Nem ő az egyetlen magyar booktuber. Még csak nem is az első. Akkor miért koptatom miatta a billentyűzetem? Mert ő volt az, aki már az első videójával nem kis figyelmet generálva képes volt népszerűvé tenni a műfajt kis hazánkban – ráadásul díjat is kapott érte. Hölgyeim, Uraim és Hímnőseim, következzen a hazai könyves videoblogok atyja: Kormos Kevin alias Kevin a Zolvasó! Na igen, ha már a saját YouTube csatornája nevét sem tudja helyesen leírni, akkor inkább vlogoljon.

(A cikkhez tartozó videók publikálás után törlésre kerültek.)

10405269_337173356431537_49104345680357843_nEmlékszel arra a 16 éves srácra, aki négy hónappal ezelőtt egy minőségileg és beszédtechnikailag igencsak megkérdőjelezhető videóban szapulta a tinédzserek által legkedveltebb, már-már kultusszá avanzsálódott könyvsorozatot, a Szent Johanna Gimit? Nos, ez a fiú időközben 17 éves lett (milyen gyorsan felnőnek :’) ) és az SZJGerek legnagyobb bánatára nem landolt a szemetesben a kamerája. Pedig rendesen megkapta a magáét az első videója után. A régi idők filmes visszaszámlálása után egy kedves, laza, de alig érthető bemutatkozás következik, melyet felváltva követi az érthetetlen hadarás és a torzított héliumhang 14 percen keresztül. Néha komolyan nem lehet eldönteni, hogy tényleg ennyire gyorsan beszél vagy csak utólag tempózta fel a mondókáját, a vizes betonra öntött olajra emlékeztető előnytelen háttérvilágításról nem is beszélve – mindezek ellenére még mindig a debütáló videójának van a legnagyobb nézettsége. Mentségére szóljon, hogy okkal olvasta el a könyvet és készített belőle videót: egy irodalmi pályázat lelazítása miatt volt szüksége erre a súlyos áldozatokat követelő cselekedetre.

kevinazolvaso

Kevin kapott hideget-meleget. Erre mit tett? Eladta a kameráját, egy tonna édesség, pár üveg VBK és egy százas zsebkendő társaságában kibőgte a lelkét és árulkodott az anyukájának, hogy azok a csúnya emberek az interneten gonosz dolgokat mondtak rá… Egy frászt! Megfogadta a nézői tanácsokat, és fontos, maradandó lépéseket tett a javulás érdekében. Ennek folyamatát meg is osztotta velünk. Itt már egy sokkal profibb vágástechnika figyelhető meg.

A kemény munkával kialakított kevines környezet, mely egy könyvespolcot és egy filmadaptáció plakátját takarja ízléses elrendezésben, eleinte hol visszaköszönt a videókban, hol pedig nem.

A Szent Johanna Gimi szapulása értékelése után egy sokkal pozitívabb booktalk következik egy méltán híres romantikus regényről, a Csillagainkban a hibáról. A hadarást még mindig nem hagyta abba, viszont az látszik, hogy Kevin kényesen ügyel minden apró részletre, ugyanis a könyv borítójához hangolódva kék színű pulóvert vett fel. Ami jól is áll neki. Ezzel a videójával tiszta bort öntött a borospohárba, véleménye szerint John Green bestsellere teljesen “máshogy van megírva, mint egy romantikus tini szerelmes történet” – és itt lehet találgatni, vajon melyik, évekkel ezelőtt hatalmas rajongótáborral rendelkező könyvre gondolhatott. (Segítek: egy alma van a borítóján.)

Ha azt hiszed, Kevin legelső felvételével végképp kihúzta a gyufát, nagyot tévedsz: négyes számú videójával több grafikust és magát a Ciceró kiadót is sikerült egy időre magára haragítania. Valóban nagy kockázatot vállalt azzal, hogy felsorakoztatta Magyarország legocsmányabb könyvborítóit, több “mi a fenét képzelsz te magadról” típusú beszólás érte őt emiatt, de lássuk be, ilyen kivitelezéssel “nem fog egy könyvet megvenni egy fiatal, de egy felnőtt sem. Max egy látássérült.” Respect! Attól, hogy nem tudunk főzni, még szidhatjuk a menzakaját. A negatív téma ellenére igen érdekes és abszolút nézhető videót hozott össze. Az a tea tuti nem volt beízesítve.

