Finoman szólva nehéz ügy, ha valaki a saját neméhez vonzódik. 21. századi – elvileg – modern társadalomban élünk, ennek ellenére a szexuális orientáció még mindig negatív diszkriminációra adhat okot. Persze egyre többen ébrednek rá, hogy a heterotól eltérő párkapcsolatok semmivel sem ártalmasabbak vagy elítélendőek, azért a nagy többség megvetéssel vegyült undorral tekint egy kéz-a-kézben arra sétáló, magukat bátran felvállaló meleg vagy leszbikus párra. Mert mit gondolnak róluk? Szánalmasak. Betegek. Evolúciós katasztrófák. Megszállta őket az Ördög. A társadalom hányingert keltő szégyenei. Perverz élvhajhászok, akik csak szexre vágynak. Jobb esetben talán csak annyit mondanak, hogy rendben van, csináljanak, amit akarnak – de kizárólag a négy fal között, az utcán ne merjék megfogni egymás kezét. A végén még meglátja a gyerek és ő is homokos lesz, aztán küldhetjük a pszichológushoz. Timothy Kurek is pontosan ilyen ember volt, sokakhoz hasonlóan a nemi irányultságot a többi érték fölé helyezte. Isten igéje és szeretete mögé bújva ítélte el homoszexuális embertársait. Kimondhatatlanul gyűlölte őket. Aztán egyszer csak történt valami, ami egész eddigi világképét megkérdőjelezte. Úgy döntött, szembeszáll saját meggyőződéseivel és kideríti, mi a valóság. Ezért azonban nagy árat kellett fizetnie: egy évet az életéből.

Egy homofób férfi kálváriája – melegként!
Timothy Kurek korán megtanulta az elkülönülés evangéliumát, miután a nasville-i Bibliaövezet egyik szigorú, konzervatív, keresztény gyülekeztében nevelkedett. De útját hamarosan keresztezi a világ egy szülei által kitagadott, leszbikus lány képében.
A férfin zavarodottság lesz úrra, vallásos neveltetésével kapcsolatban kételyek és kérdések kínozzák. Rádöbben, hogy csak akkor érezhet együtt a lánnyal, és értheti meg fájdalmát, ha azoknak az embereknek a cipőjébe bújik, akikről azt tanították neki, messziről kerülje őket…
Elhatározza, hogy melegnek adja ki magát ország-világ előtt, hogy megtapasztalja, milyen hatással van a melegség bélyege az életére.
A Kereszt a szekrényben egy történet emberekről, hitről, és egy férfi megbotránkoztató kísérletéről, aki Jézust keresi a határokon.

Borító: 4/5 –  Kifejezetten tetszett, hogy egy melegpár került fel rá, igen merész választás volt. Bár a címet díszítő archaikus elválasztóvonal kevésbé passzol a jelenben zajló történethez és egy másik apróság is kibökte a retinámat: az a 18+ jelzés a szerző neve fölött. Jól néz ki, nincs vele semmi gond, egyszerűen csak rossz helyen van. Tudom, hogy a KMK a különböző válogatás pecséteket minden kötetén ugyanoda teszi, azonban az eddigiek „beúsztak” a borító széléről, ez meg csak úgy „ott van”. Elegánsabb lett volna valamelyik sarokba szerkeszteni.

Tartalom: 5/5 – Több olyan véleménnyel is találkoztam, mi szerint Timothy vallomásának köze nincs a melegek elfogadásához, szimplán szenzációhajhászaton és önfényezésen alapul. Lehet, hogy én vagyok vak (nem csak konkrét, hanem átvitt értelemben is – haha), de semmi ilyesmit nem láttam a sorok mögött. Valóban, néha kissé idillien festette le a nashville-i LMBT-közösséget, csakhogy nem ez a lényeg. Hanem az üzenet, amit közvetít az olvasó felé.

Egy 21 éves fiatalember hirdeti Isten igéjét, megbocsátását, felebaráti szeretetét – miközben ő maga válogatott ítéleteket és átkokat szór a család fogalmát megszentségtelenítő homoszexuálisokra és álszent prédikációkkal hívja fel a figyelmet, márpedig ők az egyik legsúlyosabb bűnben élnek: „Persze, hogy szeretnünk kell felebarátunkat. (…) De néha a szeretet azt jelenti, figyelmeztetnünk kell őket döntéseik kárhozatos voltára.” Egy dolgot azonban elfelejtett: a szív felett nem lehet ítélkezni.

