Múlthét csütörtökön hirdették ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Ha te is azok közé tartozol, akik a Facebook-on villognak a felvi.hu-s képernyőmentésükkel és köszöngetnek jövőbeli iskolájuknak, akkor szánj pár percet erre a cikkre. Hasznos lesz.


Még semmi sem biztos! Elérted a megfelelő ponthatárt? Nagyszerű! De még ne örülj túlságosan! A méternyi vastag hivatalos borítékot vagy az e-mailt a felvételedről augusztusban fogod megkapni a leendő főiskoládtól/egyetemedtől – amennyiben van számodra férőhely.

Ez az enyém. Tavalyról. A napszemüveget nem a Nyöfö* küldte, csak a fotóba pofátlankodott bele.

Keresd meg a csoporttársaidat! Erre a félkövérrel szedett mondatra kattintva ezt akár most rögtön el is intézheted. Mindenképpen előnyös, ha már korán tisztában vagy azzal, kikkel fogsz a következő pár évben egy levegőt szívni. Nem fontos felvenned velük a kapcsolatot, de a Facebook-adatlapjukon nem bűn szétnézni egy kicsit. 🙂
A legtöbb iskola minden évben létrehoz egy csoportot a közösségin, kifejezetten az elsősök számára. Ehhez is érdemes csatlakozni. Néha bepofátlankodik oda egy-két másod- vagy harmadéves.

Gólyatábor alert! Ha mégis jobban kedveled a személyes ismerkedést, ajánlom figyelmedbe a gólyatábort, ahol más szakok, karok, intézetek leendő hallgatóival is találkozhatsz. Erről minden normális főiskola/egyetem küld részletes információkat a tájékoztató levélben. Persze csak ha úgy döntöttek, hogy náluk gyötörheted magad a kettesért. Egy dologra azonban felhívnám a figyelmed: egy percig nem leszel józan.

golyatabor
Látod? Ő is sokat ivott. Ferdén áll a szeme.

Tantárgyfelvétel indul! Minden felsőoktatási intézménynek van egy saját, gyakori összeomlásáról híres, internetes rendszere, melyben a vizsgákat, jegyeket, kurzusokat, tantárgyakat, üzeneteket tárolhatják a hallgatók – ezt pedig úgy hívják, hogy Neptun. Szintén a tájékoztató levélben találod meg a személyre szóló Neptun-kódodat, a hozzá tartozó jelszóval együtt amit ha már elhasználtál gyújtósnak, akkor most nagy bajban vagy.

Amennyiben azt várod, hogy a fősuli/egyetem idejében tájékoztat Téged a tantárgyfelvétel időpontjáról, akkor jobban teszed, ha elfelejted ezt az illúziót: nem szokásuk időt pazarolni erre. Én 2 perccel előtte kaptam e-mailt. Éppen ezért jársz jól, ha belépsz a gólyacsoportba. Ott valamilyen csoda folytán mindig van olyan ember, aki tudja, mikortól lehet felvenni a tantárgyakat. Bár az olyan jellegű infóknak, melyek szerint hajnali háromkor vagy ehhez hasonló időpontban nyitják meg a rendszert, jobb nem bedőlni. Minden bizonnyal a szokásos gólyaszívatásnak akarnak alávetni. Tapasztalatból mondom. Én anno elhittem.

Idegőrlő folyamatnak fogsz elébe nézni: ledob a rendszer, nem enged vissza, órákon keresztül várakozol két kattintásra, a gép előtt ebédelsz/vacsorázol/éled az életed, beenged, megint ledob, megint beenged, megint ledob, k*rva anyját, rohadt Neptun, (helyezz ide 216 db különböző tetszőleges szitokszót), végre bent vagy és BUMM! Már be is telt a kurzus, amit fel akartál venni. Jó esetben később bővítik a létszámot, rossz esetben másikat kell keresned. És ami a legszebb az egészben: ezt minden félévben el kell játszanod.

 Papírmunka Még otthon tölts ki minden szükséges nyomtatványt és intézz el minden értelmetlennek tűnő formaságot (iratok lefénymásolása, igazolványkép készítése stb.), hogy beiratkozáskor ne kelljen feltartanod a mögötted várakozó és a családfádat szidó két kilométeres sort.


Jegyzetek A kötelező irodalmat természetesen szerezd be vagy kérd kölcsön valakitől, aki már nem használja. Mindazonáltal füzetet nem szükséges venned külön-külön minden tantárgyhoz. Úgysem fogsz annyit jegyzetelni. Két tárgyhoz egy füzet bőven elég, sőt némelyikhez egyáltalán nem kell.


Menetrendet a táskába! Nyomtasd ki annak a busznak/villamosnak/vonatnak/metrónak/taxinak/helikopternek a menetrendjét, amivel rendszeresen közlekedni fogsz, és mindig hordd magadnál. Biztos, ami bizonytalan.


