Elindulsz otthonról „vár a nagyvilág” címszóval. Számodra új helyen olyan emberekkel akadsz össze, akikről otthonod kényelmében el sem tudtad képzelni, hogy léteznek hozzájuk hasonlók. Sőt, nem elég, hogy a világon vannak, még egy levegőt is kell szívnod velük. Olykor ráadásul hatalmas gebaszba keverednek, amiből természetesen csak Te tudod kiráncigálni őket – elvégre saját életednek Te vagy a főszereplője, ki más lenne? Na, valami hasonlót képzelj el A Hazug Kulcsa lapjai között, csak némi fantasztikus világégés körítéssel.

Hazug vagyok, csaló vagyok, gyáva vagyok, de soha nem hagynám cserben a barátomat. Már ha ahhoz, hogy kitartsak mellette, nincs szükség őszinteségre, tisztességre és bátorságra.”

ahazugkulcsa

Gemmell-díjas regény!
A vörös királynő megindította bábuit a sakktáblán…
A Bolondok hercegében elmesélt vérfagyasztó kalandok során Jalan Kendeth, a gyáva és élvhajhász herceg és Snorri ver Snagason, a megkeseredett viking harcos szert tesz Loki kulcsára, amely minden ajtót ki tud nyitni, és amelyre a Széthullott Birodalom legveszedelmesebb erői vágyakoznak – köztük maga a Holt Király.
Jal csupán haza szeretne térni a nőkhöz, a borhoz és az élet egyéb örömeihez, de Snorrinak célja van a kulccsal: ő az alvilág kapuját keresi, hogy szélesre tárhassa, és visszahozhassa családját az élők világába.
A kettejüket összeláncoló varázslat miatt a herceg kénytelen Snorrival tartani veszedelmes útján. Váratlan útitársként csatlakozik hozzájuk Kara, a tüzes völva, akinek szintén megvannak a saját kifürkészhetetlen céljai.

HOGYAN KERÜLT HOZZÁM? A Fumax Kiadó fénysebességgel lőtte be rezidenciám ablakán közvetlenül megjelenés után. Sajnos megbízottaim kézbesítés előtt elfelejtették kinyitni az ablakot, így a hazug kulcs körülbelül egy négyzetméterre elegendő üvegtörmelék-kísérettel érkezett.

BORÍTÓ: 5/5 – Azt az egyet árulja el valaki: a szőke Jalan hercegnek mikor barnult be a haja? Egyébként igencsak hősies pózban ábrázolja a világgyávája ficsúrt, ahogy karddal a balján, ökölbe szorított kézzel áll a szénnéégett zombihadsereg tetején. Öröm ránézni, annak ellenére is, hogy az első rész borítója jobban bejött.

vazlattlk
A borító vázlata

TARTALOM: 5/5 – Részletekbe menő cselekményleírástól ezúttal (is) megkímélnélek, tekintettel arra, hogy egy sorozat második kötetéről van szó. Inkább próbálom meggyőzni a folytatásról azokat, akik már túl vannak a Bolondok Hercegén. Vagy a „kívülállókat” a sorozat elkezdéséről. Fogalmatok sincs, mit hagytatok ki eddig.

Azért el kell ismerni, hiába üldöznek téged holt lények, nemszületettek és a hitelezőid, akiknek többel lógsz, mint királyi famíliád teljes vagyona, vannak előnyei a rád kényszerített világ körüli utazásnak.

Új kultúrákkal ismerkedhetsz: „Itt, az isten háta mögött viszont egész más volt a helyzet – itt a szövegeléshez le kellett nyelni egy eleven békát, egyes szavak kimondásához pedig két deci turhával kell gargarizálni.”

Vagy új emberekkel: „Azt az embert nem hegymászásra teremtették. Legurulni a hegyről, ahhoz szerintem sokkal jobban ért.”

Azért a gyökereidről se feledkezz meg: „Az sosem árt, ha megemlíted – sokszor -, hogy herceg vagy. Főleg, ha tényleg az vagy.”

Idegen vidéken pedig jó megtanulnod megvédeni magad: „Jó kés volt, szó se róla, Haargfjordban vásároltam, brutális, borotvaéles vas, megfélemlítésre való, bár én eddig semmi halálosabbra nem használtam, mint hogy gyümölcsöt hámozzak vele.”

Mindezeket Jorg is egyre erősebben érzi saját érzékeny, cinóberi luxushoz szokott bőrén. A mágiát még mindig veszedelmes munkának tartja (nem mintha bármilyen munkát vonzónak találna), az erkölcstelen viselkedésben egyedül azt nem szereti, ha kihagyják belőle, és tudja jól, hogy bár egy számára fontos személyt kegyetlenül meggyilkolnak, a bosszú igencsak terhes lesz egy magafajta professzionális gyávának. Magyarul töketlenséggel átitatott egoizmusa továbbra is felüdíti a Kedves Olvasót.

Ám még egy olyan világklasszis nyámnyila is képes a jellemfejlődésre, mint ő. Mert egy idő után már nem csak önmagának tartozik felelősséggel.

A vele született alapok megmaradnak, nem kell félni, nem veszítjük el egy páli fordulattal szeretett Jalanunkat és olykor kicsit sem szofisztikált szókincsét. Egyszerűen csak ráébred arra, a világon mások is léteznek rajta kívül –  ezek a mások pedig akár eddigi, kényelmes életét veszélyeztethetik, és nem csak azzal, hogy elisszák előle a bort vagy elk..ják tőle a legszebb nőket. SPOILER Ráadásul pont a legjobb barátja azt a hölgyet, akire mindennél jobban vágyott, mialatt ide-oda szaladgált a fél bolygón. SPOILER VÉGE

Ez a könyv egyik erőssége. Megismerteti a Föld nevű élő organizmust egy szűk látókörű herceggel és addig ütlegeli mindenféle élettapasztalattal, csalódással, amíg le nem esik a tojáshéj a fenekéről. (Emelje fel a kezét, aki most magára ismert!)

A másik pedig maga a jellemábrázolás. Ebben Lawrence hatalmasat fejlődött, minden elismerésem. Míg A Széthullott Birodalomban a záró rész olvasása alatt is akadtak talányok a fejemben bizonyos karakterekről, addig A Hazug Kulcsa szereplői szinte lemásztak a lapokról, annyira valóságosnak tűnnek. Most, erre a regényre ért be igazán a szerző írókája, plusz talán a fantáziája is. Gratulálok neki.

Szóval ne, semmiképp se hagyd félbe A Vörös Királynő Háborúját. A Bolondok Hercege megkapta méltó folytatását – és a vég még közel sincs itt.

Ha elég mélyre ásol bárkiben, egy rémült kisfiút vagy egy rémült kisleányt találsz, aki elő akar bújni. A különbség csak annyi, hogy milyen mélyre kell kaparnod értük – meg hogy mitől fél a legjobban a gyermek.”

Te olvastad már? Hogy tetszett? A spoilereket mindenképp jelöld a kommentedben!

511 oldal, Fumax, 2015 – 4995 forint (keménytáblás)
RENDELD MEG 24% KEDVEZMÉNNYEL!

A recenziós példányért hálás köszönetem a Fumax Kiadónak!

Vélemény, hozzászólás?