Ritkán szoktam TAG-eket kitölteni, pár napja viszont találtam egy nagyon király kérdéssort, amit a Kis Könyves Bloggerek raktak össze. Sosem akartam “összeszemetelni” a blogot túl gyakori személyes bejegyzésekkel, de úgy gondolom, ezzel az eggyel most kivételt tehetek. 🙂

#1 MIKOR ÉS MIÉRT KEZDTÉL EL BLOGOLNI?

19 éves koromban, az indíttatás pedig két irányból adódott: Egyrészt nagyon szeretek olvasni és egyre több olyan impulzus ért a könyvek történetei által, amiket úgy éreztem, talán – ismétlem, TALÁN – érdemes lenne megosztani másokkal. Egy jó darabig elvetettem ezt a dolgot, mert őszintén, ki a fenét érdekel a másik véleménye? Másrészt az instabil idegrendszerem szolgáltatott jó okot. Rendkívül feszült és ideges típus vagyok, könnyen felhúzom magam a legkisebb apróságokon is, plusz több oldalról értek különböző fizikai-lelki megpróbáltatások, ezt pedig valahogy kezelnem kellett – mondjuk, írással. Persze nem akartam a teljes dühömet világgá kürtölni, nem vagyok az az önsajnáltatós típus. Igazából ez adta meg a végső löketet: Kezdjek el írásban pofázni könyvekről, mert akkor jobban leszek (a klaviatúrakoptatás egyéb jótékony hatásairól már korábban is szó esett a blogon). Ugye, milyen logikusnak hangzik? Pedig tényleg bevált.

#2 VAN/VOLT MÁR TÖBB BLOGOD IS? HA IGEN, MILYEN TÉMÁJÚAK?

Blogom nem volt idáig, rajongói oldalakkal foglalkoztam régen, de egy idő után kinőttem belőlük és töröltettem őket.

#3 MIÉRT PONT KÖNYVES BLOGOT ÍRSZ?

A könyveknek gondolatébresztő ereje van – a gondolatok pedig olykor kikívánkoznak az emberből.

#4 HONNAN JÖTT AZ ÖTLET A BLOGOD NEVÉHEZ?

Megint csak azokra a bizonyos gondolatokra utalnék vissza, amik a fejünkben formálódnak olvasás közben. A Real thoughts magyarul annyit tesz: valódi gondolatok. Nyilván van a blog nevében egy “enyhe” egoizmus, de végül is minden, amit itt találsz, valódi. Vagyis nem külső befolyás alatt születtek és nem mindenféle kistiniknek készült, semmitmondó idézetes oldalakról vagy más bloggerektől lopkodtam össze. Minden egyes sor a saját fejemből származik.

#5 ÁLNÉVEN VAGY A SAJÁTODON ÍRSZ? HA ÁLNÉVEN, MIÉRT PONT EZT VÁLASZTOTTAD?

A Rea Kovats-ot nem igazán tekinteném álnévnek, inkább becenévnek. Az persze tény, hogy nem ez szerepel a személyimen, hanem egy ennél valamivel hosszabb. Hogy miért ezen a néven blogolok? Mert elég sok embert hívnak Andinak. 😉

A könyveknek gondolatébresztő ereje van – a gondolatok pedig olykor kikívánkoznak az emberből.

#6 MILYEN SZEMPONTOKAT VESZEL FIGYELEMBE EGY BEJEGYZÉS MEGÍRÁSA SORÁN?

Fuh, sok mindent. Másokkal ellentétben én elsősorban nem a véleményalkotásra megyek rá, hanem egy sajátos nézőpontból történő elemzésre. Apró darabokra boncolom – miben más, mint az eddigiek, milyen “nagy igazságokat” fogalmaz meg, milyen pluszt nyújthat az olvasónak, miért érdemes elolvasnia. Igyekszem odatenni magam, bár voltak olyan könyvek, amik ehhez nem hagytak elég mély nyomot bennem. Azokat az értékeléseket nem is nagyon szeretem.

#7 MI ALAPJÁN KERESEL KÉPEKET A BEJEGYZÉSEIDHEZ?

99%-ban saját fotókat használok. Annak vagyok híve, hogy ne össze-vissza ollózzunk képeket innen-onnan, hanem ezen a téren is legyünk kreatívabbak ennél a bárki-meg-tudja-csinálni módszernél. Aki élből bedobja a “nincs jó kamerám” kifogást, annak üzenem: telefonnal is lehet jó fotókat lőni. Ezen a blogon szintúgy találtok mobilos képeket. A maradék 1%-ot Tumblr-ről szedtem le, de azok sem fognak sokáig fent maradni. Szeretném felvinni az arányt 100%-ra és lecserélni őket.

#8 MI A VÉLEMÉNYED A NYEREMÉNYJÁTÉKOKRÓL?

Egyrészt kiváló lehetőség arra, hogy egy általad szeretett könyvet eljuttass az olvasóidhoz (amiért nagyon hálásak tudnak lenni, és ez mindkettőtöknek jó érzés), másrészt nem szabad túlzásba esni. Találkoztam már ellenpéldával és semmi esetre sem kívánom magamnak. Inkább legyenek valódi olvasóim, mint olyanok, akiket csak a nyereményjátékokkal sikerült összekoldulnom. Lehet, hogy kevesebben lesznek, viszont annál többet fognak érni.

#9 SZOKTÁL RECENZIÓS KÖNYVEKET OLVASNI?

Igen, kerestem már meg kiadókat és idővel fordítva is alakultak ki megállapodások recenziós könyvekről. Lényegében egy reci mindkét félnek előnyös lehet, de ahogy a nyereményjátékoknál, itt is mértéket kell tartani. Ne vállald túl magad, mert egy idő után a sok-sok “jaj-Istenem-ezekről-mind-írnom-kell” könyvvel járó kötelességérzet kevésbé fogja élvezetessé tenni az olvasást és nem lesz időd az emberi kapcsolataidra.

#10 HOGYAN REAGÁLNAK AZ EMBEREK, AMIKOR ELMONDOD, HOGY KÖNYVES BLOGGER VAGY?

Őszintén? Nem igazán szoktam terjeszteni. Nem azért, mert szégyellném, félreértés ne essék – egyszerűen csak nem a blogom teszi ki a teljes identitásomat, éppen ezért nagyon ritkán használom magamra a “könyves blogger” kifejezést. Más jellegű elfoglaltságaim is akadnak. Ha valahol mégis szóba jön a dolog, akkor szerencsére nem tekintenek földönkívülinek, teljesen emberi módon REAgálnak (elnézést, nem hagyhattam ki), mint pl. “Mióta csinálod?” vagy “Milyen könyvekről szoktál írni?”. A “haladók” még odáig is elmennek, hogy “Kiadók megkerestek már?”. Hál’ Istennek pozitívumként szokták elkönyvelni.

Személy szerint senkit nem neveznék meg a TAG kitöltésére, arra viszont szeretnék megkérni minden kedves bloggert/bloggerinát, hogy fusson végig rajta, ha megtalálja. Komolyan kíváncsi lennék Rátok. 😀

FACEBOOK | YOUTUBE | INSTAGRAM | TWITTER | TUMBLR | PINTEREST | GOODREADS | BLOGLOVIN | MOLY