Hölgyek, Urak! Igen, ti, aki éppen ezeket a sorokat olvassátok! Nagyon érdekes dolgot fogtok most látni. Nem állítom, hogy gyökeresen meg fog változni az életetek, miután a bejegyzés végére értetek (és kivégeztétek a benne leírt könyvet), de segíthet elindulni annak a bizonyos változásnak az útján. Úgyhogy kérlek, figyeljetek egy kicsit, utána pedig kapcsoljátok ki a gépet, tegyétek le a kontrollert, állítsátok repülő üzemmódba a bűvös világító téglátokat és vegyétek kézbe ezt a kötetet. Most.

Képzelj el egy személyes GPS-t az életedhez, amelyik lépésről lépésre mutatná az utat: hogyan juthatsz el a mostani helyzetedből addig a pontig, ahová valóban érdemes megérkezned. Az álmaid, a terveid, a céljaid talán nem is olyan elérhetetlenek…
Sean Covey világsikerű könyve, A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása tizenévesek és fiatal felnőttek milliói számára jelentett iránytűt ahhoz, hogy valóban sikeres legyen az életük. Kézikönyvet arról, amit a fiataloknak tudniuk kell a helyes énképről, az egészséges kapcsolatokról, a csoportnyomásról, az elvek vállalásáról és arról, hogy miképp valósíthatják meg a céljaikat. Mindezt élvezetes stílusban tálalja, sok történettel, vicces retró rajzokkal és híres emberek inspiráló gondolataival.

HOGYAN KERÜLT HOZZÁM? Egyszerűen: hozzám vágtak egy utalványt, amit – többek közt – erre használtam fel. És milyen jól tettem!

BORÍTÓ: 5/5 – Kereken három különböző borítóval fedték le eme nagy tudást az elmúlt négy évben, nekem a második verzióból jutott egy példány – amit bevallom őszintén, nem is bánok, mert számomra az csücsül a dobogó legfelső fokán. Jól néz ki a rózsaszínnel sávozott megoldás is (ez a titkos kedvenc színem), ám ez az árnyalat sajnos hamar elriaszthatja az urakat attól, hogy egyáltalán a kezükbe vegyék. Pedig ez egyáltalán nem lányos könyv. A farmerzsebből kilógó fülhallgatóval viszont pont úgy szólították meg a célközönséget, ahogy kell: megadták a kötet borítójának azt a fiatalos imázst, amivel (talán) el lehet érni náluk, hogy felfigyeljenek rá. Mindezt úgy, hogy nem rakták tele vektoros, “összefirkált” tinigiccsekkel.

TARTALOM: 5/5 – Bárcsak tíz évvel ezelőtt (is) olvastam volna ezt a könyvet! Miért? Ha két szóval megválaszolhatom ezt a kérdést, csak annyit mondanék: kötelezővé tenném.

 

Mert rengeteg tizenéves még nem tudja, mit kezdjen magával. Ott mocorog a fejükben az a sok-sok kérdés, aminek lassan alig jut már hely. Keresik önmagukat, az “élet értelmét”, próbálnak mindenkinek megfelelni. A barátoknak, akik esténként szórakozni mennek, a szülőknek, akik egyetlen hármas miatt szégyellik a saját gyereküket, a tanároknak, akik egyedül nem képesek megtanítani az összes létező tantárgyat, de a diákoktól elvárják, hogy mindet színötösre tudják. Aminek pedig az lesz a vége, hogy tizenéves alanyunk vészesen negatív irányba billen saját egyensúlyából. Itt szeretném leszögezni: Ez. Teljesen. Normális.

Abszolút rendben van, hogy tele vagytok kétségekkel és nem tudtok mindenkinek megfelelni. Nem is lehet. Mondhatni, ez a korotok természetes velejárója. De tényleg. Én is átéltem ugyanazt a szitut, amikor hiába tepertem előre, valahogy nem láttam magam előtt a végcélt. Sőt, néha a következő napomat se látom, nemhogy az évekkel későbbi terveimet – huszonéves fejjel, száz százalékig önellátó üzemmódra kapcsolva. Szóval ne tessék össze-vissza pánikolni, mert lehet azt sokkal összeszedettebben is csinálni. Nem vagytok egyedül, mások is küzdenek ugyanazokkal a problémával. Csak nem merik beismerni.

Pedig a “nincs célja az életemnek” című melodrámát könnyen ki lehet venni a műsortárból. Nem, nem a századik, oldalakon keresztül önmagát ismétlő önsegítő könyvet szeretném az orrotok alá dugni, ami garantált boldogságot ígér Nektek a síron túlra is. Sokkal jobban bírom a gyakorlati megoldásokat, ahol nem kizárólag fejben dől el minden, hanem olykor a testünk többi részét is meg kell mozdítanunk a céljaink elérése érdekében. Na, pontosan ebben segít a Sean Covey által felállított hét szokás. (Egyébként a szerzőnek apjával együtt sikerült felépítenie a világ egyik legnagyobb felnőttképzési vállalatát, szóval csak tud valamit.)

Eleinte talán nem lesz olyan könnyű dolgotok, mert ez a könyvet nem arra találták ki, hogy egyszeri olvasás után felcsapjuk a polcra porfogónak. Ebből igenis lehet (és kell) tanulni. Tudom, a tanulás szónak még csak a végére se kell érnem, máris a hideg futkos a hátatokon, de nyugi, nem a klasszikus, pad felett görnyedős magolásról beszélek. Hanem alkalmazott tudásról, ami nem megy ki a fejetekből dolgozat vagy vizsga után. Olvasgassátok a fejezeteket addig, amíg úgy érzitek, tudjátok használni a benne leírtakat! Aztán jöhet a következő rész. És az utána lévő. Hosszabb folyamat lesz, de a jó dolgok ritkán hullanak azonnal az ölünkbe.

Nagy hajrá mindannyiótoknak! Őszintén kívánom, hogy megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbb utat!

 

272 oldal, Harmat Kiadó, 2018 (új kiadás) – 3500 forint (puhatáblás) – Rendeld meg itt 20% kedvezménnyel!