. Illetve nem egészen, mert miután a moziteremben arrébb tessékelted azt az idióta barmot, aki beült a helyedre, kényelmesen magad mellé helyezted az üdítőd és a sorok közötti csetlés-botlás közben kiborongatott popcornodat, egyre gyakrabban fog testet ölteni Benned a gondolat, mi szerint “ez márpedig nem így volt a könyvben”. Azt a tényt meg sem emlíve, hogy – az első résztől eltérően – ennek a filmnek csak a szinkronizált verziójára tudtad azt a drága jegyet kiváltani, ami a hallójárataidnak felér egy kínpaddal.

Kellemetlen hidegzuhany érhet a film láttán.

#3 CSODÁLKOZZ

Ekkor következik az a fázis, amikor kétségbeesetten keresed a regényből esetleg felismerhető jeleneteket. Ne tedd! Túljutottál a második ponton, ezzel már ne foglalkozz. Csak dőlj hátra kényelmesen és élvezd a látványt, ahogy szélesvásznon, 3D-ben szaladgálnak előtted ezek a kifejezetten előnyös küllemi adottságokkal megáldott fiatalemberek.

#4 VOND LE A MEGFELELŐ KÖVETKEZTETÉSEKET 

Hiába a teljesen átírt sztori, a magyar szinkron és a moziteremben hangosan ájuldozó, önjelölt Dylan O’Briennék, valld be őszintén: ez azért mégiscsak egy jó film. Annyi itt a dolgod mindössze, hogy elfelejted a könyvhöz való viszonyítást és egy attól független történetként kezeled a filmet. Ugye, rögtön más aspektusból látod az egészet? Nem is lett ez olyan csapnivaló!

 

#5 SZÁMOLJ BE

Ha sikerült (vagy éppen nem sikerült/akartad) alkalmazni az első négy pontot, meséld el, milyen élményben volt részed. Barátoknak, ismerősöknek, családtagoknak, vagy mondjuk nekem, kommentben. Hogyan viszonyultál a Tűzpróba adaptációjához? Biztos sok a  mondanivalód, egy ilyen film után. 😉 (Spoilert azért tessék jelezni!)