Kevin már az első másodpercekben leszögezi, nem fogja tovább számolni a videóit, mivel a négy után már ilyen bonyolult számok jönnek, hogy öt… meg hat… meg hét…

Öt nappal később Kevin egy taggel tért vissza, amit jómagam is felhasználtam. Attilával ellentétben ő tökéletesen ki tudja mondani a Tumblr szót. A torzított héliumhang itt is visszaköszön, de hál’ Istennek már érthetőbb formában és – hogy véletlenül se maradjunk változatosság nélkül – lecserélte a teásbögréjét. Lázadó személyiségéről tanúskodik a YouTube-hoz és a Goodreads-hez kapcsolódó részlet, ugyanis a legnépszerűbb videómegosztóhoz illetve a nemzetközi könyves site-hoz Kevin több könyvet párosított – holott csak egyet kellett volna. Rebellis jelleme mellé azonban kellő udvariasság is társul, a tagben megjelölt videobloggerek felsorolásakor ügyelt arra, hogy elszólását kijavítva a lányokat vegye előre.

Két okból is érdemes megnézni ezt a videót. Az egyik: brilliáns tippet kaphatsz ahhoz, hogyan lépj le legálisan a suliból tanítási idő alatt, ha éppen megérkezett a tűkön ülve várt előrendelésed. A másik: 2 perc 22 másodperctől megadatik Neked a lehetőség, hogy beleköthess.

Elérkeztünk ahhoz a videóhoz, amelyre Kevint a saját maga által kitermelt konkurenciája, Attila (a könyvoholista) hívta ki. Az általa legrosszabbnak tartott könyvborítók után újabb célpontot ad a csakazértisbelekötök rosszakaróknak és a legidegesítőbb női karaktereket vonultatja fel. Úgy látszik, nem tanult a hibájából… Ja, de. Mostmár deklarálja, hogy abszolút szubjektív véleményről van szó. Őszintén bevallom, azóta sem tudom hova tenni a hirtelen váltást kültérről beltérre, de pluszpont jár a piros pulcsi + piros fal kombóért.

“Eleged van a nyálas tinirománcokból?” Igen. “Eleged van az egy kaptafára készült dipsztópiás könyvsorozatokból?” Igen. “Ezek közül egyik sem vonatkozik Rád, de adsz egy esélyt a videómnak?” IGEN! Vagyis nem. Vagyis de, adok neki egy esélyt. Már csak azért is, mert a zöld a kedvenc színem.

Kevin egy olyan regényt szedett le a roskadozó könyvespolcáról, amiről már sok jót hallottam – és ő végképp meggyőzött arról, hogy nekem ezt MUSZÁJ elolvasnom. Egy rendezett, témákra bontott, informatív és spoilermentes videót vágott össze James Dashner Az útvesztő című könyvéről, amiben a beszédtechnikája is sokat fejlődött és a történethez tökéletesen passzoló háttérzenét választott. First masterpiece.

Itt az idő. Na jó, de mihez? Ja, egy haul-hoz! Ideje volt már. Legalább tudjuk, miből várható esetleg booktalk. A Cinderből biztosan. Már másodjára olvassa újra és nagyon-nagyon tetszett neki és készül majd belőle ilyen könyves videó is és nagyon jó lesz és… aaaa, ja. Hihetetlen, hogy Kevin új könyvespolca még táncolni is tud.

Eléggé elfuserált lány lehetek, ha még nem olvastam Stephanie Perkinstől. Az első másodpercekben felsorolt állítások közül egyik sem igaz rám, úgyhogy adok egy esélyt ennek a videónak. Már csak azért is.

Úgy döntöttem, továbbra is elfuserált lány maradok. Miért? Semmiképpen sem Kevin miatt. Hanem mert “a műfaja nyál”, a borítón szereplő lány fogsora túl tökéletes a főszereplőéhez képest, Anna REAkciója egy váratlan eseményre abszolút irreális, sablonszerűen belezúg a leghelyesebb és legnépszerűbb srácba… soroljam még? De legalább tényleg Párizsban játszódik, nemcsak lejáratott Eiffel-tornyos utalásokat olvashatunk, mint a hadd ne mondjam ki, melyik ifjúsági regényben.

A beszámoló témákra bontása (borító, történet, nyelvezet, hogyan akadt rá estébé) itt is megfigyelhető. Kevin egyre jobban ráérez a vloggerkedés ízére, pedig még csak a kilencediknél járunk. Second masterpiece.

A francia puszi után egy gyors helyzetjelentés következik:intro
– Megvan az 1000 feliratkozó (Jupiiiii!)
– Elkészült a csatorna hivatalos introja (ami sokkal menőbb, mint CHXYSW2:)64-é, “bár
így utólag belegondolva egy kicsit személykultuszos lett”)
– Még mindig lehet nevezni a Stephanie Perkins nyereményjátékra, a könyv becsomagolva vár új gazdájára
– Lauren Oliver Pánik és Gayle Forman Ha maradnék című könyvét végre normális borítóval adják ki, tehát volt értelme elkészíteni az okádék borítós videót
– Megvan a magyar Beavatott DVD megjelenési dátuma (ami tök király, mert akkor van a születésnapja)
– Több trailer is napvilágot látott
– 3 perc 47 másodpercnél “nem volt vicces” (DE, AZ VOLT!)
– Hatalmas leárazások vannak mind a Libriben, mind az Alexandrában
– Hét után kilenc jön
– Nem akar vloggerhierarchiát (ÉN=TI)
– Szavazzatok rá a ZaranyVlogon (Igen, ott nyerte az ominózus díjat)
– És gyakrabban hordhatná ezt az inget.

Megint egy booktalk. Megint egy könyvmolyképzős könyvről. Aminek “bérelt helye van a kiadó honlapján”. Mindenki hallott már róla, rengetegen olvasták és legalább ugyanennyien imádják. Ez a Nyugalom tengere.

A képminőség rengeteget javult, végre eltűnt a vizes-betonra-öntött-olajfolt-effekt a falról, viszont a hatásos, meggyőző érvelésen még van mit finomítani: “Ha nem tetszett volna, akkor is tetszett volna.” Third masterpiece.

Ismersz olyan embert, aki szilveszteri buli után hajnali négykor elkezd olvasni és délután hatig abba sem hagyja? Nem? Mostmár igen. Sőt, ugyanez az ember kereken ötszáz magyar pénzt fizetett nemzetünk legjobb könyvéért, Az ember tragédiájáért.

Ismét egy TAG videót csodálhat meg a műkedvelő emberfia, aminek talán legviccesebb momentuma az a bizonyos vastag könyv, melyet Kevin választott. Nem, nem lövöm le a poént, nézzétek meg. Sírva röhögtem.

Tizenharmadik videó, hatodik booktalk, harmadik Carmina Burana. Kevin ezúttal egy ifjúsági bestsellert szedett elő – a klasszikus Hamupipőke sztorit némi steampunk beütéssel.

Nem booktalk. Nem TAG. Nem kihívás. Hanem egy teljesen egyedi ötlet alapján készült videó arról, hogyan hozható párhuzamba a disztópia mint műfaj az éhezéssel, világháborúval, a civilizációval, és hogy miért van ekkora igény a disztópikus regényekre a fiatalok körében. Első számú komoly videó Kevintől tele intellektualitással, magasröptű, megfontolandó gondolatokkal és gyűrött inggel. Személyes kedvenc, fourth masterpiece.

Ősz. Elkezdődik az iskola, sárgulnak a levelek, véget ér a “csapd le a hátamról a pókot és hessegesd el a fejemről a darazsat” korszak. Kevin igazán szereti ezt a “feelinges” évszakot, mivel előszeretettel hordja a bakancsát vagy a pulcsiját, noha a könyvespolcát úgy rendezte, hogy semmi ne emlékeztesse rajta az iskolára. Ezt a videót is érdemes lejátszási listára tenni, mivel hasznos tippet kaphatsz arra, mit hallgass olvasás közben.

Ezt csak beillesztem ide, a teljesség igénye végett. Nem magyaráznám túl, a képsorok önmagukért beszélnek.

Nem szereted a rövid könyveket? Sem az ifjúsági thrillereket? Akkor készíts booktalkot egy rövid ifjúsági thrillerből!

Spoilermentes, érdekes, képileg sokkal tisztább ajánló egy újabb KMK könyvről, több nagy igazsággal, melyek közül egy igen relevánsat emelnék ki: “A jól működő társadalom alapja a jól működő családok összessége.” Viszont az a  kifejezés, hogy felnőve vagyunk, nyelvtanilag helytelen, kedves Kevin.
Igen tetszetős ez az indexkép, nem?

A könyvről már készült videó, most következzen egy a filmes adaptációról. Kevin természetesen már a premiervetítésen elkoptatott egy széket, hogy készíthessen egy nem egészen spoilermentes beszámolót. (Nyugi, 2:55-ig akkor is csekkolhatod, ha még nem olvastad/láttad.) Vigyázat, very subjective!

A könyvborítókkal kapcsolatos videó igen negatív visszhangot váltott ki – ami érthető, hiszen a magyar tervek szapulása mellett nem sok produktív infot tartalmazott. Kevin mindezt belátva egy olyan összeállítást hozott nekünk, melyben különböző aspektusokat sorakoztat fel, amiket érdemes szem előtt tartani könyvborítótervezés során. Ezzel kiköszörülte a karrierje elején okozott csorbát. Fontos szempont többek között, hogy “A kaktusznevelők kézikönyvének borítóján ne Jézus legyen a kereszttel.” De azért a Szent Johanna Gimire való utalás ki nem maradhatott volna.

