Jó ideig nem igazán foglalkoztam azzal, hogy összegezzem az elmúlt naptári évem olvasmányait, viszont ha már ilyen nagy szerepet tölt be az életemben az olvasás, talán jó ötlet lenne újra rendszert vinnem ebbe. Mindenkinek javaslom, elég sok érdekes tanulságot le lehet vonni belőle – jöjjenek a sajátjaim!

2021-ben picit több könyvet olvastam el, mint egy évvel előtte: összesen 37-et, ebből

  • 22-t magyar
  • 14-et angol
  • egyet pedig német nyelven

Pár évvel ezelőtt az olvasásaim száma simán meghaladta az évi 50-70-et, de egy kicsit sem bánom, hogy tavaly óta stabilan tartom a 30 körülit. Egyrészt a főiskolás éveimhez képest kevesebb időt töltök könyvekkel, másrészt amúgy sem vagyok a mennyiségi olvasás híve.

Új könyvekből már picit kevesebb került a polcomra 2020-hoz képest: 26 darab, amiből kettő kivételével mindet én vettem meg magamnak, és 16-ot olvastam el (beleszámolva azokat is, amiket már régen kivégeztem, de csak most szereztem belőlük saját példányt).

A legjobb könyv, amit 2021-ben olvastam
Ez idén sem lesz könnyű döntés. Sorozatok közül Az év magyar science fiction és fantasynovellái és az Iskolák versenye 2. trilógiája magasan a legjobbak között van nálam, de minimum dobogós az Utas és Holdvilág illetve a The Invisible Life of Addie LaRue is.

A legnagyobb könyves csalódás 2021-ben
Cukorszín égbolt alatt. Őszi olvasónaplómban fejtettem ki néhány sorban, miért.

A legrövidebb
The Little Prince a Livraria Lello díszkiadásában, összesen 128 oldal. Magyarul már legalább háromszor olvastam, a portói utazásunkon szereztem belőle egy gyönyörű példányt angol nyelven.

A leghosszabb
Stephen King: 11/22/63, ami egy számomra fontos személy „önző” ajándéka volt nekem (ugyanis ez az egyik kedvenc könyve). Eléggé kifogott rajtam, a végére viszont nagyon megszerettem. Pár év múlva valószínűleg újra elő fogom venni.

Ami a legnagyobb hatással volt rám
Cal Newport: Digital Minimalism. Nem életem kötete, de érdekes volt olvasni a gondolatait a közösségi médiáról úgy, hogy már több éve ezen a területen dolgozom. Egy olvasásra nagyon tudom ajánlani, ha csak egyetlen dolgot megfogad benne az ember, már megérte. Mindenképp újrázós lesz.

A legszebb borító
Ebben a kérdésben sem tudok egyértelmű döntést hozni, a Horgonyhely és az Utas és holdvilág Libri-díszkiadásos borítójára is imádok ránézni. Gyönyörűek!

És ha már annyira menő év elején terveket írni…
Nem, nem fogom előre eldönteni, mennyit, mikor, hol, miket fogok olvasni idén, mert ki tudja, mihez lesz éppen kedvem mondjuk júliusban, vagy milyen egyéb elfoglaltságot találok magamnak. Mindössze két apró újdonságot tűzök ki magam elé: előveszek egy olyan könyvet, amit

  • legalább öt éve olvastam utoljára (egy megosztó YA szerző első regényét)
  • és egy olyat, ami annyira kívül esik a komfortzónámon, hogy magamtól nem kezdenék bele (ez nagy eséllyel egy történelmi romantikus lesz)

Miket olvastál 2021-ben? Volt köztük olyan, ami mélyen megérintett?

Vélemény, hozzászólás?