Három történet az apokalipszisről, és ami utána következhet.
Három vízió, melyet a jelen ihletett.
Három jövőkép, amiről szívesen olvasol, de nem akarod átélni.
Az elsőben a föld alatt kell élned. Az embereket ugyan maga alá temette – ám a korrupciót nem.

Ezrek élnek a föld alatt, maguk gyártotta börtönben.
Régóta laknak ott, mostanra már csak legendák maradtak arról, hogy valaha másutt is éltek emberek.
Az ilyen élet szabályokat kíván. Szigorú szabályokat.
Bizonyos dolgokról tilos beszélni; ilyen a kimenetel is.
Sose valld be, hogy esetleg ki szeretnél menni, vagy megkapod, amit akarsz.
Kilátás nyílik a kinti világra, egy megrontott és rothadt világra, amelyet őseik maguk mögött hagytak.
A kilátás azonban idővel elhomályosul: tönkreteszi a mérgező levegő, amely megöl mindenkit, aki bátorkodik kimenni.
Így a bűnözőkre marad a dolog, azokra, akik megszegik a szabályokat, s akiket kiküldenek takarítani.
Miért végzik el dolgukat ezek a halálra ítélt emberek?
Ezen Holston seriff is mindig elgondolkodott.
Most meg fogja tudni.

Borító: 5/5 – Egy olyan ritka esettel állunk szemben, amikor a magyar nyelvű kiadás során nem vették át az eredeti borítót, hanem egy annál sokkal jobbat terveztek hozzá. Bravo, minden elismerésem. Tökéletesen reflektál a történetre az ablakkal, ami egy egyre gyorsabb ütemben romló világot vetít elénk. Szóval tetszetős lett, illik a sztorihoz.

Tartalom: 5/5 – Röviden, tömören: hátborzongatóan zseniális. Miért? Mert egyszerre más és ugyanolyan, mint a 21. századi civilizált (?) társadalmunk.

Először is, a Föld nevű bolygó levegője olyan szinten szennyezetté vált, hogy előbb fulladsz meg, mint hogy ki tudnád lélegezni. Erre a világméretű problémára sürgős megoldást kell találni, különben az emberi faj megszűnik létezni. Valaki a végeláthatatlan múltból azonban előállt egy brilliáns ötlettel: építsünk silókat, költözzünk le a Föld alá, ott majd termelünk magunknak tiszta oxigént, kaját meg mindent, amire szükségünk van és élünk boldogan, amíg meg nem halunk.

Probléma megoldva, populációnk életben maradt, jöhetnek a működési gikszerek kiigazításai. Ugyan megmentettük őket a fulladásos haláltól, de a bezártságot senki sem szereti, márpedig a föld alatti létnek ez egy sarkalatos pontja. Talán ha hasonló munkát adunk nekik a siló különböző szintjein, mint amit korábban is műveltek (lehetnének például mezőgazdasági dolgozók, tanárok, gépészek stb.), az eltereli a figyelmüket és csillapítja a kíváncsiságukat, mi lehet odakint… Nem, nem lesz ez így teljesen jó, beleunnak a robotba és fellázadnak. Akkor üzemeljünk be egy kamerát, amin keresztül megnézhetik maguknak a kinti világot. De ki fogja letakarítani a lencséjét? Egy idő után rátapad az a rengeteg kosz és semmit nem fogunk látni belőle. Megvan! Majd aki nagyon nem bír magával, azt kiküldjük portalanítani. A többiek pedig okulni fognak az ő példájából, hogy miért nem szabad lázadozni. És ha már egy embert a biztos halálba tereltünk, csak akkor születhet a helyébe egy másik, ezzel a túlnépesedés problémája is kilőve.

Nos, körülbelül így néz ki egy siló szisztematikája. Vagyis inkább csak a felszíne, a kéreg alatt még nagyon sok minden rejtőzik. Mi van akkor, ha a hazugságokra épülő rendszer beborul? Mi történik, ha kiderül, hogy amit látsz, az nem a valóság? Mit lépsz, ha megtudod az előzményeit annak az életnek, amit most élned kell? Csendben maradsz és tűrsz tovább, vagy bevállalsz egy végzetes takarítást? Ér ennyit az életed? Egyáltalán mennyit ér egy emberi élet?

A siló azon kivételes sorozatok egyike, amit szívből tudok ajánlani. Egyrészt Howey egy fantasztikusan kidolgozott rendszerről ír, másrészt a szimbolikája valami iszonyat mellbevágó: a felső szinteken dolgoznak a szellemi munkát végző vezetők, aztán ahogy haladunk egyre lejjebb, a beosztottak egyre ganébb munkát végeznek egészen a legalsó részig, ahol az olajfoltos gépészek tartják életben a silót. Ja, és lift nincs. Százötven emelethez minek?

Ha szeretnél kicsit továbblépni és többet megtudni erről a világról, akkor vedd a kezedbe A Műszak trilógiát is. Előzménytörténet ugyan, de szigorúan tilos elolvasni A siló előtt, mert spoileres!

A Disztópia December alatt három témába vágó sorozatról olvashatsz három szombati napon keresztül, melyek közül az egyiket meg is nyerheted: Az Éhezők Viadala trilógiát díszdobozban, plusz ráadásként James Dashner: Halálparancs című regényét
Mindegyik kötet felvet egy súlyos kérdést – Neked pedig ezt kell megtalálnod a bejegyzésekben. Valamelyikben eldugom, egy másikban viszont kiemelhetem, szóval nyugi, nem lesz nehéz dolgod. Segítséget a megfejtéshez itt és itt találsz.

A játékban december 20.-ig tudsz részt venni, az alábbi Rafflecopter kitöltésével. Nem muszáj egyszerre kitöltened az összes pontot, ha valahol elakadsz, később is visszajöhetsz. Facebok oldalak esetében nem elég a látogatás, like-olni is kell!

Sok cseresznyét! 😉

Vélemény, hozzászólás?