Bizonyára észrevetted, hogy Kevin hosszú-hosszú másodpercekig képes beszélni a semmiről. Ezúttal rekordot döntött, nem egészen hat percig tépte a száját. A Semmi névre keresztelt könyvről.

Kiknek érdemes elolvasni ezt a könyvet? Azoknak, akiknek a legnehezebb dolguk van széles e világon: a gondolkodó embereknek. Ha nem tartozol közéjük, akkor sincs probléma, ugyanis itt a lehetőség, hogy elkezdj gondolkodni.

A könyv nem mellesleg egy sokkal profibb introt kapott. Ehhez a stílushoz tartja magát Kevin a továbbiakban is.

Akarsz röhögni egy jót? Kezdd el nézni a Napos oldal ajánlóját. Kíváncsi vagy egy romantikus, de abszolút nem nyálas történetre? Nézd tovább. Csak akkor ugorj a következőre, ha szédülős vagy, ugyanis Kevin egy párszor a levegőbe repíti a könyvet és össze-vissza hadonászik vele. Szegény. Viszont ez az indexkép fenomenális. Fifth masterpiece.

dhhufNeked is vannak könyves hisztijeid? Szeretnél minél olcsóbban megúszni egy könyvvásárlást, de fogalmad sincs, hol vehetnéd meg? Utálsz várakozni a megrendelésedre? Frászt kapsz, amikor kölcsönadsz valakinek egy könyvet és sérülten kapod vissza? Vagy már magától a kéréstől feláll a szőr a hátadon? Szeretnél egy igazán vicces és szórakoztató videóval kikapcsolódni? Unatkozol előadáson? Akkor hadd mutassan be a soron következő felvételt, melyet egy szakítás ihletett és számtalanszor megnevettetett. Másik személyes kedvenc, Sixth masterpiece. Érdemes figyelni Kevin hajának mozgását is.

Hölgyeim, Uraim és Hímnőseim, elérkeztünk kevingtfoa jelenlegi utolsó videóhoz, mely kétségkívül (na jó, szubjektív vélemény szerint), az egyik legjobb booktalk. Kevin kivesézett egy másik, kevésbé ismert de legalább ugyanolyan jó John Green kötetet, mégpedig a rózsaszín borítósat az Alaska nyomában címűt. Sajnos már maga a fülszöveg tartalmaz egy hatalmas spoilert, amit csak a hülye nem vesz észre, de ez ne menjen a videó rovására, mert Kevin aztán tényleg nem tehet róla.

Talán ennek a videónak a legjobbak a beállításai – mind a színvilág, mind az elrendezés, mind a sál Kevin nyakában.

Kevin a Zolvasó számokban:
4
hónap
23 videó
2194 feliratkozó (igen, az egyik én vagyok)
És több mint 70000 megtekintés!

Miért imádom Kevin csatornáját? Napestig sorolhatnám az indokokat:
– Ahogy haladt előre a videózásban, egy egyre felfelé ívelő fejlődési görbét produkált
– Minden egyes alkalommal képes meggyőzni a (nem éppen) műkedvelő emberfiát, hogy EZT A KÖNYVET MUSZÁJ ELOLVASNOM
– Csak rá jellemző stílust alakított ki
– Nagyszerű zenéket választott
– Ez a fiú egy egyéniség
– Most őszintén, szerintetek hány mai 17 éves fiatal használ rutinból olyan jellegű kifejezéseket, mint dilettáns, reflektál vagy éppen disztingvál? Na ugye! Kevin átlagon felüli intellektualitással (és stílusérzékkel) rendelkezik, ami manapság ritka, mint télen az alacsony fűtésszámla.

dhj6sPár bejegyzésben látszik, hogy drága Kevinünk igencsak szeret falat festeni és indokolatlan tárgyakkal hadonászni, mint például egy termosz vagy a telefonja. A többszöri színcsere után azonban véglegesen ragaszkodott a csatornájához tökéletesen passzoló könyvespolc+óriásposzter (vagy éppen plakátmentes fehér fal) kombóhoz. Nyilván neki is ki kellett tapasztalnia, hol a legjobbak a fények, melyik a legmegfelelőbb beállítás, milyen tematika alapján dolgozzon, hányszor tekerje körbe a sálat a nyakán, de minden kezdet nehéz. Ő a gyakori nehézségek ellenére állta a sarat és néhol hepehupás, de jobbára egyenes úton halad afelé, hogy profi, elismert videoblogger váljon belőle. És innentől kezdve nem fogom tovább számolni a masterpiece-eket, mert a hat után már ilyen bonyolult számok jönnek, hogy hét… meg nyolc… meg kilenc…