Nagyon erős. Így önmagában nem túl sokatmondó, de ha röviden kellene jellemeznem S. A. Chakraborty Dévábád-trilógiáját, ezzel a két szóval kezdeném. Az első részről már írtam pár sort, és úgy érzem, nem mehetek el a sorozat másik két kötete mellett sem.

„– Menj, és ragadd meg a boldogságot, barátom – szólt gyengéden. – Higgy nekem, nem lesz mindig esélyed rá.”

S. A. Chakraborty – Rézkirályság

Először is, mindenképp érdemes hangsúlyozni, hogy Chakrabortynak a sorozat nyitókötete volt az első megjelent könyve, és gyakorlatilag már azzal sikerült világhírnevet szereznie magának – nem véletlenül. Ilyen erős kezdéssel kétségkívül nagy jövő áll előtte.

Már a Bronzvárosnál sem érezni, hogy elsőkönyves szerzővel állnánk szemben, ami azért jelent valamit. Egy kerek, egész, szépen felépített történetet kaptunk, amelyben a főhős olykori érthetetlen viselkedését leszámítva nem sok mindenbe lehetett belekötni. Hamar magával ragadott.

Ezt az élményt pedig csak tetőzte a folytatás.

Letehetetlen, különleges, páratlan – koptathatnám a billentyűzetet semmitmondó frázisokkal, de amellett, hogy ez mind igaz a Dévábád-trilógiára, talán érdemes lenne inkább egy csokorba gyűjteni az erősségeit.

#1 Megtartja a figyelmed

Nagyjából a feléig mindkét könyv lassan, fokozatosan építkezett. Nem árult el sokat, mégis úgy érezhetjük olvasás közben, hogy nehéz félbehagyni. Aztán félúton történik valami, ami beindítja a cselekményt és innentől kezdve nincs menekvés: mi is Dévábád rabjai vagyunk, egészen az utolsó oldalakig. (Pontosabban a harmadik rész végéig, mert a második erős függővéggel zár.)

#2 Nem klasszikus macska-egér harc

Rogyásig vagyunk olyan történetekkel, ahol a hős megmenti a világot a kegyetlen zsarnoktól. Itt viszont nem lehet egyértelműen eldönteni, ki áll a jó és ki a rossz oldalon. Minden karakter céljai tisztán kivehetők, és könnyen meg lehet érteni, hogy például a bukott uralkodó miért akarja visszaszerezni a hatalmát attól a zsarnoktól, aki – mint kiderül – okkal vette el tőle. És ez csak egy a sok közül, szóval izgalmas konfliktusokban nincs hiány.


#3 Karakterfejlődés

Sok mindent el lehet mondani Dévábád hőseiről, de azt semmiképp, hogy egydimenzósak lennének. Kuruzslóból harcos hercegnő, orgyilkosból a világ megmentője, királyi katonából a létező legnagyobb mágia uralója – az biztos, hogy a trilógia végére senki nem maradt ott, ahol elkezdődött a története. Olvasóként pedig lenyűgözött, ahogy a szereplőkkel végigjárhattam ezeket a különféle utakat.

#4 Nem e világi, de mégis

Akit gyerekként elragadott az Aladdin arany mesevilága, azt Dévábád is magába fogja szippantani – bár kétségkívül egy sokkal véresebb sztorit fog kapni.
Gyakran hallom, hogy egy idő után kicsit unalmasak tudnak lenni a középkor világát imitáló fantasyk. Akik érezték már magukon ezt a jelenséget, azoknak különösen ajánlom figyelmébe a sorozatot. (És azoknak is, akik érdeklődnek a közel-keleti kultúra iránt.) A történet ugyanis Törökországban játszódik, azon belül egy mágiával elzárt birodalomban, melynek létezéséről földi halandók még csak nem is sejtenek semmit. A Bronzvárosban bemutatott, aranylón csillogó mitológia fényét Chakraborty még tovább fokozza a folytatásban. Egy nem megszokott világot álmodott meg a lapokra.

+1 Térképek. Térképek mindenhol.

Na jó, csak a könyv elején. De talán nem én vagyok az egyetlen, aki szereti a cselekmény világáról készített térképen nyomon követni, hol járnak éppen a hőseink.

Mert egy elveszett kairói kislány azt hitte, hogy egy tündérmesében él. És mert az úgynevezett ravaszsága ellenére nem tudta, hogy a megmentője, a szemrevaló hős igazából egy szörnyeteg.

S. A. Chakraborty – Rézkirályság

Zárszóként egy megjegyzés: kérlek, tekints el a harmadik kötetben hemzsegő szerkesztési hibáktól. Engem is nagyon zavart, de a végén nem ez hozta rám majdnem a sírást.

Oldalszám: 608
Kiadó: Agave Könyvek
Eredeti megjelenés: 2019
Magyar megjelenés: 2019
Fordította: Benkő Ferenc

ITT megrendelhető!

Nahri élete mindörökre megváltozott abban a pillanatban, amikor az egyik svindlije közben véletlenül megidézte Dárát, a félelmetes, rejtélyes dzsinnt. A lány kairói otthonából elragadva bekerült Dévábád fényűző királyi udvarába, ahol sebesen ráébredt, hogy a szélhámosi tehetsége nélkül nem sokáig marad életben.
A csatát követően, mely során Dára odaveszett Ali herceg kezétől, Dévábád bezárkózott. Nahri kénytelen új utat törni magának, méghozzá a szívét elrabló testőr védelme és a barátjának tekintett herceg bölcsessége nélkül. Ám miközben elfogadja az örökségét és a vele járó hatalmat, tudja, hogy igazából aranyketrecbe zárták: a király az egykor az ő családjának kijáró trónusról tartja szemmel, és egyetlen ballépés a törzse végét jelentheti.
Mindeközben Alit száműzték, amiért szembe mert szállni az apjával. Orgyilkosoktól üldöztetve hányódik ősei földjének könyörtelen rézszín homokján, és kénytelen azokra a félelmetes képességekre támaszkodni, amikkel a máridok – a kiszámíthatatlan vízszellemek – ajándékozták meg. De mindez azzal fenyeget, hogy feltárja a családja egy rég eltemetett titkát.
Az új évszázad közeledtével a dzsinnek ünneplésre gyűlnek Dévábád égig érő bronzfalai közt, ezalatt egy láthatatlan fenyegetés fortyog a sivár északon. Ez az erő egyenesen a város kapujára zúdítaná tűzviharát… és egy olyan harcos segítségét keresi, aki a világok között ragadt, és meghasonlott az elkerülhetetlen erőszakos kötelessége és a talán kiérdemelhetetlen béke között.

Oldalszám: 720
Kiadó: Agave Könyvek
Eredeti megjelenés: 2020
Magyar megjelenés: 2020
Fordította: Benkő Ferenc

ITT megrendelhető!

Dévábád elbukott.
A város varázserejébe kerülő kegyetlen ostrom után Banu Manézse, a Náhidok vezére és újjáélesztett parancsnoka, Dára kénytelenek helyrehozni a bomladozó szövetségüket, valamint kibékíteni egy szétszakadt, hadakozó népet. Ám a vérontás és szeretett Nahrijának elvesztése előhozza Dára múltjának legsötétebb démonjait. Az eltiprásukhoz szembe kell néznie a szörnyű tényekkel, és rábíznia magát azokra, akiket egykor az ellenségének tartott.
Nahri és Ali szintén nehéz döntésekkel szembesülnek Kairó biztonságában, miután az utolsó pillanatban elmenekültek a vérszomjas családjuktól és Dévábád gyilkos intrikáitól. Noha Nahri békére lel az emberi otthona régi szokásai és megszokott kényelme révén, mégis kísérti, hogy a hátrahagyott szerettei és az őt megváltóként tisztelő népe ki van téve egy új zsarnok elnyomásának. Alit ugyancsak nem hagyja nyugodni a múlt, így eltökéli, hogy visszatér megmenteni a városát és a megmaradt családját. Miközben az anyja királyságában szövetségeseket keres, felfedezi, hogy sokkal mélyebben gyökerezik a máridokhoz fűződő kapcsolata, ami nemcsak a Nahrival való viszonyát, de a hitét is alapjaiban ingatja meg.
A béke terjedésével sorra tűnnek fel a rejtélyes ősi szereplők, Nahri, Ali és Dára pedig rájönnek, hogy a világuk helyreállításához talán muszáj összecsapniuk a néhai szeretteikkel… és kiállniuk azok mellett, akiket egykor eltiportak.

Vélemény, hozzászólás?