Bevásárolsz otthonra, beülsz egy kávézóba, teletömöd a táskád szuvenírekkel a nyaraláson, feladsz egy levelet a Postán – közben pedig gyűlnek azok a felesleges, papírpazarló blokkok, sorszámok és a vásárlás után kapott visszacsábító kedvezménykuponok, amiket soha az életben nem fogsz felhasználni. Hirtelen nem tudsz mit kezdeni a kezedbe nyomott fecnikkel, így jobb híján a pénztárcádba bújtatod őket azzal, esetleg később kidobod őket. Aztán azon kapod magad, hogy több bizonylat gyűlt össze a tárcádban, mint tényleges fizetőeszköz. De biztos, hogy ezeknek a kukában kell landolniuk és tovább szennyezniük a környezetet? Nem feltétlenül. Igazán kreatív módon is újrahasznosíthatod őket.

Mindenekelőtt szükséged lesz a pénztárcádra, egy darab (karton)papírra, ceruzára, vonalzóra, ollóra és ragasztóra, amit sikeresen lehagytam a képről.

Nyisd ki a tárcád, tartsd fejjel lefelé, a belőle kihullott szemetet pedig válaszd külön az apróktól és bankjegyektől.

A vonalzó és a ceruza segítségével rajzolj egy akkor a sávot a papírra, amekkora könyvjelzőt szeretnél, majd vágd ki.

A fecniket hajtogasd össze-vissza a papírra úgy, hogy pont elfedje. “Élesítés” előtt nem árt, ha tudod, pontosan melyik darab hova fog kerülni, így célszerű előbb megtervezned, csak ezután használd a ragasztót.

Készen is vagy! Ha kicsit profibb hatást szeretnél elérni, futtasd át a művedet laminálón. A saját verzióm nem lett éppen a legesztétikusabb, de valamilyen furcsa oknál fogva előszeretettel használom disztópikus könyveknél.

Négy további DIY ötletet leshetsz el egy korábbi videómból: