“Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, gyerekek a kocsma helyett iskolába járnak.” Ugye, milyen szörnyű a tudat, hogy megint az iskolapadban kell nyomorognod valami államilag kirendelt tankönyv fölött, amiben egy értelmes betűt nem lehet fellelni? Bezzeg azok a király könyvek, amik ott díszelegnek a polcodon, sokkal szórakoztatóbbak… Tudom, rossz a kedve mindenkinek a fentebb említett okokból, úgyhogy egy kicsit megmotiválom a sulikezdőket öt témába vágó regénnyel. (Megjegyzem, soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmire fogok vetemedni. Kinőttem már a műfajból, de a lent következő kötetek tényleg elismerésre méltóak.)

LEINER LAURA – A SZENT JOHANNA GIMI

A legnépszerűbb hazai ifjúsági regénysorozatot egyértelműen bele kellett raknom ebbe a válogatásba. Laura – néhol elrugaszkodva a magyar valóságtól, de – olyan humorral írja le a szerencsétlen, zárkózott, emocionálisan rendkívül labilis Reni évekig tartó szerelmi huzavonáját a suli legmenőbb fiújával (Ugyan, ki mással?), hogy még én is imádattal olvastam. Persze mindeközben egy kicsit mindannyian magunkra ismerhetünk a gimnázium négy évét felölelő cselekményében. Annyira közvetlen a stilisztikája, szinte mi is Szent Johannásnak érezzük magunkat olvasás közben. Vigyázat, fokozott addikciót okozhat!

Kezdet: 386 oldal, Ciceró (2010) – 2990 Ft (kartonált, füles)

TAVI KATA – SULIJEGYZETEK

Őszinte leszek, kezdetben nem sok reményt fűztem az Aranymosás-nyertes szerző debütálásához. Már megint egy iskolás regény? Annyira lejáratott közhely! Meg mi ez az ízléstelen borító, Jézusom! Még jó, hogy nem tettem le az első pár oldal után, mert egy igazán ütős történetről maradtam volna le. Természetesen itt sem maradhat el a nagy románc a főhős és a jajdecuki szépfiú között, viszont ezt – és a gimnazista élet mindennapi megpróbáltatásait – sokkal reálisabban festi le, ilyen téren kiütötte a Szent Johannát.

Nyitótánc: 358 oldal, Könyvmolyképző (2013) – 2999 Ft (kartonált)

MEG CABOT – A NEVELETLEN HERCEGNŐ NAPLÓJA

Gyerekként minden kislány hercegnő akart lenni, akit feleségül vesz a szőke herceg fehér lovon és addig élnek felhőtlen boldogsággal a pompázatos palotájukban, míg egyszer csak meg nem halnak. Nos, Miának ez sikerült, de nem egészen úgy, ahogy azt kedvenc Disney-meséink varázslatos világa után feltételezhetnénk. Egy komplett állam örököseként nem elég, hogy diplomáciával meg mindenféle hülye illemtannal kell foglalkoznia, a kamaszkorral járó megpróbáltatások – szerelem, tanulás, pattanások, stagnáló mellméret – sem hagyják békén. Készülj fel az érzelmi hullámvasútra: hol hangosan fogsz nevetni, hol pedig nem győzöd majd visszatartani a könnyeidet. (Az új borító nagyon szép, nemde?)

Hercegnő Születik: 230 oldal, Ciceró (2015) – 2490 Ft (kartonált)

KATJA MILLAY – NYUGALOM TENGERE

Sokkal komorabb hangulatú regény, mint az előző három, ám nem mindenkinek az a legnagyobb problémája, hogy a kiszemeltje rá se hederít. Nastya Kashnikov is pontosan ilyen. Egy fényes nappal történt támadás örökre hazavágja zenei karrierjét, azóta jobban hasonlít egy kószáló kísértetre, mint hús-vér emberre. Teljesen elszakad a valóságtól, a családját is eltaszítja. Szentül meg van győződve arról, nincs még egy olyan megtört ember ezen a bolygón, mint ő – amíg nem találkozik Josh-sal, aki minden rokonát elvesztette, ezért kénytelenek voltak nagykorúsítani őt tizenhét évesen. Kérdés, hogy egymásnak a gödörből való kiutat, vagy a még mélyebbre zuhanást jelentik-e.

496 oldal, Könyvmolyképző (2014) – 2999 Ft (kartonált)

SZABÓ MAGDA – ABIGÉL

Na jó, Szabó Magda legismertebb műve aligha fogja visszahozni az életkedved. Ezzel csak azt próbáltam demonstrálni, van rosszabb is bármelyikünk helyzeténél. Gina édesapja a katonai ellenállás vezetője a második világháború idején, a lány ezáltal felfoghatatlan veszélynek van kitéve. Eleinte ő sem érti, miért kell átiratkoznia az ország legszigorúbb leányintézetébe. Renitens magatartásáért többször büntetést kap, osztálytársai kiközösítik, még a szökéssel is megpróbálkozik. Csak miután apja elmagyarázza neki az igazságot, kezd érettebben viselkedni és meghúzni magát. Pánik, félelem, korrupció, elhagyatottság – mind a könyv, mind a film szívet tépően megrázó, de legalább egyszer mindenkinek el kell olvasnia.

392 oldal, Európa (2004) – Jelenleg nincs kereskedelmi forgalomban
396 oldal, Móra (2014) – 2790 ft (keménytáblás)