Ne félj az új környezettől! Semmi esetre se húzódj a háttérbe, mert idegen emberek vesznek körül. Egy idő után nem lesznek azok. 🙂 Hidd el, az első napokban mindenki legalább annyira meg lesz szeppenve, mint Te.

Unatkozom! Ezt az érzést szinte minden előadáson tapasztalni fogod. Vigyél magaddal olvasnivalót vagy esetleg sudokut, keresztrejtvényt. (Tipp: ha nem jön ki egy szó, rajzolj neki pótkockát) Szerencsére minden normális pulcsi… izé, felsőoktatási intézményben helyeznek el pavilonokat a bejáratnál, az infopultnál, a büfénél, itt-ott-amott, különböző ingyé’ elcsórható lapozgatnivalókkal. Ezek lehetnek helyi, regionális vagy országos szórólapok, a suliújság, vagy mondjuk a Funiversity magazin, mely kifejezetten főiskolásoknak, egyetemistáknak szól és amelybe akár Te is írhatsz cikket. Én már publikáltam, majd augusztusban villogok vele. (A képre kattintva belelapozhatsz.)

 Koli vagy albérlet? Ha társaságkedvelő ember vagy és nem zavar, hogy a szomszéd szobában egy részeges társaság dajdajozik egész éjszaka, miközben te a holnapi ZH-ra készülsz, akkor nyugodtan költözz be a koliba. Ha inkább nyugalomra van szükséged, marad az albérlet. Vagy ha elég közel laksz a sulidhoz, egyszerűen csak felülsz a biciklire/buszra/vonatra/villamosra/metróra/taxiba/helikopterre és “Sziasztok, este jövök!”

Figyeld meg a tanáraidat! No de nem kém kamerával…
Előadásra nem kötelező bejárni, gyakorlatra igen – de persze vannak olyan oktatók, akik ezt a szabályt sokkal szigorúbban/lazábban kezelik. Jó már korán tisztában lenni azzal, kinél könnyű átvergődni, és ki az, akinél pofára megy a játék.
Az irodájuk pontos helyét, számát is jegyezd meg (vagy fel). Fontos ügyekben ott találod őket. És ilyenkor teljesen normális, ha a campus egyik végéből – ahol órád szokott lenni – kell átsétálnod a másikba – ahol nem szokott órád lenni – csak azért, mert tegyük fel, a pöffeszkedő, öntelt, istenkomplexusos professzorod elfelejtette beírni a vizsgajegyedet vagy kijavítani a beadandódat.


Hajts a megajánlott jegyre! Ha valamelyik tantárgyból lehetőséget kapsz arra, hogy a ZH-id alapján a féléves munkádat osztályozzák (magyarul kettesnél jobban teljesítettél, bár bizonyos helyeken a görbületet is megajánlják), élj vele! Magaddal b*szol szúrsz ki, ha több tanulnivalót hagysz a vizsgaidősuckra (<– felsőoktatási szleng, jó megjegyezni) és egy bukás nemcsak kreditbírságba (1000-3000 forint/kredit, vagy felkapottabb, drágább szakokon akár e fölé is kúszhat) hanem egy (fél)év csúszásba is kerülhet.

Ezt jobb elkerülni.

Nem tetszik a szak, ahová jelentkeztél? Semmi gond, bizonyos szakokon félévkor van lehetőség az átjelentkezésre. Ha nincs, akkor viszont újra kell felvételizned. Probléma esetén jobb minél hamarabb eldönteni, akarod-e folytatni a tanulmányaidat, avagy sem. De ne kapkodd el! Minden kezdet nehéz. Szokták mondani, hogy az első félév a legnehezebb, utána minden simábban megy majd. Én speciel két szemeszteren vagyok túl, de a másodikat lényegesen lightosabban éltem túl, mint az elsőt. Ha ezek után is úgy gondolod, ez a pálya nem neked való, akkor persze válts.


Légy naprakész! Akár a hallgatói élet újdonságairól, akár hivatalos ügyekről van szó. Mindig tudd, mikor mi a teendőd. Itt már semmit nem fognak a kezedbe adni, mindent magadnak kell elintézned. Ha valamit nem tudsz, kérdezd meg a csoporttársaidat, vagy a Tanulmányi Osztály (röviden TO) valamelyik munkatársát. Bár ők soha nem a jó szívükről és a kedvességükről voltak híresek.


Záró akkordok A kisgólyák hajlamosak túlságosan lazán venni a hallgatói élettel együtt járó kötelezettségeket. Öreg hiba. A nagy bulizások közepette se hanyagold el a tanulást, mert itt már nagyobb tétje van, mint egy esetlegesen becsúszó rossz jegy. Érettségin átrugdosnak, főiskolán/egyetemen kirugdosnak.


*Nyíregyházi Főiskola = NYF = Nyöfö

A bejegyzés tájékoztató jellegű, egyes felsőoktatási intézményekben a leírtaktól eltérően járhatnak el.