Első érdemi bejegyzésként egy ifjúsági fantasy regénytfogok ízekre szedni, méghozzá egy magyar szerzőtől, bizonyos Buglyó Gergelytől. Előre szólok, nem leszek kíméletes.
Na akkor haladjunk szépen sorban! Kezdjük a borítóval.

buglyo-gergely-oni-szurke-ver

Borító: 3/5 – Tipikus ifjúsági fantasy borító, sajnos a kevésbé igényes fajtából. Szinte teljesen vízszintes villámok próbálnak hátborzongató hatást kelteni a szénfekete égen. A háttérben található a különleges, misztikus új világ behemótnagy kapuja, amit két gerincferdüléses csodalény őriz. Középen egy fiú (vélhetően a főhős) ácsorog, akinek vagy egy madár rakott fészket a hajába, vagy pedig megcsapta a kettőhúsz. Rossznak nem rossz, de lehetne jobb is. Valahol a cselekmény közepén fény derül az “Oni” szócska mivoltára, de nincs akkora jelentősége, hogy a címbe bele kelljen tenni. Úgyhogy nem értem, minek került oda.

Fülszöveg: Áron és testvérei hétköznapi tizenévesek. Vagy mégsem? Miért lesz szürke a vérük, ha napfény éri, és miféle titkot rejt apjuk állóórája? Amikor új lány érkezik az iskolába, csakhamar elszabadul a pokol, és kiderül, hogy hőseinknek még a tanárok közt is akadnak ellenségeik. (Megjegyzés: itt rögtön Peter Freund Laura-sorozata jutott eszembe, ami teljes egészében hasonlít erre a regényre.) Áron útja az álmos dunántúli kisvárosból egy lidérces kriptán, majd egy különös szentélyen át egyenesen Barathrum, az alvilág sötét mélységeibe vezet.

Haladjunk tovább. Jöjjön a cselekmény, ami itt-ott igencsak kiverte nálam a biztosítékot. Részletezem is, hogy miért. (Vigyázat, nem lesz spoilermentes!)

Tartalom: 2/5 – Kezdésként Gergely több, mint egyoldalas nosztalgikus időhúzással próbálja felkelteni az olvasó érdeklődését (“Sokféleképpen belefoghatnék ebbe a történetbe…”), majd bemutatja főhősünket, és egyben narrátorunkat (Mintha mostanában nagyon futnának az énregények, nem?), akit Fekete Áronnak hívnak. (Fekete… Juj, milyen hátborzongató!) Hogy a rendhagyóan Magyarországon játszódó cselekményt a kedves magyar olvasó még közelebb érezze magához, a szerző Áron legjobb haverját egy gyakran használatos és – bár nem hazai eredetű, de – tipikusan magyar néven kereszteli el (dobpergés): Feri.

Kiderül, hogy réges-régen apuci faképnél hagyta a családi fészket, amiről anyuci egy szót nem hajlandó mesélni. Hogy miért? Mert ezzel apucit és a három kicsi csemetét (Ja igen, Áronnak még van két testvére) naggggggggggyon nagy veszélybe sodorná. De semmi probléma, mert minden jó magyar háztartásban van egy titokzatos, ősrégi, matuzsálemi állóóra, ami minden titokra fényt derít – illetve közrejátszik még a dologban apuci előkerült búcsúlevele, melyben leírja, hogy a három testvér feladata megvédelmezni a csatolmányként küldött fotón szereplő lányt. Erre mit ád Isten? Áron és ez a titokzatos lányka osztálytársak lesznek a gimiben! (Osztálytársak… Egy újabb lejáratott sablon.)

A levélben szerepelt egy versike is, amit le is írok, mert amit mondani akarok, csak úgy érthető meg, ha Te is látod:

Fekete szívem lapulva fojtogat
életem álsága mögött
fekete vitorlás balsorsom folyóján
csak e szilánkot hagytam véreimre.

A mondanivalóm pedig a következő:

A már-már idegesítően elvarázsolt, álomvilágban élő Anna és Áron egy félresikerült jégkorcsolya-baleset során összeismerkednek, amikor is Áron addig köröz a lány közelében, várva, hogy elessen és ő hősiesen felsegítse, amíg végül ő az, aki szépen eltaknyol. (Szinte sejtettem, hogy ez lesz.) Miután ők ketten és Feri szépen összebarátkoztak (amihez nem kellett sok idő), Anna elmeséli aggályait a régi, romos és elhagyatott kollégiummal kapcsolatban, amit évek óta nem használnak. Ilyenkor mit tesz az ártatlan, félénk új lány? Hát persze, hogy újdonsült barátaival lemegy oda és felderíti. Méghozzá nem is akármilyen felszereléssel: otthonról hozott ősi csodaamulettekkel. Mert minden jó magyar háztartásban kell lennie legalább egy elsősegélyládára való varázstárgynak (Ja, hogy ezt a poént már ellőttem…) Kábé itt hagytam abba a konvencionális fantasy elemek számolását.

Feri, Anna, Áron és két testvére a kísérteties koli alatt csodák csodájára egy még annál is kísértetiesebb kriptát találnak. Egy kriptát… Valami eredetibbet nem lehetett volna kitalálni?

Sok-sok kutakodás, keresgélés és sablonos testvérkötekedés után Anna, Feri és az egyik tanárnő (aki szépen utánuk sompolygott és droghasználattal vádolta meg őket – milyen meglepő fordulat) valamilyen furcsa gáz hatására mély álomba merülnek, a három testvér pedig egy nyolc lábú, két fejű, gyengeelméjű szörnyeteggel találja szemben magát. Sablonos szitkokat kiabálva küzdenek meg egymással (“Elevenen falunk fel”, “Előbb Áronnal kezd, az ő ötlete volt”)*

És ez volt az a pont, ahol végképp rá kellett jönnöm, hogy ez a könyv inkább időpocsékolás, mint kikapcsolódás. Nem arról van szó, hogy Buglyó Gergely nem tud írni, mert van érzéke hozzá – de ez a regény nélkülöz minden eredetiséget, csakis kizárólag lejáratott fantasy elemekkel találkoztam benne. Szóval a második részre már nem fogok időt pazarolni.

Idéznék egy mondatot, ami nem igazán hagyta nyugodni a humán beállítottságú agysejtjeimet: “… bár számomra rejtély maradt, hogy a lány miért tartott velünk ahelyett, hogy a japán bejárónőjüktől vagy valamilyen drága étteremből hozatott volna fogásokat.” Valamiért nagyon bökte a csőrömet ez a szó. Mármint a fogás. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért, de úgy gondolom, ide akármilyen más kifejezés jobban illett volna.

Ami tetszett: Sajnos csak egy idézet volt az egész könyvben, amiről ezt el tudom mondani. Valahogy megfogott. És valamilyen szinten sajnos igaz is.


– Eszükbe jutott már, hogy az iskola tanárai között nem emberi lények is lehetnek?
– Én azon lepődnék meg, ha emberi lények is lennének köztük.

Amitől végképp felállt a szőr a hátamon: A békaboncolás biológiaórán, mert ez is szintén lerágott csont, illetve a felvett tantárgyak. Most őszintén, melyik magyar gimnázium működik tárgyfelvételes rendszerrel??? Nem főiskolán vagyunk!

Zárom soraimat, köszönöm a figyelmet. Ezt meg viszem is vissza a könyvtárba.

*Az idézet nem biztos, hogy pontos, kizárólag utalás jellegű.

352 oldal, Ciceró (2013) – 2990 Ft (kartonált, füles)
RENDELD MEG 15% KEDVEZMÉNNYEL!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük