Tisztelt Hölgyeim, Uraim, Hímnőseim!

Igen, megint rövidebb lett az életünk 365 nappal, igen, megint méregdrágán adják a gyönyörű falinaptárakat és igen, megint elgondolkoztam az életemen újév jeles napjának alkalmából. (Halkan megjegyzem, ennek során az aktualizált évrendező füzetet használtam. Nagyon hasznos cucc, próbáljátok ki ide kattintva. Sokkal összeszedettebbek lesztek utána.)

Ami azt illeti, 2015-tel egy igazán jó évet zártunk. De meddig is jutott el a blog?

× 54 bejegyzés
× 620 feliratkozó
× 1001 Facebook-like
× 12 nyereményjáték
× 192 komment csak a blogon
× 2015-ös olvasási kihívás teljesítve (katt ide a teljes listáért)
× 81.000+ kattintás
× 1195 megtekintés 2015 legnépszerűbb bejegyzésén, amely titulust Szűcs Vanda – Szívzűrök című kötetéhez készült értékelés nyerte el. Számotokra ez volt a favorit, nekem pedig… Francba, nem tudok dönteni, a Szabadon foglak, A tanítvány, a Kereszt a szekrényben és a Szívből, színből, igazán ajánló nőtt leginkább a szívemhez, plusz a könyves recenziókon kívül A blogolás pozitív hatásai. Mindegyik nagy munka eredménye.
× Plusz sikerült elérnem, hogy minimum hetente lássalak el Titeket olvasnivalóval.
Mindezeken kívül még rengeteg mérföldkövet könyvelhetek a tavalyi év mellé, hála a jó Istennek. Például a támogatók sora 9 kiadóval és 4 szerzővel bővült, nekik hála sokkal újszerűbb, széleskörűbb könyvek kerültek a kezembe. Ez az egyik.

A másik pedig, hogy 2015-ben hozta el számomra a REAl thoughts a legnagyobb szakmai fejlődést, ugyanis rendszeresen publikálok egy országos nyomtatott/online magazinnak plusz egy szerte a világon közkedvelt cég egyik weblapján. Előbbiről több cikkemre is felfigyeltek a könyvkiadók, aminek végtelenül hálás voltam.

Ja, meg találkoztam Szirmaival. Elnézést, ennek semmi köze a fentebb leírtakhoz, de engedtessék meg, hogy ezt az élményt elszámoljam nagy momentumként. 🙂

Nadeszóval, ha már maga a blog könyvek ajánlását – vagy éppen ellenkezőleg, a tőlük való elrettentést – (is) tűzte ki célul, a saját olvasmányaim összegzése sem maradhat ki a sorból.

× ELOLVASOTT KÖNYVEK SZÁMA: 58 (A Goodreads 61-et mutat, ne higgyetek neki)

× ÚJRAOLVASÁSOK SZÁMA: Szigorúbb értelemben véve 2, de ha még három, korábban csak részleteiben olvasott drámát is hozzácsapunk, akkor 5

× LEGOLVASOTTABB MŰFAJ: Holtversenyben fantasy, disztópia és ifjúsági

× A LEGJOBB KÖNYV, AMIT 2015-BEN OLVASTÁL: Talán Andy Weir Marsija. Vagy Becca Prior Tanítványa. Vagy Janne Teller Semmije… Na jó, ilyet nem játszunk.

× EGY KÖNYV, AMIRŐL ÚGY GONDOLTAD, SZERETNI FOGOD, DE NEM ÍGY LETT: Asher – Mackler: Kezünkben a jövőnk. Kiváló alapkoncepció, összecsapott kidolgozás. Sokkal többet vártam.

× A LEGMEGLEPŐBB KÖNYVED 2015-BEN: Timothy Kurektől a Kereszt a szekrényben. Már csak a belőle ordító tanulság miatt is.

× LEGJOBB NYITÓ-, ZÁRÓKÖTET ÉS FOLYTATÁS: Egyértelműen Mark Lawrence – Bolondok Hercege, szintén tőle a Tövisek Császára valamint Hugh Howey – Rendelkezés. Képesek voltak új szintre emelni a műfajukat, főleg Howey az eleddig szinte futószalagon gyártott sablonokra épülő disztópiát.

× ÚJ KEDVENC ÍRÓ 2015-BEN: Becca Prior és Duba Gábor. Előbbi azért, mert hiába írt erotikáról, azt képes volt az általános sallangok bizonyos mértékű elhagyásával tenni, utóbbi pedig egy teljesen más aspektusból közelíti meg az élet dolgait. Ez tette ennyire szimpatikussá.

× LEGJOBB KÖNYV EGY KEVÉSBÉ KEDVELT MŰFAJBÓL: Szintén A marsi. Valamiért nem ragadt rám anyukám sci-fi szeretete, de Andy Weir debütálása mellett képtelen voltam szó nélkül elsétálni. És egyáltalán nem bántam meg. Ez valami fenomenálisan kibaszott jó.

× LEGAKCIÓDÚSABB KÖNYV, AMIT LEHETETLEN LETENNI: Ld. eggyel fentebb.

× 2015-ÖS OLVASMÁNY, AMIT BIZTOSAN ÚJRAOLVASOL 2016-BAN: Hogy őszinte legyek, erre kevés esélyt látok. Inkább azokra koncentrálnék, amiket még ki sem nyitottam.

KEDVENC BORÍTÓ: Látnátok élőben ezt a gyönyörűséget…

× LEGEMLÉKEZETESEBB KARAKTER: Jalan, a Bolondok Hercege. Éles váltásnak bizonyult az arrogáns Jorg után, viszont legalább olyan kidolgozott volt, mint “elődje”.

