“Fogsz egy bármilyen sztorit, átrakod melegbe, és unikum.” – Becca Prior ezzel az egy mondattal foglalta össze a homoszexuális “papírpornó” előnyeit a hetero párokról írt, erotikus regényekkel szemben. Valószínűleg érdemes megfontolni a szavait, tekintettel arra, hogy összesen kilenc melegregényt tudhat a háta mögött. Az utóbbi kettőt épp tegnap mutatta be lelkes olvasóinak.

Létezik olyan, hogy könyvpremierszüzesség? Mert ha igen, akkor tegnap elvesztettem. Egy élmény volt, tényleg. Mondom is, miért.

“Szeretettel köszöntünk mindenkit ebben a félhomályos pincében!” Ezzel a bizalomgerjesztő mondattal köszöntötte a 67 főnyi, kíváncsi olvasót Juhász Gábor publicista, aminek utolsó előtti szavával meg is tudom indokolni, miért nem készítettem egyetlen fotót sem a helyszínről. (Ami egyébként az MM Pub volt Budapesten.)

Amúgy sem ez a lényeg, hanem a családias hangulat, a minimum ötpercenként ránk törő nevetőgörcs, a termet átjáró, kellemes könyvillat, és persze a három, frissen megjelent regény, amely köré az este épült.

Az egyik A tanítvány sorozat negyedik, egyben befejező kötete, amit szavakkal nem lehet kifejezni, mennyire vártam már, és – mivel sorozatról beszélünk – talán ezen lehet a legpontosabban végigkövetni Prior fejlődését. Sőt, nemcsak a szerző “írókája” változott sokat, hanem a történet és a karakterek is: már a harmadik kötetre kilépett a limonádéregények sorából, szóval őszintén remélem, hogy az utolsó rész is hozni fogja ezt a szintet. Csak azt magyarázza el nekem valaki, mit keres egy kacsa a gerincén.

Második körben A sorsom te vagy névre keresztelt könyv következik, mely A tanítvány első részéhez hasonlóan szintén blogból avanzsálódott regénnyé. Ezen tényre való tekintettel az eredeti történet önmagában nem is állta volna meg a helyét nyomtatásban, viszont mind Prior, mind béta olvasói annyira kereknek és egésznek látták, hogy eleinte sehová nem tudtak új szálat beleszőni. Végül csak sikerült, hármat is.
Röviden összefoglalva: két meleg srácnak sok-sok év után újra összeakad az útja. Az egyik szájsebész, a másik retteg a fogorvosi rendelőktől (valahogy meg tudom érteni). Állítólag eléggé traumatikus sztori, szóval aki bevállalja, egy százas zsepit mindenképp készítsen kartávolságon belülre.

A harmadik pedig a Newkids kiadó új szerzőjének első önálló regénye, a Csendkirály (a korábbit Priorral közösen írta, amolyan “bukfenckönyvként”). Hayden Moore Priorral ellentétben egy kevésbé tökéletes címszereplőt vett alapul, ráadásul egy átlagemberhez képest nem is akármit vett el tőle: a hallását. Egy autóbalesettel. Jamie a tragédia óta inkább csak létezik, mint él – amíg meg nem ismerkedik Alexszel. Innentől pedig a történet dolga elmesélni önmagát.

Ami valószínűleg egyik kötet esetében sem lesz olyan nehéz, mivel a két szerző majdnem összes regényének értékelési aránya legalább 93%-on áll a Moly statisztikája szerint*. Ami pont eggyel több, mint a Bibliáé. Innen ered a címadó idézet is.

Már ez a három regény is rengeteg értékkel képviseltette magát az MM Pub különtermében, ám a két írónő – a röpködő poénokon és beszélgetéseken túl – még egy apró, ám fontos gondolatot hozzátett az estéhez: adjunk visszajelzést! Egy író számára alig akad fontosabb annál, mint amikor olvasói reagálnak a munkájukra, akár pozitívan, akár negatívan. Ha sokadjára olvasunk valami újat kedvencünktől, akkor is legalább annyival köszönjük meg, hogy leírjuk neki: ez jó volt! Mert ha ezt nem tesszük meg, a szerző azt gondolhatja, talán már annyira nem is érdekes, amit csinál. Oszlassuk el ezt a fajta bizonytalanságot és szánjunk egy percet azokra a biztató szavakra – ne csak egyszer, amennyiszer csak lehet.

Én is meg fogom tenni, hamarosan.

Becca Prior: A tanítvány 4. – 520 oldal, puhatáblás, 2017 – 3490 forint (megrendelhető itt)
Becca Prior: A sorsom te vagy – 240 oldal, puhatáblás, 2017 – 2990 forint (megrendelhető itt)
Hayden Moore: Csendkirály – 416 oldal, puhatáblás, 2017 – 3490 forint (megrendelhető itt)

 

*Forrás: Moly.hu