Hitének hibáira egy barátja hívja fel a figyelmét saját történetével. A lány coming out-olt a családja előtt, ám nem fogadták túl jól a hírt. Apja nem hajlandó egy „buzinak” fizetni a taníttatását, anyja pedig azzal tette ki a szűrét, hogy csak akkor menjen haza, ha „meggyógyult”. Timothy egyszerre akarja megvigasztalni a lányt és felhasználni a Biblia releváns sorait arra, hogy a „helyes útra” térítse. Ekkor jön rá, sürgősen ki kell irtania magából ezt a kettősséget, úgyhogy drasztikus lépésre szánja el magát: melegnek adja ki magát egy teljes évig.

Ez idő alatt rengeteg nehézséggel kellett szembenéznie, gyülekezetbeli barátai ugyanis sorra fordultak el tőle, mivel attól a pillanattól, hogy szexuális irányultsága megváltozott, az evangélium szavai nem vonatkoznak rá. Ezzel együtt viszont megtanulja, hogyan is kell értelmezni azt a sokak által annyiszor érvelési eszközként használt Bibliát. Eddig szentül vélte, a hite bármire felhatalmazást adhat neki, holott ugyanolyan gyarló, vétkes, és nem az ő tiszte eldönteni, ki rosszabb a másiknál – ergo senkinek nincs joga ítélkezni mások felett „a teológiát használva téglának, és a dogmát malternak”. Elvégre, ha Isten beleavatkozik az életünkbe, nem a büntetés, hanem a szeretet eszközével teszi. Mi milyen alapon teszünk másként?

A szerző belátja, nincs párhuzam az emberi erkölcs és a nemi irányultság között. Sőt, olykor az LMBT-közösség tagjai sokkal közelebb állnak ahhoz a hithez, amiről felszentelt papok és hívő emberek csak álszentül, arcátlanul prédikálnak. Szó sem igaz abból, hogy a melegek nem ismerik, nem szeretik, nem dicsőítik Istent.

A könyv nem csak a toleráns heterok, hanem az elnyomott homoszexuálisok szemszögéből is próbál rávilágítani a témára. Számukra közel sem egyszerű az élet, nem lehetnek együtt a párjukkal olyan szabadon, mint fiú a lánnyal. Nem tudhatják, miként fog viszonyulni hozzájuk a környezetük, miután színt vallanak. Olykor egy-egy munkahelyi pozíció betöltéséről is le kell mondaniuk. Éppen ezért egy óriási mérföldkő az, amikor előbújnak a szekrényből. Amikor azzá lesznek, akik valóban akarnak lenni, és fittyet hánynak a következményekre. Talán üldözni fogja őket a társadalom, elveszítik a családjukat, a barátaikat, de mindennek semmi értelme, amíg nem lehetnek őszintén önmaguk.

Timothy hullámhegyeken-, völgyökön megy keresztül ez alatt az egy év alatt. Viszolyog a másságtól, gyötrődik saját kétségei miatt, majd lecseréli régi előítéleteit és egykor imádott gyülekezetét veti meg. Végül eléri célját és levonja a legfőbb tanulságot: kísérlete elsősorban nem a melegekkel, hanem az emberekkel való együttélésről szólt. A beteges gyűlölet általában beteges félelemből fakad, az ebből eredő felsőbbrendűségi érzet pedig rettentően veszélyes hozzáállás. Mit lehet ez ellen tenni? Nem szabad gyűlölködni, mert azzal csak a magunk lelkének ártunk és értékes energiáinkat emésztjük fel vele. Nem szabad elzárkóznunk a világ elől, mert idővel mi is megszűnünk létezni a világ számára. A megoldás: kerüljük az olyan szerveződéseket, amik megosztják az embereket és nyissuk ki a szemünket. Ne azt lássuk, amit láttatni akarnak velünk, hanem tekintsünk a hazugságok, az ellentmondások mögé.

Bigott vallásosak feltétlenül olvassák el ezt a könyvet. De ha nem vagy az, akkor is. Kérlek.

Most meg is kapod rá a lehetőséget, ugyanis nyerhetsz a kötetből egy példányt, az alábbi Rafflecopter-boxot kitöltve.

A két Facebook oldal esetén nem elég a látogatás, like-olni is kell azokat!

Kizárólag magyarországi lakcímmel rendelkezők vehetnek részt a sorsolásban!

A játék július 3.-ig tart.

a Rafflecopter giveaway

Sok cseresznyét! 🙂

384 oldal, Könyvmolyképző (2013) – 2999 Ft (kartonált)
RENDELD MEG 16% KEDVEZMÉNNYEL!

A nyereménypéldányért hálás köszönetem a Könyvmolyképző Kiadónak!

Vélemény, hozzászólás?