× A LEGSZEBBEN MEGÍRT KÖNYV: Hm… Romeó és Júlia?

× A LEGELGONDOLKODTATÓBB KÖNYV: Ez annyira egyértelmű, mint hogy első vizsgán bukik az ember. Janne Teller – Semmi. Később részletezem.

KEDVENC IDÉZET: “Nehezemre esik úgy tenni, mintha kedvelném az embereket.” – Jorg (A Széthullott Birodalom trilógia)

× LEGRÖVIDEBB ÉS LEGHOSSZABB KÖNYV: A Bane krónikák egyes darabjai (kb. 54-56 oldal) és Brandon Sandersontól a Ködszerzet első része (922 oldal).

× AMI A LEGJOBBAN SOKKOLT: Suzanne  Collins – A Kiválasztott. Erről már korábban beszéltem.

× KEDVENC NEM ROMANTIKUS PÁROSÍTÁS: Vin és Kelsier a Ködszerzetből. *elővesz egy zsepit*

× KEDVENC KÖNYV EGY OLYAN ÍRÓTÓL, AKITŐL KORÁBBAN IS OLVASTÁL: Valahogy gyakran lyukadok ki Mark Lawrence-nél… Tövisek Császára.

A LEGJOBB KÖNYV, AMIT KIZÁRÓLAG VALAKI MÁS AJÁNLÁSA VÉGETT OLVASTÁL EL: Sylvia Plath – Az üvegbura. Jézusatyaúristen, erről még össze kell szednem a gondolataimat…

× LEGÚJABB KÖNYVES PLÁTÓI SZERELMED: Csúnya leszek, ha azt mondom, ebből már kinőttem?

× LEGJOBB 2015-ÖS DEBÜTÁLÁS: Megint A tanítvány.

× A LEGVICCESEBB KÖNYV: Simon Tamás Vérmacskája. Sírva röhögős.

× EGY KÖNYV, AMIN SÍRTÁL: Több ellenérzést váltott ki belőlem John Green, mint rokonszenvet, ennek ellenére az Alaska nyomában közepén elhasználtam úgy fél csomag zsebkendőt.

× AZ ÉV REJTETT GYÖNGYSZEME: Fodor Ákos – Addig is. Ja, hogy így is lehet pár szóban költeni és még értelme is van.

× EGY KÖNYV, AMI DARABOKRA ZÚZTA A LELKED: Tövisek Császára… Jorg, miért? :'(

× A LEGEGYEDÜLÁLLÓBB KÖNYV: Körülbelül mindegyik, amire maxpontot adtam. Elvégre valamivel kiérdemelték, hogy ennyire egyedülállók legyenek. 🙂

A mérőszámokon túl, tavaly többször is elgondolkoztam már azon, mennyire szeretem az olvasóimat – és néha úgy éreztem, nem mutatom ki ezt eléggé. Holott elhihetitek, hogy amióta “valódi gondolataim” kibontogatták szárnyaikat, fontos szerepet töltötök be az életemben, hangozzon ez bármilyen közhelyesen is. Szóval idén mindenképp szeretném meghálálni a visszajelzéseiteket – meg úgy unblock azt, hogy rendszeresen felnéztek ide.

Hogyan?

 × HETENTE MINIMUM EGY BEJEGYZÉS Miattatok és magam miatt is tartani fogom ezt a kialakult rendszerességet. Új posztokra szombatonként számíthattok.
× HAVONTA MINIMUM EGY VIDEÓ A YouTube csatornámat sikeresen elhanyagoltam az utóbbi időben, éppen ezért ahogyan a blog, úgy a videók esetében is változtatok ezen. Nehéz műfaj, sokkal több munkát igényel, mint lepötyögni az irományokat, viszont azt is látom, hogy érthetetlen okból kifolyólag szeretitek nézni a vlogot, nekem pedig ez egy kiváló motiváció. 😀
× IGÉNYES, IGAZÁN JÓ KÖNYVEK Sajnos észre kellett vennem magamon a tényt, mi szerint túl sok olvasmányba kaptam bele, ez pedig a blog sémáján, az értékeléseken is meglátszott. Ennek kiküszöbölésére idén maximális fokozatba kapcsolom a szűrőm, amin csakis kizárólag alaposan megválogatott, jó könyvek mehetnek át – vagy a legpocsékabbak. Azokat sem fogom elhanyagolni, főleg, ha párszor falhoz is vágom mentálisan, muszáj kiírnom magamból. Röviden összefoglalva: 2016-ban még igényesebb kötetek olvasására buzdítalak Titeket, plusz óvó tekintettel hívom fel a figyelmeteket azokra, amiket messzire kerüljetek el. (Nem mintha eddig nem ezt csináltam volna, csak mostantól nagyobb szortírozással fogok dolgozni.)
× BOOKHAUL HELYETT ZÁRÁS Kizárólag könyvbeszerzés helyett évszakokra bontott záróvideók várhatók, amelyekben picit bővebben kifejtem, ha valami nagy fontosság történt.

× TÉMAPOSZTOK Mit értek ez alatt? Előreláthatóan havi egy alkalommal kicsit kitekintek az eddigi tematikától és olyan kérdéseket fogok felvetni egy-egy filozofálgatás erejéig, amelyeket a könyveken kívül a nagyvilág szinte bármely pontján megtalál az ember. Hogy mik lesznek azok, egyelőre maradjon hadititok.

Zárásként hadd fejezzem ki végtelen hálámat és köszönetemet Felétek 2015-ért. Tényleg nagyon jók vagytok. Én idén is Veletek leszek, remélem, Ti úgyszintén.
Mielőbbi kijózanodást, minimális dátumtévesztést és sikeres, boldog 2016-ot kívánok Nektek! <3

Rea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük