Kíváncsi vagy, mi járhat folyton egy macska fejében? Jó, igen, tudjuk, toronymagasról tesznek a világra, de azt kevesen sejtik, hogy ez a nemtörődömség csak egy álca. Alfi (becenevén Alfimacsek, Alfácska, Alfibazmegfejezdbe, Alfibazmegleütlek) lerántja a leplet földünk macskapopulációjának világuralmi terveiről. Vagy legalábbis a sajátjáról.

…nővel utoljára akkor volt, amikor még csak az Ószövetség volt kész a Bibliából.”

hi
Igen, ez egy cicaplüss. Valójában Mircinek hívják, csak megkértem, álljon modellt Alfi tiszteletére.

Alfium:
a hülyeség kémiai reakcióba lépett egy macskával és rászabadult a világra.
„Szőrös ma azt mondta, hogy egy-két dolog meg fog változni, például lenyugtatólövedékez, vagy elad szervkereskedőknek Üzbegisztánba, a szőrömből pedig kesztyűt csinál. Szerinte teljesen retardált vagyok és esély sincs arra, hogy valaha normális leszek, úgyhogy neki is álltam szépen, módszeresen körbepisálni a házat… Mondjuk, ha rend lesz és fegyelem mostantól, akkor nem kell eladnia, mert elmegyek magamtól, esetleg olyasféle változások lesznek, hogy kikaparom a szemét, rászúrom a fogamra és azzal törölgetem a seggem. Mit képzel már?”
Tényleg, mit képzel Szőri, ez a balfék? Mert hogy Alfi, ez a két fröccsért kapott szőrgombóc mit képzel, arról igen részletes és cizellált képet kapunk a naplójából. Kezdve azzal, hogy ő maga az Atyaúristen, ősrobbanással, káosszal, macskarmaggeddonnal egyetemben.
Alfium: úgy hat, mint a morfium. Függeni fogsz!
Légy alfinista, különben kurva világ lesz!

HOGYAN KERÜLT HOZZÁM? Valamilyen éterbe vesző módon ráakadtam Alfi Facebook-os naplójára, aminek minden egyes során (elnézést a kifejezésért, bár ebben a bejegyzésben lesz jó pár hasonló, szóval csak erős idegzetűeknek ajánlott a tovább görgetés) szarrá röhögtem magam. Azóta szintén a feledés homályába veszett, mikor láttam először a Vérmacskát és annak második részét, de idővel valahogy összekapcsoltam a két jelenséget. Logikai képességeimet megjutalmazván pedig berendeltem a kétkötetes sorozatot.

BORÍTÓ: 4/5 – Annyira sok hozzáfűznivalóm nincsen, talán azért, mert hiába illik untitled-design-2a történethez, picit olyan semmilyen lett. Max annyit mondanék, hogy a két fedlapon lévő cica stílusban maradhatott volna ugyanolyan, ha már sorozatról beszélünk.

TARTALOM: 5/5 – Emelkedett irodalmiságot senki ne várjon tőle, sőt, Alfi naplóját tényleg csak a szabadabb szelleműek vegyék a kezükbe, mert nem szépítek rajta, tele van trágár kifejezésekkel. Erről lehetne vitatkozni, hogy most akkor szabad-e, miért nem, a káromkodás a nyelv szégyene vagy a cselekmény sója, de ezt döntse el mindenki maga. Engem például egy bizonyos szintig egyáltalán nem zavar, sőt! Néha az teszi hitelessé a karaktereket, ha bizonyos helyzetekben sorokon keresztül szidnak teljes családfákat. Alfi néhol-néhol már tényleg túlzásba vitte, egyedül az menti meg őt a kesztyűvé válástól, hogy keményen odarak a társadalomnak és olyan szitukba kerül, amikkel nap mint nap mi is találkozunk.

Ez a macska kirak elénk egy panorámás görbetükröt. Négy lábon közlekedve a konyha és a nappali között nagyítja fel az általános emberi hibákat, melyeket hajlamosak vagyunk elkövetni.

Amikor gazdája szerelmi bánat miatt nyalogatja a sebeit, ő azonnal felcsap önjelölt párkapcsolati szakértőnek: “Például a Szőrinek azért nincs barátnője, mert dagadt és csúnya, szóval kedves hülye emberek, ne legyetek dagadtak és csúnyák, mert úgy jártok, mint a Szőri.”

Olykor mérgében tör-zúz, nem gondolva a következményekre: “Végre sikerült széttépnem a szúnyogháló ajtót, erre bazmeg nem megcsinálta a Feketehajú?”

Abba is  belepofázik, amihez minimum felsőfokú végzettség kell, ergo rohadtul nem ért hozzá: “…az a csirkemell még nem lett kisütve, amiért én ide bemennék, inkább szerezzél egy bontási engedélyt, mert ezt nem lehet így hagyni.”

Ja, hogy neki dietetikusi végzettsége van? “…szerinte az nem egészséges, hogy ennyi zabálástól nem vagyok dagadt, mondom, ne magadból indulj ki…”

Persze hiába a szakirányú képesítés, a házimunkából akkor is ki kell vennie a részét: “Mondom, legalább a polcot törölgesd le, azt mondja, jó, és megfogott, hanyatt döntött, és végighúzott a polcon.”

Alfi a legtöbbekhez hasonlóan undorodik a koszos tömegközlekedéstől: “Aztán megláttam, hogy mi az a vonat. Ilyen hangos, büdös és nagy gépet én még életemben nem láttam, mondtam is neki, hogy én erre nem szállok fel, bazmeg, hagyjál itt, leszek kóbor, bánja a faszom, csak ezt ne kelljen.”

Plusz a fogorvostól is fél: “…mondta, hogy megyünk az orvoshoz, mert, így mondta: nem tetszik nekem a fogad. Nekem meg te nem tetszel, mégsem viszlek temetni…”

image_normal
Illusztráció: Szerelem Melinda

De legalább az élete szórakozásban bővelkedik: “…Szőri meg hájflipperezett, az olyan, hogy egyik faltól a másikig pattog, miközben próbál járni.”

Olyannyira, hogy az alkoholt sem veti meg: “Ekkor hirtelen felugrott, és elkezdett dörömbölni a Magas ajtaján, hogy keljél fel, bebaszott a macska, de természetesen a Magas elküldte a picsába, de a picsa megint nem volt itthon, úgyhogy visszajött hozzám, és elmagyarázta, hogy nem szabad ilyet csinálni.”

Ellenben a közízlést kegyetlenül bírálja: “…nézett valami sárga emberekről mesét, és abban volt olyan, hogy pókmalac, egy Szőrihez hasonló világnyomoréka sétáltatott a plafonon egy malacot, és énekelte, hogy pókmalac, ez a köcsög meg úgy gondolta, hogy mennyire jó ötlet lesz az, hogy feláll az ágyra, és pókcicát énekel, miközben járat a plafonon. Mondjuk amikor a nyakába zuhantam, és kiengedett karommal csúsztam le a hátán, akkor már nem tartotta annyira jó ötletnek, de aztán közöltem vele, hogy legalább olyan a hátad, mintha heves szexuális élményben lett volna részed, erre azt mondta, hogy lesz is, mert tiszta erőből fog pofán baszni.”

Ehhez képest karácsonyi fáramászás ügyében pontosan úgy gondolkodik, mint bármelyik fajtársa: “…én azt hittem, hogy a fa azért van a szoba közepén, mert fel kell rá mászni, le kell tépni róla a díszeket, majd fel kell borítani az egészet, de Szőri azt mondta, hogy csak azért nem hegyez ki, és állít bele a karácsonyfatartóba, mert ünnep van.”

Ergo tisztán láthatjuk, hogy ennek az édes kiscicának  koszos dögnek mindenről megvan a pofáznivalója. Vagyis pontosan olyan, mint bárki más, aki a hatalmas szájával és végtelen egójával akarja megváltani a világot. Na de, mi történik az ilyen emberekkel? Idővel a világ fogja megváltani őket. Ahogyan Alfit is.

Először is, szembesülnie kell a ténnyel, hogy nem ő az egyetlen szeretnivaló cica a világon: Kislófasz személyében egy új, kicsi, aranyos, nyávogó házikedvenccel kell megosztania személyes életterét, aki sokkal életrevalóbb drága Alfinknál. Mindennek tetejébe pedig az a szerencsétlen Szőri, akin “látszik, mennyire küzd azért, hogy ne egyedül dögöljön meg”, találkozik azzal az igazi, soha véget nem érő, összeköltözős szerelemmel és hirtelen valaki más tölti ki határtalan törődésének tárgyát.

De vajon hogyan dolgozza fel a diktatórikus bio kajafeldolgozó gép, hogy önnön felségességét megrongálták, mint a kanapét a nappaliban? Azt már nem tőlem fogod megtudni.

Ha bátorkodsz is nekiesni a macskanaplóknak, figyelmeztetlek: Alfi  császári hatalmából nehezen fogsz kiszabadulni.

276 és 206 oldal, Könyvmolyképző, 2011 és 2012
3499 forint és 2599 forint (keménytáblás védőborítóval)
2499 forint és és 1999 forint (puhatáblás)

RENDELD MEG KEDVEZMÉNYES ÁRON!