Egysoros vers. Igen érdekes műfaj, mely pillanatnyi benyomást keltve hagy nyomot az olvasóban. Weöres Sándor és Fodor Ákos tollából is származnak ilyen jellegű alkotások (szakszóval haikuk), melyek ugyan tényleg alig állnak egy mondatból, mégis irodalmi értéket képviselnek. Nem úgy, mint Simon Márton kortárs költő polaroidjai.

Simon Márton új verseskötete (Wut???) a nagyvárosi szorongás szótára. Szélesvásznú történeteket mesél el néhány szóban vagy egy-egy mondatban, a félig kihunyt fényreklámok tömörségével. Baltával és körömollóval esik neki a nyelvnek, mintha mindig azt az egyetlen elrugaszkodási pontot keresné, ahol költészet és valóság egymásba zuhan. De miután megtalálta és megmutatta nekünk, udvariasan hátralép, és csak annyit mond: ”Uram, íme, a szakadék, amit rendelt.”

Cím: 3/5 – Nem szoktam külön címet értékelni, de ez megér egy misét. A metaforája nagyszerű, azonban túlértékeli a tartalmat.

“A Polaroid egy fotográfiában használt direktpozitív képrögzítési eljárás neve. Lényege, hogy olyan, tömegek által művelhető fotóeljárást kínál, amely a laboratóriumi munkák elkerülésével, azonnal kész pozitív képet ad felhasználójának.” (Köszönjük, Wikipédia!) Tehát esetünkben az írott Polaroidok pont ugyanúgy próbálják megragadni a szerző szemével látott pillanatnyi valóságot, mint azok a fényképezők, amik rögtön kattintás után a kezünkbe adják a kész fotót. De valóban ez lenne a valóság?


Borító: 5/5 – Maga a szerző neve és a “verseskötet” címe belvárosi szórakozóhelyek neontábláinak hangulatát idézi. Középen össze-vissza ácsorognak a pici, cuki, aranyos barikák, akik egytől egyig ugyanúgy néznek balra. Találó motívum, már csak abból a szempontból is, hogy a média hatása alatt álló tizenkevés éves kislányok egymás elől elkapkodva, birkamódra vették ezt az alig 87 számozott oldalból álló könyvet 1490 (!!!) magyar pénzért és átlagon felüli műveltségükről tanúskodva “sokatmondó” részleteket osztottak meg belőle különböző közösségi site-okon. (Sőt sokan magasabb szintre emelték a selfie-k mellé illesztett irreleváns idézeteket és Simon Márton műveivel villognak, miközben szépen néznek, vigyorognak vagy éppen világfájdalommal teli arcot vágnak a kamerába.)

polaroidfacebook
Facebook
polaroidinstagram
Instagram
polaroidtumblr
Tumblr
polaroidtwitter
Twitter

Tartalom: 2/5 – Be kell valljam, elég ambivalens érzéseim vannak ezzel a könyvnek nevezett valamivel kapcsolatban. Akadnak benne szép, hangzatos, költői mondatkák, viszont nem tudom, hogy a “Mgehalok”, “Pince eladó”, “Meg prém”, “Léleg”, “Nehéz kaolin”, “Van még lecsó”, “S3X01”, “anya001.jpg” és hasonlóan tartalmas “műremekek” önállóan mióta képviselnek könyvnyomtatásra alkalmas irodalmi értéket. Azonban ha az irodalomszerető emberfia mégis úgy dönt, kezébe veszi ezt a kis noteszkét (mivel a nyomdai kivitelezés kábé arra hasonlít), mindenek előtt lapozzon a 65. oldalra és gépelje be az egysorosok között elrejtett, 365-ös sorszámmal ellátott YouTube-linket és élvezze az olvasgatás közben felé áradó dallamokat.

Igen, ezt TÉNYLEG kiadták.
Igen, ezt TÉNYLEG kiadták.

Én próbáltam megérteni. Tényleg. Több módszert is alkalmaztam.

Attempt #1 Rakjuk sorba a számozott mondatokat! Logikus lépés lenne, gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akinek eszébe jutott. Lehet, hogy a látszólag értelmetlen sorok egy megfejtendő szöveget kódolnak. Kábé húsz percen keresztül lapozgattam jobbra-balra, mire végeztem az első tíz mondattal.

001 Kitárt szárnyú pillangó az udvarra nyíló
ajtó mellett, fekete a fehér kövön.
Vagy három hete ott van.

Ez majdnem 17 szótag. (7. oldal)

002 A gyilkos egy 14 éves lányba volt szerelmes.
Heteken át minden nap virágot
hagyott az ajtaja előtt – erről olvasok az újságban, míg elkészül a teavizem.
Vajon milyen virágot. (73. oldal)

003 A kerti út kövein az ajtóig 237 falevél. (12. oldal)

004 Kinn felejtettem az érintőképernyős telefont.
Az eső elindított rajta valami zenét.
      System of a Down. (23. oldal)

005 Csepp: egy tökéletesen
pontatlan mértékegység. (23. oldal)

006 Tízéves pókhálóban
Marlboro-csikk. (75. oldal)

007 Fecskefészek kamionplatón.
– Lefényképezzük?
– Ne.
(39. oldal)

Idáig biztos voltam benne, hogy ráleltem a megfelelő nyomra. Azonban sajnos csalódnom kellett.


008 Klitorisz. (78. oldal)

009 Csöndben mint egy. (82. oldal)

010 A vér az, amit nem hiszel el. (19. oldal)

MISSION FAILED

Attempt #2 Haladjunk visszafelé! Talán nem 001-től kellett volna kezdenem, hanem a legutolsó számozástól. Na essünk neki.

533 És ezt is megírod? (84. oldal)

532 Nem maradt senki más,
aki bejelenthetné, hogy nyert.
Ez hát a győzelem? (71. oldal)

531 A parkban odalép hozzá egy férfi,
azt mondja, öljem meg a királynőt,
és 24 órán belül kijuttatnak innen;
ez az utolsó esélyem.
Keresni kéne egyet. Hátha. (45. oldal)

530 Egy álmos reggelen
Eduardo Kac biológus professzor
keresztezte saját DNS-ét a petúniákéval. (53. oldal)

Ez sem jött össze. MISSION FAILED

Attempt #3 Prímszámok

002 A gyilkos egy 14 éves lányba volt szerelmes.
Heteken át minden nap virágot
hagyott az ajtaja előtt – erről olvasok az újságban, míg elkészül a teavizem.
Vajon milyen virágot. (73. oldal)

003 A kerti út kövein az ajtóig 237 falevél. (12. oldal)

005 Csepp: egy tökéletesen
pontatlan mértékegység. (23. oldal)

007 Fecskefészek kamionplatón.
      – Lefényképezzük?
– Ne. 
(39. oldal)

011 Az ágyadon fekszem és a
tériszonyról olvasok. (38. oldal)

013 Az előbb beszéltem egy
haldokló ötéves gyerek anyjával.
Narancsot eszem. Arcomba vág a januári nap. (72. oldal)

017 Ezt még az óceánparton találtam ki.(8. oldal)

Nem jutottam előrébb. MISSION FAILED

Attempt #4 Fibonacci-számsor. Ez a húgom zseniális ötlete volt.

001 Kitárt szárnyú pillangó az udvarra nyíló
ajtó mellett, fekete a fehér kövön.
Vagy három hete ott van.
Ez majdnem 17 szótag. (7. oldal)

002 A gyilkos egy 14 éves lányba volt szerelmes.
Heteken át minden nap virágot
hagyott az ajtaja előtt – erről olvasok az újságban, míg elkészül a teavizem.
Vajon milyen virágot. (73. oldal)

003 A kerti út kövein az ajtóig 237 falevél. (12. oldal)

005 Csepp: egy tökéletesen
pontatlan mértékegység. (23. oldal)

008 Klitorisz. (78. oldal)

013 Az előbb beszéltem egy
haldokló ötéves gyerek anyjával.
Narancsot eszem. Arcomba vág a januári nap. (72. oldal)

021 Az ablakom alatt egy álarcos meggyvágó
teteme. A szép nevű madarak is
meghalnak. (46. oldal)

Túl szép volt ahhoz, hogy igaz legyen. MISSION FAILED

Na jó, feladom. A mondatoknak nemhogy összeolvasva, ÖNÁLLÓAN sincs semmi értelmük. Ez még füveskönyvnek is rossz. Az egész olyan benyomást kelt, mintha egy készülő regényhez készült jegyzetek lennének – annak nagyon is jók, de magának egy kész könyvnek??? Botrány. Talán én leszek az első, aki ezt meri mondani nyilvánosan, de… polgárpukkasztó. Többször kiverte nálam a biztosítékot. Kerestem benne a logikát, de egy idő után betelt a cérna és elszakadt a pohár.

Nem mondom, hogy kukába való. Elvileg ezeket a mondatokat az olvasónak kell saját belátása szerint értelmeznie és soknak van prózai hatása, melyek abszolút illenének egy novellába vagy regénybe (“Derült, hideg áprilisi nap volt, az órák éppen tizenhármat ütöttek.” “Telihold ragyog az ablakon át arra, amiről nem írok.” “A szembeház kapujában két rendőr. A sapkájuk a kezükben, kitartóan csöngetnek, egyiküknél papír. Esteledik. Soká esik le.” “Száz éves fotón tavaszi erdő.” és még sorolhatnám), sőt némelyik igen viccesre sikeredett (“Amikor egy óra múlva kiszedték a ketrecből, a fiatalember azt mondta, azért mászott be, mert meg akart halni. Akkor mondták meg neki, hogy itt évek óta nincsenek oroszlánok.” “Aludni, mint egy mélyhűtő.”) Viszont itt-ott félbehagyott tőmondatokat egymás alá leírni, össze-vissza beszámozni és minden rendszerezettséget nélkülözve tördelni bármelyik felfedezésre váró tehetség tud, aki ismeri a mai fiatalság alacsony irodalmi igényeit.

Azt azért el kell ismerni, ennek a fiatalembernek van némi öniróniája.

65

Zárszóként annyit mondanék: Simon Márton egy nagyon nagy agy lehet. Tényleg. Egyrészt a zseniálisan szimbolizált borítóválasztás miatt, másrészt képes volt felismerni, mekkora bevétel származhat pár céltalan egysorosból.

88 oldal, Libri (2013) – 1499 Ft (kartonált)
RENDELD MEG AKÁR 15% KEDVEZMÉNNYEL!