Ez a bejegyzés szerintem lazán elvitte “A leghosszabb cím” díját…

Történt egyszer nagyon régen, hogy édesanyám a faliújságomra tűzött egy kék csíkos, nyomtatott listát, a fentebb leírt pontokról (hozzáteszem, akkor még csak az első X-et tapostam el, szóval pont időben volt). Sajnos kissé pixelesre sikeredett a kivitelezése, így az eredeti forrást nem tudom megjelölni, de ha valaki felismeri benne saját munkáját (vagy másét), emelje fel a mancsát.

Szóval, mik is azok az apróságok, amikre érdemes rászánnod tíz évet az életedből? Általában nem rajongok az ilyen listákért, elvégre miért kötnénk korhoz, mit KELL csinálnunk? Ebben a nyolc dologban viszont van valami, ami ott hagyhatja bennünk azt a bizonyos hiányérzetet, ha kihagyjuk őket.

8dolog

#1 UTAZZ, UTAZZ, UTAZZ!

Egyik tanárom mondta az egyetemen, hogy használjuk ki a diákkedvezményünket és járjuk körbe Európát. Na, ezzel a lehetőséggel a diákigazolvány bevonása után már kicsit nehéz lesz élni (maximum vásárolt matricával), de véletlenül sem kezelendő kifogásként. Ha fiatalon nem látogatsz el otthonodtól kicsit messzebb eső területekre, később fennáll a veszélye, hogy egy begyöpösödött, életunt emberré válsz. Legyen mire emlékezned később!

#2 KEZDJ EL MEGTAKARÍTANI!

Mondjuk, a fentebb említett utazásokra. Vagy kocsira, házra, gyerekre, a saját nyugdíjadra… Sajnos ez is egy olyan dolog, aminek minél később kezdesz neki, annál nagyobb hátránnyal fogsz indulni – főleg nyugdíjnál. Nem kell levezetnem, hogy ugyanazt a pénzt könnyebb összegyűjteni hosszabb, mint rövidebb idő alatt, ugye?

#3 FOGD MEG A KIADÁSAIDAT!

Erre valószínűleg majdnem mindenki rákényszerül eleinte, aki elkezdi a saját életét élni, szülőktől függetlenül. Pont ezért alaposan gondold át, mire van szükséged. És nem, a negyedik kötött pulcsi nincs köztük, bármilyen szépen csillognak rajta a kövek. Akár tőled tapasztaltabbaktól is kérhetsz tanácsot, ők már átestek ugyanezen. Hidd el, nem ciki segítséget kérni. Ez annak a jele, hogy próbálkozol.

#4 LEGYENEK CÉLJAID, TERVEZZ ELŐRE!life goal

Pontosan ez az a korszak, amikor miénk a világ, bármit megtehetünk és a legnagyobb megerőletéssel is maximum egy héttel előre tudunk gondolkodni. Nyugodtan merj nagyokat álmodni! Akkor sokkal nagyobb eséllyel fogsz a céljaidra koncentrálni és aszerint élni, mintha meg se próbálnád “hagyjuk már, úgysem sikerülne” címszóval. A többi lehúzó idiótát pedig tessék figyelmen kívül hagyni, ők csinálták rosszul.

Segítségként és motivációként itt egy napi tervezőből átalakított céllista, ami pont ráfér egy A4-es lapra. (A képre kattintva megtalálod a teljes méretet.)

#5 PRÓBÁLJ KI SOKFÉLE DOLGOT!

Kissé pontatlanul, de idéznék egy cyberhagyomány útján terjedő életbölcsességet: Ne azt bándd meg, amit megtettél, hanem amit nem tettél meg. Na jó, ha tényleg nagy butaságot műveltél, ne intézd el egy legyintéssel, de azért lebegjen a szemed előtt, mennyi minden vár még Rád.

Én a budapesti Oktoberfesten bevállaltam egy 60 km/órás forgó mozgást. Több mint harminc méterrel talajszint felett, a szabadesés háromszorosával, olykor arccal lefelé zuhanva. Soha többet kategória, viszont ha akkor nem próbálom ki, most valószínűleg nagyon bánnám.

#6 ÉLJ AKTÍV, PÖRGŐS ÉLETET!

Nem kell minden péntek és szombat este olyan részegre innod magad, hogy csak kapaszkodva tudj feküdni, de az otthon punnyadás sem minősül programnak. Ezer százalék, hogy találsz valami jó helyet vagy eseményt a környéken. Ha nincs társaságod, az sem gond: menj egyedül és esetleg ott szerezz magadnak egyet.

#7 SZEREZZ TÖBB BARÁTOT!

Nemcsak a magánéletedben, a munkádban is előnnyel indulsz, ha jó kapcsolatokkal veszed körül magad. Persze nem muszáj rögtön mindenkivel kebelpajti viszonyt ápolni – csak add meg magadnak a lehetőséget az ismerkedésre. Ki tudja, melyik fog még hasznodra válni. Az álbarátok meg úgyis lekopnak.

#8 VÁLASSZ OLYAN MUNKÁT, AMIT SZERETSZ!

Na, ez lehet, hogy nem fog rögtön sikerülni, ám akkor sem szabad feladni és minden alja munkát elvállalni. Ha nem találod meg rögtön az álommelót, kezdd el képezni magad az állásod mellett. Ne vedd el magadtól a maradék szabadidődet plusz melókkal (maximum otthonról végezhetővel, vagy ami segíti a fejlődésed), különben nem jutsz előrébb. Inkább arra használd az üres óráidat, hogy képzéseket, tananyagokat keresel. Tanulni sosem késő, idővel pedig meglesz az a bizonyos “legjobb munkahely”.

ajandekposzterek

Csak hogy mindig a szemed előtt lebegjen, mit nem szabad elmúlasztanod ifjú éveidben, adok Neked két letölthető verziót a cikk tartalmából. A4-re terveztem őket, a zöld talán ráfér A3-ra is minőségvesztés nélkül, a feketében már nem vagyok olyan biztos. A színessel kiemelt szövegre kattintva elérhetők teljes méretben.

Egyetértesz ezekkel a pontokkal? Neked vannak már céljaid a jövőre nézve? A Te meglátásaidat is szívesen várom kommentben! 🙂